Uusimmat

Dark Messiah of Might & Magic – roolipeliklassikosta synkäksi toimintapeliksi

12.05.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Might & Magic on kohta jo 20 vuotta vanha tietokoneroolipelien sarja, jota voi monella tapaa pitää Ultimoiden ja Bard’s Tale –pelien ohella kaikkien nykyisten tietokoneroolipelien alkulähteenä. Vuosien varrella niiden pohjalta on tehty myös monia oheispelejä, tunnetuimpana Heroes of Might & Magic –strategiapelit. Sarja on nyt tekemässä uutta paluuta, mutta toimintapelin muodossa.

Might & Magicit eivät nauti enää samasta suosiosta kuin alkuaikoinaan. Viimeisimmästä pelistä, Might & Magic IX:stä on aikaa jo neljä vuotta, eikä sekään osoittautunut kovin merkittäväksi tekeleeksi. Pelien tekijänä ja kustantajana toiminut 3DO:kin (entinen New World Computing) ajautui konkurssiin pari vuotta sitten.

Ubisoft kuitenkin pelasti lisenssin 3DO:n konkurssista, ja on jo parin vuoden ajan työstänyt uutta Might & Magic –peliä nimeltä Dark Messiah of Might Magic. Tekijäkään ei ole aivan mikä tahansa ryhmä, vaan ranskalainen tiimi nimeltä Arkane Studios, jonka aikaansaannoksia on kehuttu Arx Fatalis.

Läiskintää, ei räiskintää

Dark Messiah of Might & Magic on pelihahmon silmistä kuvattu toimintapeli roolipelimäisillä elementeillä höystettynä. Tekijöiden innoittajina ovat toimineet sellaiset pelit kuin Thief, Deus Ex ja Ultima Underworld. Alustana toimii Half-Life 2:n Source-pelimoottori, joka valittiin erityisesti sen fysiikkamallinnuksen vuoksi.

Vaikka peli sijoittuukin fantasiamaailmaan miekkoineen ja magioineen, on kyse silti ensimmäisestä persoonasta kuvatusta toiminnasta, eikä niinkään perinteisestä roolipelistä, kuten alkuperäinen Might & Magic –sarja.

Millaisille pelaajille Dark Messiah on siis suunnattu?

– Tämä oli aluksi vaikea kysymys myös meille, kertoo Romain de Waubert de Genlis, Dark Messiahin tuottaja. Mies on aiemmin työskennellyt Tukholmassa Digital Illusionsin riveissä muun muassa Battlefield 1942:n pääsuunnittelijana.

– Toimintapelin sijoittaminen fantasiamaailmaan ilman, että sitä pidettäisiin automaattisesti roolipelinä on vaikeaa. Näyttää kuitenkin siltä, että pelaajat ovat kiinnostuneita tästä ideasta. Uskon lisäksi, että aiempien Might & Magic –pelien fanit innostuvat uudesta maailmastamme, hän jatkaa.

Koska kyseessä on toimintapeli, ei luvassa ole täysin vapaasti etenevää seikkailua, vaan pelissä edetään tietyissä puitteissa taso kerrallaan.

– Emme suunnitelleet peliä niin, että yrittäisimme miellyttää kaikenlaisia pelaajia, koska se on paras tapa vesittää kokonaisuus. Luonnollisesti meidän oli siis tehtävä kompromisseja. Sanotaan se suoraan: jos et pidä toimintapeleistä tai toiminnasta, ei tämä peli luultavasti ole sinua varten, kertoo pelin luova johtaja ja Arkane Studiosin perustaja Raphael Colantonio.

– Pelin rakenne on lineaarinen. Se on jaettu osioihin, joita pelataan tietyssä järjestyksessä juonen mukaisesti. Mukana on kuitenkin myös sivutehtäviä, joka rohkaisee pelaajia tutkimaan pelitasot perinpohjaisesti. Lisäksi pelitapa vaikuttaa siihen, kuinka niissä edetään, Colantonio jatkaa.

Uusi, vähemmän uljas maailma

Ubisoft aikoo tehdä tulevaisuudessa monia uusia Might & Magic –pelejä, jotka sijoittuvat kaikki niitä varten suunniteltuun Ashanin pelimaailmaan. Tekijöiden mukaan Ashan on keskiverto fantasiamaailmaa huomattavasti synkempi ja aikuismaisempi. Tarkoittaako tämä kuitenkin vain pimeitä tapahtumapaikkoja ja tummiin pukeutuvia hahmoja, kuten yleensä käy?

– No, pelissä tulee kyllä olemaan useita hämäriä tapahtumapaikkoja sekä riittävästi kalpeita tummaan nahkaan pukeutuvia kavereita, mutta kun sanomme Ashanin ja erityisesti Dark Messiahin olevan synkkä, tarkoitamme enemmän kuin pelkkää kosmeettista kuorrutusta, toteaa Erwan Le Breton, pelin apulaistuottaja ja koko Might & Magic –maailman koordinaattori Ubisoftilla.

– Tämä ”synkkyys” pätee pelin ympäristöihin, tunnelmaan ja ulkoasuun, mutta myös tarinan teemoihin, hahmoihin, dialogiin, äänimaailmaan ja musiikkiin. Meistä fantasia on aiheena aikuistunut jo tarpeeksi, että sitä voi myös käyttää eri asioiden harmaiden sävyjen kuvaamiseen perinteisen mustan ja valkoisen sijaan, hän jatkaa.

– Harvat konfliktit ovat yksinkertaisesti hyvä vastaan paha. Niinpä meidän seikkailumme tulee sisältämään odottamattomia juonenkäänteitä, yllättäviä paljastuksia ja pelihahmoja, jotka eivät ole patsasmaisia karikatyyreita. Haluamme että pelaajat joutuvat moraalisten valintojen eteen ja voivat valita ovatko jollakin hetkellä enemmän konnia kuin sankareita ja että he joutuvat myös kasvokkain näiden valintojen seurausten kanssa.

Dark Messiahin pelimaailma tulee siis toiminaan myös muiden tulevien Might & Magic –pelien tapahtumapaikkana. Muun muassa tuleva Heroes of Might & Magic V sijoittuu samaan paikkaan. Saadakseen Ashanista tarpeeksi uskottavan ja toimivan pelimaailman, värväsi Ubisoft ammattiapua sen suunnittelussa.

Uuden Might & Magic –maailman suunnittelija on roolipelilegenda Richard Dansky. Hän teki myös Dark Messiahin käsikirjoituksen. Dansky työskenteli aiemmin pöytäroolipelikustantaja White Wolf:illa, jonka World of Darkness –pelimaailmaan sijoittuu muun muassa Vampire: The Masquerade -roolipelisarja.

Ashanin ja Might & Magicin visuaalisesta suunnittelusta vastaa puolestaan ranskalainen sarjakuvataiteilija Olivier Ledroit. Hänen helposti tunnistettavaa piirrosjälkeään on voinut ihastella muun muassa Les Chroniques de la Lune Noiré (The Black Moon Chronicles) –fantasiasarjassa.

Hahmonkehitystä ja verkkomoninpeliä

Vaikka Dark Messiah onkin toimintapeli, on mukana myös roolipelimäisiä aineksia. Pelihahmon taitoja ja ominaisuuksia voi parannella, ja pelata voi eri tavoin riippuen hahmon taidoista. Ammatteja pelistä ei löydy.

– Pelin hahmonkehitys on hyvin avoin, hahmoluokkia ei ole. Pelaaja voi valita hahmon taitoja kehittämällä erikoistuuko esimerkiksi enemmän taisteluun, hiippailuun vai taikuuteen. Pelin edetessä pelaajat voivat opetella taitoja, jotka kehittävät hahmoa soveltumaan omaan pelityylin tai päinvastoin, de Genlis selvittää.

– Taidot avaavat uusia mahdollisuuksia selviytyä eteen tulevista ongelmista, joten kyse ei ole pelkästä taistelusta, vaan myös siitä kuinka aiot jonkin ongelman selvittää.

Vaikka Dark Messiah onkin yksinpeliseikkailu, on mukana hiukan yllättäen myös verkkomoninpeli. Sekään ei ole sitä aivan tavanomaista kuolonottelua, vaikka sellainenkin pelimuoto löytyy.

– Crusade-pelitila on verkkokampanja, jossa pelaajat – maksimissaan 32 – käyvät sotaa tietyn karttamäärän verran. Riippuen toisen puolen menestyksestä yksittäisissä taisteluissa, käydään seuraava taistelukierros lähempänä toisen tukikohtaa, kunnes lopulta toinen puoli saa toisen tukikohdan tuhottua, de Genlis kertoo.

– Pelaajat voivat pelata viittä erilaista hahmoluokkaa, ja koska kampanja kestää yleensä useita taisteluista, voi omien hahmojen taitoja kehittää taisteluista kerätyn kokemuksen kautta. On pelaajasta itsestään kiinni, haluaako hän pelata esimerkiksi jousiampujaa, tai tehokasta lähitaistelijaa.

Varovaisia odotuksia

Dark Messiah vaikuttaa erittäin lupaavalta peliltä, jota ei erityisen puolivillaisesti olla tekemässä. Paljon kuitenkin riippuu siitä, kuinka toimivaksi ja monipuoliseksi sen taistelusysteemi saadaan tehtyä. Mielenkiintoinen verkkomoninpelikään ei tule toimimaan ilman sujuvaa taistelusysteemiä. Jos systeemi on susi, ei edes pelimaailman tai tarinan vakavampi ja realistisempi ote riitä peliä pelastamaan.

Miika Huttunen

Tekijä: Arkane Studios
Julkaisija: Ubisoft
Ilmestyy: pc, syksy 2006
Pelin kotisivu: mightandmagic.com/us/darkmessiah