Uusimmat

Gran Turismo 6 -matkareportaasi osa 1: juhlahumua ja raketteja

06.12.2013 14:03 Jukka O. Kauppinen

Maailman suosituin ajopeli Gran Turismo 6 on nyt kaupoissa. Mutta tiesittekös missä peli julkaistiin virallisesti ja missä merkeissä? Pian tiedätte, sillä Domen JOK oli paikalla pelin virallisessa julkaisutapahtumassa ainoana suomalaistoimittajana.

Seuraavien päivien mittaan luvassa on aimo annos kuvia ja videoita reissusta ja siitä, mitä kaikkea tämänkaltaisessa megatapahtumassa oikein koetaankaan. Ensimmäisessä artikkelissa matkustetaan hiljalleen Suomesta Espanjaan ja kummastellaan ensimmäisen päivän ohjelmaa.

Kirjoittajan huomautus: päädyin tekemään vaihteeksi perinteisestä hypejuttukaavasta poikkeavan kuva- ja videopainotteisen matkareportaasin, sillä mitäpä GT6:stä enää tässä vaiheessa osaisi kirjoittaakaan. Peli on jo kaupoissa, joten turha sen sisällöstä on vaahdota yleisellä tasolla. Haastikset ja syvemmät jutut tulevat erikseen, mutta fiilistelläänpä vaihteeksi tällaisen matkarapparin muodossa.

Matkan alku.. Tai oikeastaan alkoihan se jo kello 01, herätyskellon soidessa. Sopii miettiä miten reippaana tässä ollaan, kun normaalisti menen nukkumaan 02. Kuvanottovaiheessa ollaan jo jossain aamuneljän kieppeillä Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kone lähtee kuuden jälkeen.

 

Poikkeuksellisesti sain nukuttuakin lennolla. Näin unta, että näin unta, jossa näin unta. Diippii Inceptionia. Ja tällaiset olivat näkymät, kun nostin silmälappuja ja harkitsin paluuta tähän universumiin.

Malagan lentoasema. Sonyn porukat löytyivät tuloaulasta ja heittivät autoon, sitten matkusteltiinkin tunnin verran kohti sisämaata, Rondan kaupunkia.

Perillä. Pienet päiväunet, ohjelman tarkistaminen, rannekkeet. Kaikki check, valmis kaikkeen.

Hotelli oli aivan vanhankaupungin kupeessa. Upea 1700-luvulla rakennettu kivisilta ylitti huikean rotkon ja vei vanhankaupungin uumeniin, jonka arabit rakensivat joskus vajaan tuhat vuotta sitten upeaksi linnoitukseksi. Taustalla näkyvä palatsi oli ensimmäisen päivän ohjelman päätukikohta. Komensivat olemaan nätisti, koska se on ollut aiemmin luostari.

 

Ovet aukenivat ja kansa valui sisään. Kollegat nauroivat, kun hyökkäsin kahvitarjoilun ääreen ja ylistin aamukahvin ihanuutta. ”Kello 16 ja aamukahvia?” ”Jep, olen ollut hereillä 01 lähtien ja NYT on korkea aika saada aamukahvi!”

Pitihän niitä biilejä raahata joka paikkaan. Luostarin sisäpihallekin. Popsi siinä sitten pikkusuolaisia kun komiat Mersut, Bemarit sun muut hohtavat.

Ekan presen ja pheiden alkua odotellessa. Eturivissä isojehuja, kuten Rondan kaupungin varapormestari ja turistijohtaja, Sony Computer Entertainmentin isopomo ja herra GT-isoisopomo itse.

Puheet olivat aika perustason yadayadaa, mutta kaupungin johtopoppoo oli hirveän otettu siitä, että heidän pikkukaupunkinsa saa olla näiden kahden päivän ajan ”maailman pelipääkaupunki.” Kyllä tämä fiiliksen heille mielellään soi. Ja aivan taatusti Ronda sai näiden päivien ansiosta valtavasti huomiota maailman pelimediassa, ehkä muuallakin.

Mösjöö Kazunori Yamauchi, se GT-sarjan pääpäsmäri.

Puheiden jälkeen siirtyminen ulos. Kaupungin eri osat yhdistävä silta oli tällä välin ajettu täyteen komeita biilejä ja sillä selvisi sekin, miksi poliiseja ja järjestysmiehiä parveili aikaisemmin niin paljon.

Kovasti oli GT-pelifanejakin saapunut paikalle. Osa läsnäolijoista oli toki myös ihan vain autofaneja ja ehkä seassa oli jokunen satunnainen kiinnostunutkin. Voi niitä parkoja paikallisia, jotka vain halusivat päästä sillan yli.

Yamauchin saapumisen huomasi hyvin ihmisten mylvinnästä. Nimmareitakin piti jakaa.

Yamauchi repesi aika huolella, kun Rondan pormestari ja varapormestari nimesivät hänelle oman kadun. Yamauchi oli vieraillut Rondassa joskus parikymmentä vuotta sitten turistikierroksellaan ja oli viihtynyt oikein hyvin. Niinpä herra päättikin järjestää pelin julkaisujuhlan kaikista maailman paikoista juuri täällä, pienessä 35 000 asukkaan syrjäkylässä Espanjan maaseudulla. GT5 esimerkiksi julkaistiin Madridissa.

Pakollinen jämerä posekuva.

Nimikkokadun paljastamisen jälkeen siirryimme sivumpaan. Kuvan silta on siis sama, millä aiempien kuvien autot olivat. Täällä sitten jännättiin, että mitä tuleman pitää.

Pomo itte.

Lievien tekniikkahäröjen ja iltahämärän saapumisen jälkeen show käynnistyi. Voehan pojat. Kaikkea ne keksivätkin. GT6-lasershow sillassa.

Ja Kazunorin pärstä ja ilotulitusta. Kaikkea.

 

Komia show.

Sen jälkeen siirryimmekin tapasia nauttimaan. Eli sekalaisia pikkuruokia, juomia, GT6:n pelaamista, kehittäjien ja GT Academy -kuskien kanssa juttelua sun muuta. Kello oli tässä vaiheessa jostain 19 myöhemmällä puolen, mikä oli ihan hyvä aika päivän ensimmäiselle aterialle.

Ruokataidetta.

 

Uskomatonta mutta totta. Voitin kisan!

Ihanan söpö BMW. Tällä olisin halunnut ajaa.

 

Ja hotelliin nukkumaan. Viimeinen jäähyväiskuva palatsiluostarin sisäpihalta.

 

Seuraavaksi siirrymme Ascarin kilparadalle…

 

Gran Turismo 6

Tekijä: Polyphony Digital

Julkaisija: Sony

Saatavilla: PlayStation 3

Pelin kotisivu: http://www.gran-turismo.com/

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

Gran Turismo 6 – haastattelussa GT-sarjan isä Kazunori Yamauchi

Gran Turismo 6 – haastattelussa Sonyn Euroopan toimitusjohtaja Jim Ryan (1-5) 

GT Academy koulii pelaajista kilpa-ajajia – haastattelussa 2012 voittaja 

Lue myös

Mr. Madison’s War: The Incredible War of 1812 (lautapeli)

PlayStation 4 -julkaisupelit testissä 1: Assassin’s Creed IV, Knack ja Warframe

PlayStation 4 -julkaisupelit testissä 2: Call of Duty Ghosts, Contrast, Lego Marvel Super Heroes

PlayStation 4 -julkaisupelit testissä 3: Blacklight Retribution, Killzone: Shadow Fall, Resogun