Uusimmat

Diamond Rio PMP 300

27.09.1999 14:02 Muropaketin toimitus

Kuluneen vuoden aikana kannettavista MP3-soittimista on tullut vahva kilpailija CD- ja MiniDisc-soittimille. MP3-soittimien etuina ovat niiden pieni koko, vähäinen virrankulutus ja liikkeistä piittamaton, katkeamaton äänentoisto. Niin ja tietysti se, että nyt ne kaikki internetistä imuroidut lailliset musiikkitiedostot ovat kuunneltavissa muuallakin kuin tietokoneen äärellä.
Esittelemme nyt yhden suosituimmista myynnissä olevista MP3-soittimista, Diamondin Rio PMP 300:n.

MP3-ääniformaatin salaisuutena on, että vaikka se on äänenlaadultaan likipitäen CD-levyjen tasoa, niin MP3-tiedostot vaativat tilaa vain kymmenesosan siitä mitä oikea CD-musiikki. Pienen koonsa ansiosta MP3-formaatti soveltuukin erinomaisesti musiikin levittämiseen internetissä; kymmenien megatavujen sijasta yksi musiikkiraita mahtuu MP3:na muutamaan megatavuun.
MP3:n äänenlaadun määrää sen bitrate. Mitä suurempi MP3:n bitrate on, sitä lähempänä sen äänenlaatu on alkuperäistä äänitettä. Toisaalta bitraten noustessa myös MP3:n koko kasvaa. Yleisin MP3-tiedostojen käyttämä bitrate on 128 kilobittiä sekunnissa (kbit/s), jolloinka yksi minuutti musiikkia vie noin yhden megatavun verran muistia. Puolet pienemmällä bitratella muistivaatimus puolittuu, mutta samalla äänenlaatu jää jo selvästi CD-levyjä heikommaksi.
Vaikka musiikkia tietysti miellellään CD-tasoisella 128 kbit/s bitratella kuuntelisikin, niin itse ainakin totesin 96 kbit/s bitraten olevan hyvä kompromissi äänenlaadun ja muistin kulutuksen välillä. Ellei nyt aivan kultakorva satu olemaan, niin eroa 96 kbit/s:n ja 128 kbit/s:n välillä käytännössä tuskin huomaa.

Oheisesta taulukosta selviää kuinka monta minuuttia musiikkia kullakin bitratella saa eri kokoisiin muisteihin mahtumaan.

. 64 kbit/s 96 kbit/s 128 kbit/s
16 Mt 30 min 22 min 15 min
32 Mt 1 h 45 min 30 min
64 Mt 2 h 1,5 h 1 h

Suurinpiirtein C-kasetin kokoisena (laitteen mitat ovat 66 x 92 x 18 mm) Rio on näppärän näköinen pikku kapistus, ja se mahtuu hyvin vaikkapa takin taskuun. Laite syö hyvin vähän virtaa – yhdellä AA-kokoisella alkaliparistolla Rioa soittelee hyvinkin vaikka kuusi tuntia yhteen menoon. Riossa ei ole lainkaan liikkuvia osia, joten sen ääni ei pätki vaikka laitetta miten riepoteltaisiin. Rioa voi siis kuunnella hyvin vaikka juostessa.

Rion käyttö ei eroa juurikaan keskiverto CD-soittimesta. Etupaneelin rengasmaisella painikkeella hoituu soiton käynnistys, pysäytys ja kappaleiden vaihto. Laitteen digitaalinäyttö näyttää kappaleen järjestysnumeron (mutta ei harmi kyllä kappaleen esittäjää ja nimeä), käytetyn bitraten sekä jäljellä olevan virran määrän. Mukavana piirteenä äänenvoimakkuus esitetään pienen pylvään lisäksi myös numeroina.

Musiikki siirretään Rioon tietokoneen rinnakkaisporttiin kytkettävän kaapelin kautta. Rinnakkaisportin tiedonsiirtonopeus, kuusi megatavua minuutissa, on ihan riittävä, sillä kappaleita siirtäessä suurin osa ajasta ei kulu itse siirtotapahtumaan, vaan kappaleiden bitraten muuntamiseen.
Kappaleiden siirtoon käytettävän Rio Manager -ohjelman lisäksi Rion mukana tulee MusicMatch Jukebox -niminen ohjelma, jolla CD-levyjen musiikin saa muunnettua MP3-muotoon.
Rio Managerista on saatavilla myös uudempi, ja huomattavasti käyttökelpoisempi versio, RioPort Audio Manager. RioPort Audio Managerin käyttöliittymä on huomattavasti parempi kuin Rio Managerissa. Lisäksi se sisältää monia toimintoja joita Rio Managerissa ei ole lainkaan, kuten kaikkien tietokoneelta löytyvien MP3-tiedostojen listaamisen. RioPort Audio Manager osaa myöskin muuntaa soittimeen siirrettävien MP3-tiedostojen bitraten automaattisesti käyttäjän haluamalle tasolle.

Rio PMP 300:sta on myynnissä 32 megatavun perusversion lisäksi 64 megatavun muistilla (laajennettavissa 96 megatavuun) varustettu ”Special Edition”, Rio PMP 300 SE. Jos laitetta on hankkimassa, on 64 megainen Special Edition ehdottomasti se parempi vaihtoehto, sillä perusmallin muistin laajentaminen 32 megatavusta 64 megatavuun voi tulla todella kalliiksi.
Jos on valmis odottamaan, niin pian myyntiin on tulossa Rion uudempi 500-malli, joka on varustettu nopealla USB-liitännällä, 64 megatavun muistilla sekä paremmalla, kappaleiden nimet näyttävällä digitaalinäytöllä. Myös Creative Labsin Nomad-nimisiä MP3-soittimia (32 ja 64 megatavun mallit) kannattaa pitää silmällä, joskaan niitä ei tiettävästi saa Suomesta mistään.

Rio PMP 300:n hinnat vaihtelevat rajusti. Halvimmillaan sitä voi löytää noin kuudellasadalla markalla, kun taas kalleimmillaan sitä myydään reilulla tonnilla.
Laite käyttää lisämuistinaan samanlaisia Flash-muistikortteja kuin digitaalikameratkin. Flash-muistit ovat varsin tyyriitä, 32 megatavun korttien hintojen ollessa halvimmillaan noin kahdeksansataa markkaa.

Valmistaja: Diamond Multimedia
Kotisivu: www.diamondmm.com/products/current/rio.asp