Uusimmat

Mobiiliarvio: Myös PC:lle julkaistu The Innsmouth Case on hauska Cthulhu-seikkailu, joka vie vaikka kalaihmisten orgioihin

24.07.2020 20:00 Tuukka Hämäläinen

The Innsmouth Casessa lähdetään selvittämään rantakaupungin mysteeriä leväperäisen etsivän roolissa, mutta juoni ei kulje aivan tuttuja raiteita. Pienimuotoinen tarinapeli tarjoaakin yllättävän hauskan kokemuksen ja lukuisia tapoja selviytyä kertomuksen halki.

Kulttikirjailija H.P. Lovecraftin tarinamaailman pohjalta on ilmestynyt viime vuosina joukko pelejä, jotka ottavat lähdemateriaalinsa enemmän tai vähemmän vakavasti. RobotPumpkin Gamesin kehittämä The Innsmouth Case sijoittuu vankasti jälkimmäiseen kategoriaan.

The Innsmouth Case on pohjimmiltaan yksinkertainen tekstiseikkailu vanhojen ”valitse oma seikkailusi” -kirjojen jalanjäljissä. Pelaaminen on siis kertomuksen lukemista ja valintojen tekemistä.

Tarina lainaa vapaasti aineksia Lovecraftin Varjo Innsmouthin yllä -kertomuksesta (1936), ja lähtökohta on tuttu joka toisesta Cthulhu-mytologialla leikittelevästä pelistä. Jälleen kerran ohjataan siis yksityisetsivää, joka lähtee syrjäiseen satamakaupunkiin selvittämään katoamistapausta.

The Innsmouth Case ottaa kuitenkin pian omaperäisemmän linjan. Pelissä ei nimittäin ole niinkään kyse mysteerin ratkaisemisesta, kuin yhden vuorokauden läpi selviytymisestä. Pelihahmon ohjastama dekkari voi tehdä niin päättömiä valintoja, ettei kadonneen Tabitha Marshin tapauksesta koskaan selviä yhtään mitään.

(Gallerian kuvat PC-versiosta. Mobiiliversion pelinäkymä on käytännössä vain keskellä oleva kirjan sivu.)

Kekseliäs peli kutsuukin leikittelemään ja kokeilemaan vaihtoehtoisia tapoja edetä. Pelissä kerrotaan olevan kaikkiaan 27 loppuratkaisua, eikä yhdellä pelikerralla ole edes mahdollista käydä kaikissa paikoissa ja tutkia kaikkia mahdollisuuksia.

Itse mahdutin parin-kolmen tunnin kokeiluun kolme läpipeluuta, joista yhdessä jätin jopa koko tehtävän ottamatta vastaa. Pelin voi siis ”läpäistä” alle viidessä minuutissa, jos yksityisetsivällä on menossa oikein huono päivä.

The Innsmouth Case on rakennettu hilpeiden valintojen ja huvittavien tilanteiden varaan, ja tarina on täynnä pelkästään vitsiksi tarkoitettuja sivujuonteita. Viime vuotisen Gibbousin (2019) tapaan tämä seikkailu ei tosiaan ota itseään liian vakavasti, vaan vitsiä väännetään niin mikromaksuista kuin Cthulhu-mytologiastakin.

Ja kyllä, pelissä voi ottaa osaa Deep Onien eli syväläisten orgioihin, jos vain pelaa korttinsa oikein. Tätä en ainakaan ollut aiemmin nähnyt!

Pelikokemuksen pitää kasassa reippaasti etenevä ja pätevästi kirjoitettu teksti, sekä erinomainen tekninen toteutus.

Ainakin Android-versio on miellyttävän kevyt, eikä pistä luuria koetukselle. PC-versiossa jo pelikuvan muoto antaa enemmän tilaa visuaalisuudelle, mutta mobiiliversion karsitumpi näkymä toimii sekin oikein hyvin. Taustamusiikin saa halutessaan pois, ja tekstin lukunopeuttakin voi säätää.

The Innsmouth Case on saatavilla Androidille, iOS:lle ja PC:lle.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat