Uusimmat

Pelialalta paljastui lisää törkyä: Seksismi ja ahdistelu ovat arkipäivää League of Legendsin miljoonastudiolla

08.08.2018 19:04 Tuukka Hämäläinen

Pelisivusto Kotakun laajassa artikkelissa paljastetaan, kuinka seksistiset käytännöt rehottavat hittipeli League of Legendsistä tunnetulla Riot Games -studiolla. Artikkelin taustalla on kymmeniä haastatteluita, jotka maalaavat pelistudiosta synkän kuvan.

Yhdysvaltalainen pelisivusto Kotaku on julkaissut pitkän, pelistudio Riot Gamesia koskevan artikkelin, joka paljastaa jättiyhtiössä rehottavan seksismin, sukupuolisen syrjinnän ja jopa seksuaalisen ahdistelun. Artikkelia varten Kotaku on haastatellut 28:aa studion entistä tai nykyistä työntekijää, joista monet kuvaavat myrkyllistä työpaikkakulttuuria. Haastateltujen joukossa on sekä miehiä että naisia.

Pitkä raportti on täynnä kuvauksia siitä, kuinka naistyöntekijöitä ja -työnhakijoita kohdellaan eriarvoisesti ja alistavasti. Monet haastatellut kuvailevat Riot Gamesin sisäistä ilmapiiriä termillä ”bro culture”, eli ”velikulttuuri”, ja yhtiön julkisista tasa-arvoperiaatteista huolimatta tämä kulttuuri näyttää esimerkiksi haittaavan naisten palkkaamista, jaksamista työssä ja ylenemistä tehtävissään huolimatta ansioista tai taidoista.

Artikkelissa on monia tarinoita, joissa toistuvat samat kaavat. Mieshakijoita esimerkiksi otetaan tehtäviin naisten tilalle, jotka ovat jo käytännössä hoitaneet samaa tehtävää aiemmin tai jolle on jopa luvattu ylennys. Naisten yli puhutaan kokouksissa toistuvasti ja heidän ideansa torpataan, mutta samat ideat hyväksytään myöhemmin miesten ehdottamina helposti.

Paperilla yhtiö väittää tietenkin olevansa puhdas meritokratia, jossa vain ansiot ja taidot ratkaisevat.

Bros before hoes -asenne on syvään juurtunut, vaikka he väittävät olevansa meritokratia”, kuvailee entinen työntekijä. ”Siellä käytetään sanaa meritokratiasarkastisesti. Kaikki salaa tietävät, ettei se päde.”

Naisiin kohdistuu Riot Gamesilla myös seksististä ulkonäön kommentointia tai jopa suoranaista ahdistelua. Sekä miehet että naiset ovat kertoneet Kotakulle nähneensä haluamattaan kuvia pomojensa ja kollegoidensa sukuelimistä, ja muuan nainen kertoo nähneensä mailikeskustelun siitä, ”miltä tuntuisi penetroida hänet”. Toinen taas kertoo saaneensa tietää vanhempien työntekijöiden pitäneen listaa alaisista, joiden kanssa haluaisivat harrastaa seksiä.

Riot Games on tietysti kieltänyt Kotakun artikkelissa esitetyt väitteet. Peliyhtiö väittää, ettei sen seinien sisällä hyväksytä tämänkaltaista toimintaa tai asenteita. Työntekijöiden yhdenmukaiset kertomukset ja kuvaukset ovat kuitenkin erittäin raskauttavia.

Tapauksen merkitystä korostaa se, että Riot Games on massiivinen pelialan toimija. Se tunnetaan paitsi MOBA-peli League of Legendsin kehittäjänä, myös eSports-turnausten järjestäjänä. Pelin kerrotaan keränneen jopa 100 miljoonaa pelaajaa kuukaudessa, ja esimerkiksi vuonna 2015 yhtiön liikevaihto oli 1,6 miljardia dollaria.

Riot Gamesilla on 2500 työntekijää parissakymmenessä toimipisteessä, ja heistä 80% miehiä. 23 vanhemmasta johtajasta miehiä on 21, ja naisjohtajista toinenkin sai pestinsä vasta hiljattain.

Kotakun paljastava artikkeli on osa pelialalla orastavaa keskustelua naisten ja vähemmistöjen asemasta pelien kehityksessä ja laajemmin pelikulttuurissa. Naisten asema teknologia-alalla on ylipäätään kehno, seksismi on yleistä, ja naisten irtisanoutumisen kerrotaan olevan yli kaksi kertaa yleisempää kuin miesten.

Naisten heikko asema ja seksistinen kulttuuri näkyvät myös Riot Gamesin hittipelissä. League of Legendsin pelaajista vain 10% on naisia, ja heidän raportoidaan kohtaavan ahdistelua pelissä. Yhtiön taas kerrotaan painottavan palkkauksessa ”tosipelaajia” ja jopa tarkistavan hakijoiden League of Legends -tilastot, ennen kuin heitä kutsutaan haastatteluun.

Myös Kotakun haastattelemat miespuoliset työntekijät raportoivat seksistisestä kulttuurista ja kertovat sen haittaavan kaikkia.

”Miehet, jotka eivät olleet seksistejä, antoivat niiden jotka olivat johtaa. Vaikka he olivat ylemmässä asemassa, he eivät puuttuneet siihen,” eräs miestyöntekijä kertoo.

Mittava raportti on kokonaisuudessaan luettavissa Kotakun sivuilla. Jää nähtäväksi, millainen vaikutus tapauksella on Riot Gamesiin ja pelialaan ylipäätään.

Aiemmin tänä vuonna myös ranskalaisstudio Quantic Dreamia syytettiin julkisuudessa myrkyllisestä työpaikkakulttuurista, mikä sai studion muun muassa nostamaan kanteen asiasta uutisoineita medioita vastaan. Hiljattain ranskalainen oikeusistuin kuitenkin tuomitsi studion syylliseksi entisen työntekijän nostamassa oikeusjutussa.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat