Uusimmat

Haastattelu Pelien saavutettavuudessa riittää vielä työsarkaa – kustomoitavat ohjaimet helpottavat harrastuksen parissa jatkamista

01.02.2024 18:02 Lyyra Virtanen
PS5:n Access Controller © SIEE

PS5:n Access Controller © SIEE

Pelaajia on moneen junaan, eikä yksi ohjain suinkaan palvele kaikkia. Markkinoille on tuotu erilaisia vaihtoehtoisia laitteita taklaamaan rajoitteita, mutta tilanne ei vieläkään ole ihanteellinen.

“Voisin pelata Pleikkarilla enemmänkin, jos ois tää ohjain”, innostuu Jenna Kosonen.

Jennalla on aivovamman takia kognitiivisia haasteita, joista etenkin tarkkaavaisuus- ja hahmottamishäiriöt tekevät pelaamisesta vaikeaa. Nyt Jenna pääsee tutustumaan PlayStationin uuteen Access Controlleriin, käyttäjän tarpeisiin muokattavaan peliohjaimeen PlayStationia edustavan viestintätoimiston ja Aivovammaliiton järjestämässä tilaisuudessa. Jennan haasteita lähimuistin ja hahmottamisen kanssa on saatu ratkottua sillä, että ohjaimen toiminnot on siirretty pääosin oikealle puolelle.

Access Controlleria kokeilee myös Mikael Turtiainen, joka ei voi fyysisten rajoitteiden takia käyttää tavallista PS-ohjainta. Viime vuosina pelaaminen on onnistunut vain tabletilla – PlayStationin Remote Play -toiminto on tosin mahdollistanut pelikonsolin ohjaamisen mobiililaitteella.

Ohjaimen toiminnot on saatu järjestettyä Mikaelin tarpeita ajatellen niin, ettei rakas peliharrastus kipeytä käsiä. Ohjaimen voi koota pyörätuolin käsinojalle tai pöydän pinnalle ja joystickin pituutta ja paikkaa voi vaihdella, mikä vaikuttaa olevan suureksi avuksi. Painikkeiden pintatekstuuria voi vaihtaa, jotta tietty painike on helpompi tunnistaa.

Mikael ei löydä moitteita Access Controllerista, vaan kehuu muutamien tuntien testauksen perusteella sen toimineen hyvin.

“Tämä mahdollistaa sen, että Mikael pääsee pelaamaan”, tiivistää vieressä istuva Mikaelin isä Petri Turtiainen. Molempia hymyilyttää.

Access Controller

Jenna kokeilemassa Access Controlleria © Lyyra Virtanen / Muropaketti.com

PlayStation julkaisi saavutettavamman ohjaimensa PS5:lle joulukuun lopussa. Xboxin vastaava tuote, Adaptive Controller, julkaistiin jo vuonna 2018 edellisen sukupolven Xbox Onelle. Konsolivalmistajien omien tuotteiden lisäksi markkinoilla on kolmansien osapuolten saavutettavia ohjaimia. Tietokonepelaajille löytyy myös esimerkiksi yhden käden pelinäppäimistöjä ja erilaisia fyysiset rajoitteet huomioon ottavia hiiriä ja Xboxin Adaptive Controlleria voi käyttää konsolin lisäksi PC:llä.

Pelkästään peliohjainten muokattavuus ei kuitenkaan ratkaise käyttäjien tarpeita, jos pelin ominaisuudet tekevät pelistä saavuttamattoman. Vaikeustason vaihtaminen helpompaan ei vielä riitä.

Can I Play That? -sivusto keskittyy julkaisemaan peliarvosteluja saavutettavuuden näkökulmasta. Esimerkiksi viime vuoden hitti Alan Wake II saa moitteita sen ampumistekniikasta, jossa pelaajan täytyy samanaikaisesti osoittaa vihollista taskulampulla, tähdätä ja ampua. Kolmen napin taktiikka ei ole sivuston mukaan kovin saavutettava, kuten ei ole pelin visuaalinenkaan ilme. Yöaikaan sijoittuvia tapahtumia on vaikeampi nähdä, eikä näkövammaiselle pelaajalle tarjota arvostelun mukaan mahdollisuutta esimerkiksi korostaa esineitä, joita pitää etsiä.

Marvel's Spider-Man 2

Kuva: © 2023 Sony Interactive Entertainment LLC. Developed by Insomniac Games, LLC.

Jenna ja Mikael testaavat Access Controlleria Marvel’s Spider-Man 2 -peliä pelaten. Pelissä ohjataan Hämähäkkimiestä, joka liitää suurkaupungissa ja ampuu seittejä kiinni erilaisiin pintoihin.

Pelin saavutettavuusominaisuudet vaikuttavat huomattavan moninaisilta ja niitä on kymmeniä. Esimerkiksi pelaajahahmon ja vihollishahmojen väriä saa muutettua, jolloin vaikkapa punaisella korostetut vihollishahmot on helpompi huomata nopeatempoisessa pelissä. Visuaalisten ominaisuuksien ja pelin nopeuden lisäksi myös muun muassa äänitehosteita voi säätää niin, että dialogi on helpommin erotettavissa tai tietyt äänentaajuudet on rajattu pois.

Jennalle peli ei ole entuudestaan tuttu ja hän kertookin, ettei uusia pelejä tee yleensä mieli opetella, jos pelaamisen opettelu on liian vaikeaa. Kognitiivisten haasteiden takia Jenna väsyy sitä nopeammin, mitä enemmän ärsykkeitä pelissä on. Nyt esimerkiksi seittisiivillä liitämistä on huomattavasti helpompi opetella, kun pelin nopeutta saa hidastettua jopa 30 prosenttiin oletusnopeudesta.

“Jopa on kivaa tää pelaaminen”, Jenna sanoo ja kuulostaa itsekin hieman yllättyneeltä. Ei ole itsestään selvää, että videopelit tarjoavat pelaajalleen näin laajan skaalan kustomointivaihtoehtoja.

Xbox Adaptive Controller

Kuva: © Microsoft

Visuaalisen, auditiivisen, motorisen ja kognitiivisen saavutettavuuden lisäksi on vielä yksi saavutettavuuden muoto, jota etenkin pelikonsolien valmistajat eivät toistaiseksi ole ottaneet huomioon.

Saavutettavat ohjaimet ovat kalliimpia kuin “tavalliset” ohjaimet, eli mahdollisuudet pelien äärelle pääsemiseen eivät ole kaikille samat. Ensinnäkin konsolin ostohintaan kuuluu aina vähintään yksi tavanomainen ohjain, saavutettavan ohjaimen pelaaja joutuu aina itse hankkimaan erikseen.

Esimerkiksi Verkkokauppa.comissa PS:n Access Controller maksaa 89,99 euroa ja PlayStation 5:n ohjain maksaa 69,99 euroa. Xbox Adaptive Controlleria (kuva yllä) on heikommin saatavilla, suomalaisista verkkokaupoista se on ainoastaan Proshopin valikoimassa hintaan 173,80 euroa. Vertailun vuoksi Xboxin oma langaton ohjain maksaa Proshopissa 57,14 euroa.

Can I Play That? -sivustolla nostettiin esiin viime marraskuussa, kuinka Xboxin päätös estää ei-lisensoitujen kolmansien osapuolten valmistajien lisälaitteiden käyttö oli suuri takaisku vammaisille pelaajille. Tekstin mukaan Xbox Adaptive Controller on hyvä laite, mutta se on vain yksi vaihtoehto – toimintarajoitteita on niin monta erilaista kuin on pelaajiakin, joten vaihtoehtoja tulisi olla useita.

Sentään pelien saavutettavuusominaisuuksista ei tarvitse maksaa erikseen.

Assassin's Creed Mirage

Kuva: © Ubisoft

Viisi tuoretta peliä, jotka ovat onnistuneet  huomioimaan erilaiset pelaajat erityisen hyvin:

1. Assassin’s Creed Mirage

  • Pelissä on laajat mahdollisuudet muokata näppäinkomentoja itselleen sopiviksi
  • Valikkotekstien näytönlukija auttaa näkövammaista pelaajaa

2. Baldur’s Gate 3

  • Vuoropohjainen pelimuoto on itsessään hyvin saavutettava: pelissä ei tarvitse reagoida reaaliajassa tai pystyä tähtäämään tarkasti, jotta voi osua viholliseen taisteluiden aikana
  • Useita visuaalista saavutettavuutta parantavia asetuksia, kuten tekstitysten säädöt, värimaailman korjaaminen värisokeille ja pelihahmojen tai esineiden korostaminen väreillä

3. Diablo IV

  • Voi pelata pelkällä hiirellä, mikä parantaa motorista saavutettavuutta
  • Mahdollisuus valita monipuoliset pelaajaa ohjaavat äänitehosteet sekä näytönlukija
  • Yhteensä yli 50 saavutettavuuteen liittyvää asetusta

4. Dredge

  • Kalastuspelit eivät usein ole kovin saavutettavia motorisesti, mutta Dredgessä kalastusminipelin “rento kalastustila” takaa onnistumisen pelaajan reaktionopeudesta huolimatta
  • Navigoiminen on pelissä helppoa

5. Dead Space Remake

  • Tähtäinapu helpottaa nopeatempoista peliä suuresti
  • Mahdollisuus sisältövaroituksiin ja väkivaltaa tai gorea sisältävien kohtauksien piilottamiseen

Lähde: Can I Play That?

Toimittajan puheenvuoro | Miksi niin moni pelaa veren maku suussa, eikä hyväksy peliyhteisöissä minkäänlaista erilaisuutta?