Uusimmat

LiveView FlyVideo’98 tv-kortti

17.10.2000 14:18 Jukka O. Kauppinen

TV-viritin ja kuvakaappauskortti
LifeView FlyVideo’98

Halpaa ja hyvää ei löydä usein tietokonemaailmassakaan. Mutta toisinaan nämäkin ominaisuudet sattuvat samaan tuotteeseen. FlyVideo’98 on sekä hyvä että halpa, ja pienet puutteet eivät vaikuta varsinaisen laitteen itsensä laatuun. Lähinnä asennusvaihe voi vaatia hieman seikkailumieltä, mutta pienen näpertelyn riskin ottaessaan voi FlyVideo’98 olla hyvinkin harkinnan arvoinen laite tv-korttia etsivälle.


Eri kuvastandardeille tuskin on täällä paljoa käyttöä, mutta ovatpahan silti varmuuden varalta.


TV-kuvaa voi siirrellä ruudulla ja venyttää haluamansa kokoiseksi. Alareunassa hallintapaneeli.


Kanavien haku ja säätö on helppoa.


Mitä eri kanavilta tulee? Unohda kanavasurffaus tämän koosteen avulla.

 

 

Mikään deluxe-sarjan huippumalli FlyVideo’98 ei ole mutta siihen on onnistuttu yhdistämään kaikki tarpeellinen miellyttävästi käytettävässä muodossa. Mukana on riittävä määrä erilaisia videosisääntuloja, infrapunalla toimiva kaukosäädin ja toimiva ohjelmisto, mitä muutakaan voisi enää tarvita kun tv-kuva kerran näkyy hyvälaatuisena?

Laitteen asentaminen oli jossain määrin hupaisa kokemus, sillä maahantuojakin neuvoi jättämään suomenkielisen asennusohjeen huomiotta. Eikä ihme käännöksen taso ja loogisuus huomioiden. Englanninkielinen ohje oli sentään parempi ja varustettu kuvillakin. Ruuvailun jälkeen Windows tunnisti uuden plug’n’play-laitteen automaattisesti, ja pienen ajurien kanssa näpertämisen jälkeen myös tv-ohjelmistot asentuivat paikalleen. Hienoisesti yllättäen laite laite toimi sitten ensi yrittämällä.

Itsetestauksen jälkeen FlyVideo antaa suositukset näytön tyypistä ja on valmis käyttöön. Ohjelmisto skannaa silmänräpäyksessä koaksiaali-antenni/kaapelitelevisio -liitännästä löytyvät kanavat ja asentaa ne kanavalistaan. Kanavien nimeämisen jälkeen ne näkyvät fiksusti listassa ja selailu onnistuu vaivattomasti.

TV:tä hallitaan joko kaukosäätimen tai ruudun alareunaan sijoittuvan hallintajärjestelmän avulla. Molemmissa on jotakuinkin vastaavat toiminnot, joskin kaukosäätimessä on enemmän ominaisuuksia. Tärkeimmät ovat selkeästi esillä: videosisääntulon valinta, äänen voimakkuus, kanavan vaihto/selaus sekä asetusten säätö. Näppärästi katsoja voi halutessaan selata kaikkien asetettujen kanavien tapahtumia – selailuruudussa ohjelma räpsäyttää jatkuvasti kuvia eri kanavista minkä avulla näkee näppärästi koosteen tv-ohjelmistosta.

FlyVideo onkin helppo ja selkeä hallittava. Tekijät eivät ole yrittäneet tehdä mitään liian hienoa, ohjelmisto onkin lähinnä koruttoman yksinkertainen. Ei ihme että sitä oli myös miellyttävä käyttää.

TV:n katsomisen ohella kortti toimii myös käyttökelpoisena kuva- & videokaapparina. Video tallentuu kiintolevylle AVI-muotoon, 80×60 – 768×576 –resoluutioilla, 16-32 bittisellä väripaletilla ja 8-44 KHz 8/16-bittisellä äänellä. Videon pakkausmuodon voi valita vapaasti koneelle asennetuista codeceista. Syntyvä video on laadultaankin varsin katsottavaa ja käyttökelpoista, joskaan ei sentään ammattilaistasoa. Mutta pienempään harrasteluun kuten pienten videopätkien tekoon, kuvien kaappaukseen videonauhalta tai muuhun vastaavaan kortti kelpaa erinomaisesti. Laite tukee myös videokonferenssi- ja videopuhelu-standardeja, mitä varten mukana tulee Microsoft NetMeeting ja VideoLive Mail-ohjelmat.

Pidempiaikaisessa käytössä FlyVideo toimi hyvin ja enimmäkseen ongelmitta. Videotoisto kaatui pari kertaa ja kuva jäi elämään ruudulle uudelleenkäynnistykseen saakka mutta muita ongelmia ei esiintynyt. Kokonaisuudesta jäi mieleen vain kaksi erityisempää toivetta. Kaukosäätimen anturin johdon soisi olevan pidempi sillä nyt sen voi asentaa vain noin metrin säteelle mikron takaosasta. Ja niin hyvä kuin kaukosäädin muutoin onkin ei tv:tä voi käynnistää siitä. Ohjelmistot ja kuvan laatu sekä katsottaessa että nauhoitettaessa olivat hyvät. Myös käytettävyyskin ja kuvan tason säätäminen sujui mallikkaasti. Hyvä toimivuus edullisen hinnan kera tekevätkin FlyVideo’98:sta hyvän vaihtoehdon tv-viritinkorttia hankittaessa.

Maahantuoja : Triosoft, puh. (03) 272 0780 tai (09) 823 5566.
Hinta 499,- .

Kuvakaappaukset televisiosta on otettu erillisellä irtoantennilla mistä joidenkin kuvien heikko taso johtuu.

FlyVideo’98 varustus:

– Normaalikokoinen plug’n’play PCI-kortti
– Kaukosäädin
– Kaapeli FlyVideo-kortin ja äänikortin välille (äänen toistoon)

Valmistajan ilmoittamat tekniset tiedot:

TV-vastaanotto:

125 kanavaa ja kaapelikanavavalmius
Tukee: PAL, SECAM, NTSC

Video:

Maksimissaan 1280×1024 resoluutio 24 bitillä

Liitännät:

75 ohmin koaksiaali-liitin kaapelille/tv-antennille
Komposiitti-sisääntulo (RCA)
S-Video (SVHS) –sisääntulo
Ääni sisään + ääni ulos

Kuvakaappaus:

80×60 – 640×480, 16/24/32-bitin paletilla
Maksimissaan 30 ruutua/sekunnissa, AVI-formaattiin

Laitevaatimus:

Pentium 133 MHz, 16 Mt muistia, 10 Mt kiintolevytilaa, vapaa PCI-laajennuspaikka.