Uusimmat

Kohuttu League of Legends -studio sai oikeushaasteen sukupuolisesta syrjinnästä

07.11.2018 09:00 Muropaketin toimitus

Alkusyksystä pelisivusto Kotaku julkaisi laajan raportin Riot Games -studion syrjivästä työpaikkakulttuurista. Nyt työntekijät ovat haastaneet League of Legendsistä tunnetun studion oikeuteen.

Elokuussa kerroimme Kotakun laajasta raportista, jossa Riot Gamesin lukuisat entiset ja nykyiset työntekijät kertoivat syrjinnästä ja seksuaalisesta ahdistelusta pelistudiolla. Tuolloin peräti 28 entistä ja nykyistä työntekijää kertoivat, kuinka Riot Gamesilla naisiin suhtaudutaan ylenkatsovasti, heidän eteneminen uralla estetään ja heidän ideoitaan ei kuunnella.

Lisäksi raportissa kerrottiin järjestelmällisestä ahdistelusta, kuten siitä, että korkeassa asemassa olevat työntekijät kierrättivät studiolla listoja alaisista, joiden kanssa haluaisivat harrastaa seksiä. Monet kuvailivat, että studiolla vallitsee ”velikulttuuri”, jossa naisia kohdellaan eriarvoisesti.

Nyt Riot Games on viimein haastettu oikeuteen toiminnastaan. Kotaku kertoo, että yksi studion entinen ja yksi nykyinen työntekijä ovat nostaneen ryhmäkanteen, jossa studiota syytetään sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä.

Kanteessa listataan, että Riot Games ei esimerkiksi ole maksanut tasa-arvoisesti palkkaa naistyöntekijöille tai päästänyt naisia etenemään urallaan. Lisäksi yhtiötä syytetään vihamielisistä työoloista, joissa tapahtuu jatkuvaa seksuaalista ahdistelua.

Kanteen nostaneet työntekijät vaativat muun muassa vahingonkorvauksia ja maksamattomia palkkoja Riot Gamesilta. He pyrkivät omien sanojensa mukaan pysäyttämään Riot Gamesin syrjivän toiminnan.

Kotakun mukaan Riot Games on elokuussa julkaistun raportin mukaan irtisanonut monia työntekijöitä, joita on syytetty ahdistelusta ja syrjinnästä, mutta osa keskeisistä tekijöistä on yhä studion palveluksessa. Yksi heistä on Riot Gamesin operatiivinen johtaja Scott Gelb, jonka on raportoitu muun muassa kourineen työntekijän sukupuolielimiä.

Riot Games vakuuttaa ottavansa oikeuskanteen syytteet vakavasti. Laajemmin tapauksen taustoista ja koko kanteen voit lukea Kotakun artikkelista.