UUSIMMAT

Kokeilu: Astro C40 TR -peliohjain – Laadukas ohjain peliharrastajalle, jolla on isot kädet ja muhkea kukkaro

19.12.2019 20:00 | Ilari Hauhia

Korkealaatuisten ja -hintaisten peliohjaimien markkinat ovat kasvaneet merkittävästi viime vuosina. Aktiivipelaajille suunnatut ohjaimet pyrkivät tarjoamaan laadukkaamman pelikokemuksen kuin konsoleiden mukana tulevat perusohjaimet. PlayStation 4 -pelikonsolilla ja PC:llä toimiva Astro C40 TR on melkein 200 euron hintalapullaan yksi kalleimmista saatavilla olevista peliohjaimista. Testasimme tarjoaako se hinnalleen vastinetta. 

Myyntivalttinaan Astro C40 TR tarjoaa monipuolista muokattavuutta. Ohjaimen konfiguraation voi muuttaa joko Xbox Onen peliohjainta tai PlayStation 4:n DualShock 4:ää muistuttavaksi. Ohjaimen muokkaaminen tapahtuu mukana tulevan ruuvimeisselin avulla.

Työkalua käyttämällä ohjaimen pinnassa olevat ruuvit voi avata ja D-padin ja ohjaustatin paikkoja voi vaihtaa. Lisäksi mukana myyntipakkauksessa on vaihtoehtoisia peukalotatteja. Kyse ei ole varsinaisesta pikakiinnityksestä, mutta muutoksen pystyy tekemään silti muutamassa minuutissa. Risti-, ympyrä-, kolmio- ja neliönäppäinten paikkaa ei kuitenkaan pysty muuttamaan.

Vaikka Astro C40 on tarkoitettu virallisesti toimimaan PlayStation 4:n ja PC:n kanssa, sopii se yhtä hyvin myös Android-pelaamiseen.

Ohjain yhdistetään tietokoneeseen langattoman vastaanottimen tai kaapelin avulla. Ohjaimessa on micro-USB-liitäntä, jonka kautta hoituu myös ohjaimen akun lataus. Tämän hintaluokan ohjaimessa modernimpi USB-C-liitäntä olisi ollut toivottavampi vaihtoehto. Latauskaapelilla on mittaa kaksi metriä. Akkukestoksi ohjaimelle luvataan noin 12 tuntia, mikä vaikutti testien perusteella pitävän kutinsa aika hyvin. Mukana on myös 3,5 millimetrin liitäntä kuulokkeita varten.

Ulkomitoiltaan Astro C40 TR on DualShock 4 -ohjaimeen verrattuna suurikokoinen. Se on 168 millimetriä korkea, 108 millimetriä leveä ja 53 millimetriä paksu. Painoa ohjaimella on peräti 310 grammaa. Astro C40:n takaa löytyy kaksi suurikokoista lisänäppäintä, joihin voi ohjelmoida haluamiaan toimintoja peliohjaimen hallintasovelluksen kautta.

Astro C40 TR maksaa Suomessa peräti 199 euroa. Näin sen kanssa kilpailevat suunnilleen saman hintaiset Razerin Raiju Ultimate, Thrustmasterin eSwap Pro ja Microsoftin Xbox Elite Wireless Controller Series 2, joka tosin toimii PlayStation 4:n sijasta Xbox Onella.

Korkeasta hinnasta johtuen yhden Astro C40 TR:n hinnalla saa 3-4 kappaletta perinteisiä DualShock 4 -ohjaimia.

Ohjaimen etupuolen nappulat toimivat samalla tavoin kuin DualShock 4:n tapauksessa, eli mukana ovat omat näppäimet asetuksille, jakamiselle ja virralle. Virtapainike toimii myös PS-näppäimenä. Lisäksi ohjaimen keskellä on kosketuslevy. Myyntipakkaukseen sisältyy myös tyylikäs kuljetuslaukku, josta on hyötyä erityisesti mikäli ohjaimen haluaa ottaa matkalle mukaan.

Kun Astro C40 TR:n ottaa ensimmäistä kertaa käteen, vaikuttaa se varsin massiiviselta DualShock 4:ään verrattuna sekä ulkomittojensa että painonsa puolesta.

Kokoero on myös käytössä huomattava. Suurikätiselle ohjain voi hyvinkin olla DualShock 4:ää mukavampi ja ote siitä on hyvin tukeva.

Pienikätisemmälle ohjain saattaa kuitenkin tuntuä käsissä jo epämukavan valtavalta ja varsinkin L1/L2/R1/R2-näppäimille yltäminen voi osoittautua haastavaksi. Yleisesti ottaen ohjaimen ulkoinen olemus on keskimäärin lähempänä Xbox Onen ohjainta kuin DualShock 4:ää, varsinkin mikäli ohjaintattien konfiguraation muuttaa Xbox Onen ohjainta vastaavaksi.

Pienehköön kosketuslevyyn yltäminen on hankalaa isokätisellekin, mutta toistaalta sitä tarvitaan varsin harvoin, joten pelikäytössä siitä ei ole juurikaan haittaa. Ohjaimen mattapinnoite on mukava eikä ohjain ala luistamaan hikisissäkään käsissä.

Ennen ostopäätöksen tekemistä ohjainta kannattaa kokeilla omiin käsiin. Mikäli ohjain tuntuu hyvältä, on se huima parannus DualShock 4:ään verrattuna. Toisaalta mikäli ohjain on liian suuri, ei sillä todennäköisesti tee mieli pelata varsinkaan pidempiä aikoja, sillä se aiheuttaa helposti käsien väsymistä. Omiin isoihin käsiini Astro C40 oli huomattavasti DualShock 4:ää mukavampi, mutta paljon pienikätisempi naispuolinen testaaja ei pitänyt siitä lainkaan.

Ohjaimen liittäminen tietokoneeseen tai konsoliin langattomasti on hyvin helppoa. Vastaanotin kytketään kiinni USB-porttiin ja latausportin vierestä löytyvästä valitsimesta valitaan langaton yhteys. Tämän jälkeen 2,4 GHz yhteys muodostuu automaattisesti ja pelaamisen voi aloitaa heti.

Vastaava toimenpide onnistuu toki yhtä helposti myös langallisesti. Mikäli ohjaimen yhdistää tietokoneeseen, voi siihen ladata myös firmware-päivityksen peliohjaimen sovelluksen kautta.

Näppäintuntumaa verratessa metalliset nuolinäppäimet tuntuvat huomattavasti DualShock 4:n muovista D-Padia paremmilta ja responsiivisemmilta. Olkanäppäinten tapauksessa varsinkin L2- ja R2 -näppäimien liipaisun pituuteen voi vaikuttaa takaa löytyvien liipaisinlukkojen avulla. Lyhennettu liipaisumatka tuntuu ainakin omaan käteen hyvältä vaihtoehdolta.

Ohjaimen ominaisuuksien muokkaaminen onnistuu kattavasti myös Astro C40 TR:n hallintasovelluksen kautta. Hallintasovelluksesta löytyy lisäksi vaikka mitä asetuksia, joilla ohjainta voi kustomoida juuri haluamakseen. Esimerkiksi liipaisimien ja ohjaustattien herkkyyttä voi säädellä toisistaan riippumatta ja ohjaimeen kytkettyjen kuulokkeiden ääntä voi säädellä taajuuskorjaimen kautta. Sovellus on selkeä ja mukava käyttää, mutta välttämätöntä se ei ole, vaan ohjain toimii hyvin myös ilman sitä.

Myös muiden nappien sekä ohjaintattien tuntuma on loistava ja DualShock 4:ää hieman parempi, kuten tässä hintaluokassa kuuluukin olla. Varsinkin nappien palaute on huomattavasti DualShock 4:n nappeja kimmoisampi. Värinän suhteenkaan Astro C40 TR:ssä ei ole liion moitittavaa.

Ohjaimen takapuolelta löytyvien lisänäppäinten käyttöön oppii hieman hitaasti, mutta kun niihin tottuu, ei niistä haluaisi millään luopua. Esimerkiksi räiskintäpeleissä niihin voi lisätä vaikkapa pikakomennon kranaatin heittämiseen. Varsinkaan PlayStation 4:llä kaikki pelit eivät kuitenkaan salli näppäinkonfiguraatioiden muuttamista, jolloin lisänäppäimistä ei ole hyötyä.

Hyvien näppäimien ja muiden parannusten lisäksi Astro C40 TR:n akkukesto ansaitsee kehuja. Akku säilytti testijakson aikana latauksensa ilman moitteita ja sen lataaminen on nopeaa. Ohjain osaa sammuttaa itse itsensä, kun se ei ole käytössä.  Lataaminen micro-USB-kaapelilla on sekin nopeaa, mikä on tärkeää, koska ohjaimen akku ei ole käyttäjän vaihdettavissa.

Kokonaisuutena Astro C40 on ohjain pelaamisen vakavasti ottavalle harrastajalle, jota ei haittaa panostaa peliohjaimeen kahta sataa euroa. Ohjaimen suuri koko jakaa varmasti mielipiteitä ja sitä pitää joko suurena plussana tai isona heikkoutena. Siksi ohjainta kannattaa ehdottomasti testata ennen ostopäätöksen tekemistä.

Hyvää

 • Tukeva ja laadukas rakenne
 • Loistava näppäintuntuma
 • Nopea käyttöönotto
 • Akkukesto

Huonoa

 • Astronominen hinta
 • Korkea paino

Tekniset tiedot Astro C40 TR

 • Hinta: 199 €
 • Yhteensopivuus: Playstation 4 ja PC
 • 2,4 Ghz langaton yhteys
 • Toimii myös langallisesti
 • Vaihdettavat analogisauvat
 • Integroidut ja uudelleen määritettävät takapainikkeet
 • Liipasinlukot
 • Akun tyyppi: ladattava litiumioni
 • Akunkesto jopa 12 tuntia
 • Ohjaimessa 3,5 mm kuulokeliitäntä
 • Maksuton ohjelmisto
 • Paino: 310 g
 • Myyntipakkauksen sisältö: Astro C40 TR -peliohjain, kuljetuslaukku, USB-kaapeli (2 m), C40 TR -työkalu, 2 vakiokorkuista kuperaa kuorta, 1 korkea kovera kuori, 1 korkea kupera kuori ja langaton USB-lähetin, käyttäjän dokumentaatio

Muropaketin uusimmat