Uusimmat

Cyber Snipa Sonar 5.1 – tilaäänet tosipelaajan kuulokkeisiin

07.01.2009 18:35 Jukka O. Kauppinen

Pelien ja elokuvien tarjoamia elämyksiä yritetään kehittää ja elävöittää monella tapaa. Yleensä elämysjahti painottuu graafiselle rintamalle, joskus myös ostellaan hienostuneempia peliohjaimia ja näppäimistöjä. Mutta moniko panostaa ääniin? Siis oikeasti panostaa? Yllättävän moni pelaa tavaratalosta muutamalla eurolla löytämällään alle viitosen mikkikuulokkeella,  jääden näin paitsi pelien ja elokuvien äänimaailmojen järisyttävämmästä puolesta.

Entäpä tilaäänet sitten? Monellako on koneellaan surround-kaiutinsetti, jolla pelien ja digiviihteen tarjoamiin eri suunnilta kantautuviin elämyksiin voisi uppoutua? Kovin harvalla, luulen. Niinpä Cyber Snipan valmistamalle surround-äänet tarjoavalle kuulokkeelle luulisi olevan mielenkiintoa. Se ei näet luo tilaääniä ajurikikkailulla, vaan sisältää oikeasti useita kaiuttimia.

Sonar 5.1 sisältää kaikkiaan kahdeksan kaiutinta, neljä per kuuloke, subbari mukaan lukien. Niiden avulla pelaajalle tai elokuvan katsojalle voidaan luoda hyvinkin tarkka äänimaailma, jossa eri suunnista kuuluvat äänet ihan oikeasti kuuluvat eri suunnista. Äänen suuntimia ei luoda pelkästään ohjelmallisella stereokikkailulla, vaan fyysisin keinoin.

Erilaisissa pelitesteissä Sonarin äänet pärjäsivät hyvin tavallisille verrokkikuulokkeille, joskin käytännön tulokset riippuivat paljolti pelistä itsestään. Joissakin tapauksissa peli ei osannut tuottaa kaikkia pieniä sivuääniä monikanavaympäristöön, vaikka äänien suuntaus olikin hyvä. Mutta esimerkiksi EA:n Dead Spacessa suuntaavat tilaäänet loivat vahvaa lisätunnelmaa tavallisiin kuppikuulokkeisiin verrattuna.

Surround-kuulokkeiden hyödyllisyydestä voidaan toki keskustella. Monille hyvät stereokuulokkeet tarjoavat riittävän pelinautinnon. Pelien ja äänikorttien tekniikalla voidaan stereokuulokkeisiinkin luoda uskottava äänimaailma, jossa eri suunnista kuuluvat äänet voidaan kohdentaa riittävän tarkoin. Oikeassa tilaäänessä on silti puolensa. Sen avulla erilaiset äänet on mahdollista havaita entistäkin tarkemmin, yksityiskohtaisemmin ja suunnatummin. Eron useilla kaiuttimilla ja virtuaalisesti toteutettujen surroundin välillä huomaa kyllä.

Ja mainitsin jo subwooferin. Jep. Eihän kuulokkeisiin rakennettu subbari ole mikään audiofiilien märkien unien kohde, mutta peruskaiuttimien taakse levitetty subbari tuottaa upeasti matalia ääniä ja jyrinöitä peleihin ja elokuviin uppouduttaessa. Räjähdykset ja toimintakohtaukset saavat oivan lisäyksen tunnelmaa.

Mukavaa ja helppoa

Kuulokkeet ovat päässä mukavat. Pehmeästi kangasreunustetut kuulokkeet asettuvat päähän miellyttävästi ja kuulokkeita voi säätää portaattomasti, joten ne istuvat monenkokoiseen päähän. Pehmeällä kankaalla reunustetut kuppikuulokkeet peittävät korvat kokonaan. Mikrofoni taipuu sangan päässä haluttuun asemaan suun lähelle. Pitkä johto yltää päähän vähän kauemmaskin asetetulta koneelta. Mielenkiintoisena piirteenä kuulokkeet taittuvat kokoon ja vievät vain vähän tilaa vaikkapa laneille lähdettäessä.

Kuulokkeita ei liitetä tietokoneeseen äänikortin liittimiin, kuten muutama vuosi sitten testaamani varhaisempaa kuulokesukupolvea edustanut tilaäänikuuloke. Tämä lykätään koneeseen USB-väylän kautta. Pienenä lisävaivana käyttäjän on asennettava sen johdosta koneelleen ajurit ja softa asetusten säätämiseen. Nämä kuitenkin vilahtivat koneelle ilman kyyneliä. Sitten vain kuulokkeet kiinni USBiin ja uuden äänimaailman pariin. Käytännössä kuulokkeissa onkin oma pieni äänikorttinsa.

Kuulokkeet kytkettyään ne sieppaavat Windowsin sisään- ja ulostulevat äänet omalle äänilaitteelleen. Vastaavasti uusi äänilaite katoaa järjestelmästä kun kuulokkeet nyppää pois.

Tämä osoittautui hyödylliseksi ominaisuudeksi testailun kehittyessä. Jos halusin kuunnella PC:n äänimaailmaa ulkoisten kaiuttimien kautta, nyppäisin vain kuulokkeet irti. Kun halusin pelata tai nauttia tilaäänistä, kuulokkeet kiinni.

Kuulokkeita voi käyttää normaaleina USB-kuulokkeina ihan vain koneeseen tyrkkäämällä, mutta parhaimman hyödyn saa tietysti Sonarin omilla ajureilla. Positiivisesti ne ovat kevyet ja vaivattomat – koko tilaäänihässäkkä ajureineen ja ohjelmistoineen mahtuu muutamaan megatavuun, murto-osaan vaikkapa Logitechin keskiverroista hiiriajureista.

Sonar 5.1 tekee mitä lupaa, hintalappuun nähden jopa hyvin. Parhaimmillaan peliäänet toistuvat tuhdisti ja erittäin hyvä mikrofoni tekee peliviestinnästäkin sujuvaa. Kuulokkeiden sisältämän äänikortin rajallisuus voi kuitenkin olla ongelma vaativimmille käyttäjille.

Cyber Snipa Sonar 5.1 -kuulokkeet maksavat Jimms PC Storesta ostettuna 58 euroa. Lisätietoja.

Lisätietoja: valmistajan tuotesivu.

 

Tekniset tiedot:

  • Liitäntä: USB
  • Johto:                       3.0 metriä
  • Mikrofoni:
  • Mitat: 9.7 mm x 5.0 mm
  • Herkkyys: -39dB ± dB
  • Suuntaavuus: ympärisäteilevä
  • Impedanssi: 2.2 KOhm
Kaiuttimet Etu Keski Taka Subwooferi
Elementin halkaisija Ø30mm Ø40mm Ø30mm Ø27mm
Impedanssi 32O 32O 32O 8O
Taajuusvaste 20~20KHz 18~20KHz 20~20KHz 10~400Hz
Output 200mW 400mW 200mW 600mW
Signaali/kohina-suhde >50dB >50dB >50dB >50dB
Särö 0.4% 0.1% 0.4% 1%
Herkkyys (S.P.L) 108dB 100dB 108dB

 

Lue myös

Creative HS-1200 Wireless Headset – testissä langattomat pelikuulokkeet

Creative Zen X-Fi – digisoitinten aatelia, pikkupulmista huolimatta

Jumpgate Evolution – Eliten ja EVEn haastaja ensikosketuksessa

Slingbox – television katselua kännykällä ja läppärillä, missä tahansa

Verbatim Rapier V1 Laser – kohtuuhintainen pelihiiri

Verbatim SmartDisk – data kulkee mukana USB-levyasemalla

Wiikon wanha: Zool