Uusimmat

Logitech diNovo Media Desktop

25.02.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Langattomat näppäimistöt ja hiiret ovat tehneet tuloaan jo pitkän aikaa. Monien pienten laitevalmistajien keskittyessä halpoihin ratkaisuihin, Microsoft otti jo useita kuukausia sitten askeleen kohti eliittiluokkaa Optical Desktop Bluetooth -paketillaan. Logitech pistää vielä paremmaksi hiljaittain julkaistulla diNovo Media Desktopillaan – hintaluokkakin on selvästi omalla tasollaan, lähemmäs 300 euroa.

Huimalla rahasummalla saa mielenkiintoisen paketin. diNovo Media Desktop on erittäin tyylikäs kokonaisuus. Vaikkei Microsoftin Optical Desktop Bluetoothkaan ruma ole, diNovo vie voiton 10-0. Harmaan ja mustan yhdistelmä luo upean vaikutelman ja saa sivustakatsojat kateellisiksi.

Toinen selkeä piirre on erillinen numeronäppäimistö. Logitech kutsuu laitetta Mediapadiksi, joten jo nimestä voi päätellä, että tavalliseen numeronäppäimistöön on lisätty muutama toiminto. Sekä Mediapadin että näppäimistön suunnittelussa on otettu mallia kannettavien näppäimistöistä – kirjainhatut ovat litteitä ja vain hieman ulkokuoresta korotettuja. Osittain juuri tämä luo diNovon eleganttia vaikutelmaa. Paketin hiiri on kehuttu MX900, jonka hinta erikseen ostettuna on noin sata euroa.

Pelkkä ulkoasu ei kuitenkaan ole satojen eurojen arvoinen. Onko diNovosta muuksi kuin koristeeksi?

Yhdistä, kiitos

Asennus on helppoa. Tukiasema koneeseen, paristot paikalleen ja homma käyntiin. Aluksi tukiaseman kaksi liitintä tosin ihmetyttivät: Minkä takia tukiaseman liittämiseen tarvitaan sekä USB- että PS2-liitin? Vastaus on yksinkertainen, sillä PS2-liitin mahdollistaa näppäimistön toiminnan muualla kuin Windowsissa, esimerkiksi BIOS-käytössä. diNovo toimii pelkällä USB-liittimelläkin, mutta silloin ei pääse nauttimaan PS2-liittimen eduista. Pelkällä PS2-liittimellä ei saa käyttöönsä erikoisominaisuuksia.

Kaikkien laitteiden pohjassa on Connect-nappi, jota painamalla ne etsivät tukiasemaa. Periaatteessa diNovo ei tarvitse Logitechin ohjelmistoa toimiakseen, mutta ohjelmiston avulla voidaan luoda turvallinen yhteys, joka luo ”yksityisen” linkin laitteiden ja tietokoneen välille. Bluetooth-tekniikasta kiinnostuneiden kannattaa tutustua bluetooth.org-saittiin.

Kokeilin diNovoa kahdella kokoonpanolla, ristiriitaisin tuloksin. Ensimmäisessä koneessa diNovo toimi huonosti – laitteet (varsinkin näppäimistö) piti luoda yhteys kerran pari päivässä. Ei kovin mielekästä pitemmän päälle, vaikka prosessi viekin vain pari minuuttia. Tilanne olisi luultavasti parantunut päivittämällä diNovon ohjelmisto. Logitechin saitilla on useita päivityksiä saatavilla. On erittäin todennäköistä, että lapsentaudit on niissä korjattu.

Toisella koneella ongelmia ei ilmennyt lainkaan, vaan diNovo toimi täydellisesti heti alusta lähtien. Syytä parantuneeseen käytökseen en tiedä, mutta elegantti diNovo osoittautui myös erittäin mukavaksi käyttää.

Napu, napu

Näppäimistö vaatii totuttelua, mutta sen jälkeen siitä ei haluaisi luopua. Kirjoitustuntuma on hyvä ja naputtelusta tulee napakka, muttei häiritsevä ääni. Logitech ei ole turvautunut ”erikoisiin ratkaisuihin”, vaan nappulat ovat juuri niillä paikoilla kuin niiden olettaakin olevan. Scroll Lock on tosin kadonnut Insertin paikanvaihdon tieltä ja Deletestä on tehty pitkulainen, mutta muuten erot nykynäppimistöihin ovat olemattomat. Yhdessä Mediapadin kanssa diNovo vie myös yhtä paljon tilaa kuin normaali näppäimistö.

diNovossa on joukko erikoisnäppäimiä, kuten nykynäppäimistöissä on tapana. Liiallisuuksiin ei ole menty, vaan kokonaisuus on hillitty. Ääntä voi nostaa, laskea tai kytkeä kokonaan pois (mute). Etsi web sivusto -toiminnolla pääsee lempihakukoneeseensa yhdellä painalluksella. E-Mail avaa oletusmailiohjelman ja Home menee aloitussivulle. Koneen voi myös laittaa lepotilaan. Kaikki napit voi kustomoida.

Muoti-ilmiöksi on tullut myös F-Lock-systeemi, jolla funktionäppäimistä (F1-F12) saa irti uusia toimintoja. Logitech diNovon F-Lock on toteutettu hyvin, eikä se häiritse normaalikäyttöä lainkaan. Plussaa myös ruudulle tulevista selkeistä ilmoituksista, kuten ”Laajennetut F-näppäimet” tai ”Caps Lock päällä”.

Median liikakäyttöä

Mediapad on diNovon multimediaihme, jossa on myös hyödyllisiä ominaisuuksia. Mediapad toimii kolmessa tilassa: numeronäppäimistönä (123), PC:n komentajana (NAV) sekä laskimena (+/=). Jokaisen tilan päällekytkemiseen on oma nappi, mikä tekee esimerkiksi laskimen ja numeronäppäimistön vuorottelemisesta helppoa. Laskin ei kadota tietoja vaihdon välillä. Laskimena Mediapad on varsin toimiva ja hyvä ratkaisu toimistokäyttöön, eikä Mediapadin jälkeen enää halua käyttää esimerkiksi Windowsin taskulaskin-ohjelmaa. Kovin edistyneisiin laskutoimituksiin Mediapadista ei kuitenkaan ole.

PC:n komentaminen rajoittuu pariin hassuun komentoon, joista on iloa vain silloin, kun ei ole näppäimistön ääressä. Käynnistä-valikko on helppo avata pikanappulasta ja siellä voi liikkua nuolilla. Numeronäppäimistönä Mediapad toimii kuten pitääkin, vaikka pari nappulaa on saanut tehdä tilaa laskintoiminnoille. MediaPadissä on lisäksi samat mediakontrollit kuin näppäimistön oikealla puolella, eli äänensäätö ja mediaohjaimet.

Erikoisinta Mediapadissa on mahdollisuus lukea sähköpostiviestejä tai messenger-viestejä sen pieneltä näytöltä. Myös Windows Media Player 9:n soittoinformaation saa näkyviin. Idea on mielenkiintoinen, mutta valitettavasti en saanut viestiennäyttöä toimimaan. Tuetut ohjelmat ovat Outlook Express, MSN Messenger 6 ja Windows Messenger 4.7. Logitechin saitilla on päivityksiä, joilla saa myös muita ohjelmia tuetuksi. Päivityksen jälkeenkään en pystynyt lukemaan emailejani Mediapadista, vaikka kuinka säädin Logitechin asetusten kanssa.

Sekä näppäimistössä että Mediapadissa on oma mediapainikehärdelli, josta voi ohjata mediatoimintoja. Logitechin oma Media Desktop -softa on kuitenkin aika kankea ja vaikeakäyttöinen. Sekä Media Desktop että asetusten säätämiseen tarkoitettu Setpoint ovat suomenkielisiä.

Media Desktopissa käytetty fontti on selkeä ja iso, mutta muuta hyvää siitä on vaikea keksiä. Käyttöliittymä vaatii koko näyttöruudun ja toimii vain näppäimistöltä. Kappaleet on jaoteltu viiteen kategoriaan (Soittolistat, Laji, Artistin nimi, Albumin nimi, Kappaleen nimi), mutta esimerkiksi minkäänlaista ”Soita kaikki” -nappia ei ole. Jos biisejä ei ole organisoitu mitenkään, Media Desktopista ei ole mitään iloa. Omia soittolistojakaan ei voi luoda (Windows Media Player 9:n soittolistoille tosin on tuki).

Laadukas hiirulainen

Logitech on pistänyt diNovo-pakettiin hiirilaivastonsa uljaimman yksilön, MX 900 -hiiren. Sen tekniset ominaisuudet ovat hyvät: kursori liikkuu sulavasti, eikä ole peleissäkään riippakivenä. MX 900 ei ole vahvasti muotoiltu, vaikka pientä virtaviivaisuutta onkin haettu. Hiiri sopii melko hyvin myös vasenkätisille. Kaikki perustoiminnot löytyvät, eli rulla ja eteen-/taakse-näppäimet. Rullan korvikkeina voi käyttää normaalikäytössä turhia vieritysnappeja. MX 900:n erikoisuus on ”ohjelman pikavaihdin -nappula”, jota voi käyttää taskbarin korvikkeena.

MX 900 ladataan laittamalla se Bluetooth-pesäkkeeseen. Hiirulaisen voi antaa olla pesäkkeessä vaikka vain viisi minuuttia tai niin kauan kuin huvittaa. Silloin tällöin kannattaa jättää hiiri latautumaan yön yli, jottei ikävä punainen valo ala vilkahdella kesken kiireisimmän työsession. Systeemi toimii erinomaisesti, eikä paluu paristojen jatkuvaan vaihteluun ole helppoa.

Normaalikäytössä Logitech lupaa näppäimistölle peräti kuuden kuukauden toiminta-ajan, Mediapadille kolmen ja hiirelle viiden. Hiiri kuluttaa paristot nopeasti loppuun, mutta onneksi myös lataus on nopeaa. Varuilta kannattaa kuitenkin aina olla yksi pari varaparistoja. Logitechin lupaukset näppäimistön ja Mediapadin toiminta-ajoista pitävät kutinsa, sillä niiden paristoja ei tarvinnut vaihtaa kertaakaan yli kahden kuukauden intensiivisen testisession aikana.

Bluetooth-laitteiden kantama on yleensä noin 10 metriä. Kaksikerroksisessa rivitalohuoneistossa en löytänyt paikkaa, jolta painallukset eivät olisi menneet perille. Hiiren kantama tuntui olevan näppäimistöä heikompi, mutta haittavaikutukset jäänevät vähäisiksi.

Rahalla saa, diNovolla pääsee

diNovo on asiallinen langaton ratkaisu, mutta kallis. Lähes 300 euroa on tyyris hinta, vaikka sillä saakin erittäin tyylikkään kokonaisuuden. Yksinkertaistettuna: Logitech diNovo on rahamiesten valinta.

Joel Kinnunen