Uusimmat

Arvostelu Sherlock Holmes: The Awakened on vanhahtava seikkailu, mutta silti Cthulhu-pelien parhaimmistoa

08.05.2023 21:00 Tuukka Hämäläinen

Sherlock Holmes: The Awakened -pulmaseikkailun uusintaversio on vaikuttavaa jälkeä ja viihdyttää myös H. P. Lovecraftin kauhutarinoiden ystäviä.


Sherlock Holmes: The AwakenedJulkaisupäivä: 11.4.2023
Studio: Frogwares
Julkaisija: Frogwares
Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 5 (testattu), Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch
Pelaajia: 1
Ikäraja: 16
Peliä pelattu arviota varten: 10,5 tuntia


Sherlock Holmes kohtasi Cthulhu-mytologian kauhut ensi kertaa jo vuonna 2007 Frogwaresin seikkailupelissä Sherlock Holmes: The Awakened, josta tuli pian tyylilajinsa kulttiklassikko. Nyt keväällä ilmestynyt uusintaversio puolestaan sai alkunsa, kun Venäjä hyökkäsi viime vuonna Ukrainaan. Muuttuneissa olosuhteissa ukrainalainen Forgwares päätti toteuttaa turvallisemman remake-projektin, joka rahoitettiin osin Kickstarterissa.

Olosuhteisiin nähden The Awakenedin uusintaversio onkin todellinen menestystarina. Alle vuodessa pelistudio rakensi kokonaan uusiksi pidetyn pulmaseikkailun ja teki sen vielä näyttävästi sekä lisäsisällöllä varustettuna. Ikä painaa hieman The Awakenedin pelisuunnittelussa, mutta se on silti erittäin hyvä seikkailu H. P. Lovecraftin ja Arthur Conan Doylen kertomusten jalanjäljissä.

Tarina käynnistyy tietenkin 1800-luvun Lontoosta, jossa Holmes ja Watson ryhtyvät tutkimaan muuan korkea-arvoisen kapteenin maori-palvelijan katoamista. Jäljet johdattavat pian synkkien ja arvoituksellisten tapahtumien jäljille, ja matka vie legendaarisen kaksikon niin Manner-Eurooppaan kuin Atlantin toiselle puolenkin.

Kertomuksen vaiheita ei kannata sen enempää ruotia, sillä tarina ja sen aikana kohdatut arvoitukset ovat Sherlock Holmes: The Awakenedin sydän ja sielu. Varsinaista pelillistä haastetta Frogwaresin seikkailu ei oikeastaan tarjoakaan, vaan kyse on yksinkertaisesti järjenkäytöstä ja metodisesta tutkimustyöstä. Yrityksen ja erehdyksen -taktiikallakin pääsee pitkälle, eli kyseessä hyvin anteeksiantava pulmapeli.

Perusteiltaan The Awakened onkin sangen yksinkertaista puzzle-ratkontaa. Pelissä tutkitaan rikospaikkoja, etsitään vihjeitä ja todistusaineistoja ja yhdistellään niitä Sherlockin ”mielipalatsissa”. Jälkimmäinen on ainoa osa peliä, jossa pulmanratkonta tuntuu välillä epäintuitiiviselta. Pelaaja on välillä pari askelta todistusaineistoja edellä ja joutuu sitten arvailemaan, kuinka kehittäjät ovat jutun ajatelleet pääteltäväksi. Tämä ei kuitenkaan ole suuri ongelma, ja pääosin The Awakenedin pulmanratkonta sujuu jouhevasti.

Lyhytkin vilkaisu vuoden 2007 versioon pelistä osoittaa, kuinka täydellisesti The Awakened on laitettu uuteen uskoon. Vaikka tarinan raamit ovat samat, näyttää remake-versio lähes kokonaan uudelta peliltä ja monet pelimekaniikatkin on pistetty roskiin. Nyt ei todellakaan puhuta mistään halvasta remasteroinnista, vaan pidetty peli on saanut arvoisensa uuden käsittelyn.

Jotain vanhahtavaa The Awakenedissa silti on. Peli on täysin lineaarinen, pelialueet ovat lopulta kovin pieniä ja paljon mitään ylimääräistä tai perustarinan ulkopuolelle jäävää pelissä ei ole. Paljon uudelleenpeluuarvoakaan ei siis oikeastaan ole.

Tämä on tosin hyvä aika mainita, että reilun kympin hintainen Whispered Dreams -tehtäväpaketti tarjoaa muutaman kiehtovan sivutehtävän, jollaisia pelissä ei muutoin ole lainkaan. Sivutehtävät ovat parhaimmillaan päätarinan ohessa pelattuina, ja ne tarjoavat mukavasti tunnin-pari lisätekemistä pelimaailmassa.

Cthulhu-mytologiaan ja Lovecraftin tarinoihin perehtyneelle The Awakened ei tarjoa juurikaan yllätyksiä, mutta toisaalta sen ei tarvitsekaan. Holmes ja Watson pitävät kertomuksen kasassa silloinkin, kun se tuntuu vähän liian tutulta. Frogwaresin kehittäjät selvästi tuntevat hahmonsa erittäin hyvin ja pystyvät vaivatta luomaan kaksikon välille hyviä dialogeja ja kohtauksia.

Toisaalta Holmes ja Watson tarjoavat myös poikkeuksellisen tulokulman Cthulhu-tarinaan. Ehkäpä sen vuoksi lopputulos on tyylilajissaan parempi peli, kuin vaikka Frogwaresin aiempi (tai siis myöhempi) kauhuseikkailu The Sinking City (2019) tai virallisella roolipelilisenssillä kehitetty Call of Cthulhu (2018). The Awakened on myös pelillisesti ja tarinansa puolesta sopivan mittainen pelikokemus, eikä sitä ole turvotettu tarpeettomasti pidemmäksi.

Lisäarvoa tuo se, ettei Lovecraftin kertomusten ja tapahtuma-aikansa yhteiskunnallisia jännitteitä ja rasismia ole lakaistu maton alle. Rasismi näkyy siis tarinamaailmassa jonkin verran, ja The Awakened tekee alun tekstiruudussa selväksi, että kyse on ajankuvasta. Hyvä niin, sillä historian kaunisteleminen on monella tapaa ongelmallista. Ja peli toisaalta tekee hyvin selväksi, ettei pelaajan ole tarkoitus hyväksyä näkemäänsä epätasa-arvoa.

Viime kädessä Sherlock Holmes: The Awakened ei tee mitään uutta oikein millään saralla. Se on kuitenkin hyvin kirjoitettu, viihdyttävä pulmaseikkailu, joka on varmasti mieleen niin Sherlock Holmesin kuin Cthulhu-mytologiankin ystäville.

Loppuhuomiona on sanottava, että arvostelu koskee PlayStation 5 -versiota pelistä. PS5:llä The Awakened toimii lähes moitteettomasti, mutta kokeilimme myös Nintendo Switch -versiota, joka kärsii pahoista teknisistä bugeista. Switchillä pelin visuaalinen puoli, kuten ruudunpäivitys ja tekstuurit, kaipaavat kipeästi korjauksia, mutta päivitystä ei ole vieläkään saapunut.

SHERLOCK HOLMES: THE AWAKENED (2023)

Arvosana: 3,5/5

”Sherlock Holmes kohtaa Cthulhu-tarinoiden kauhut kaikin puolin pätevässä pulmaseikkailussa, joka ei keksi pyörää uudelleen.”

 

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat