Uusimmat

”Oletko aina lausunut Nintendon nimen väärin?” – Näin 8-bittisen pelikonsolin lyhenne kuuluu oikeasti

05.08.2018 12:45 Muropaketin toimitus

Nintendo on vahvistanut, miten NES-konsolin lyhenne pitäisi lukea. Vastaus löytyy yllättäen WarioWare Gold -pelin japanilaisversiosta.

Vuonna 1983 markkinoille saapunut Nintendo Entertainment System (Japanissa nimellä Famicom) tunnetaan yleisesti lyhenteellä NES. Suomalaisittain on helppo puhua ”nessistä”, mutta englanninkielisessä maailmassa lyhenne on tavattu lukea erilaisin tavoin: jotkut lausuvat sen ”ness”, toiset taas ”nez” ja jotkut tietysti luettelevat kaikki kirjaimet erikseen.

Nyt Nintendo on vahvistanut, kuinka NES pitäisi lausua. Nintendo 3DS:lle äskettäin julkaistun WarioWare Gold -pelin japanilaisesta versiota löytyy vanhoja konsoleita esittelevä museo, jossa annetaan lausumisohje lyhenteelle.

Kuten Eurogamer kertoo, Nintendon lausuntaohje kuuluu japanilaisittain ”ne-su”. Virallinen lausumistapa on siis s:llä ”ness”, eikä z:lla ”nez”.

Nintendo Entertainment System on yhä yksi pelihistorian menestyneimmistä konsoleista, ja se kaikkein nostalgisin alusta lukemattomille pelaajille. Konsolia valmistettiin ennätykselliset 20 vuotta, ja sitä myytiin kaikkiaan yli 61 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Myös konsolista julkaistu NES Classic Mini -retrokonsoli osoittautui kaksi vuotta sitten valtavaksi menestykseksi.