Uusimmat

Magic Star MP3 USB 256 Mt

06.06.2003 00:00 Muropaketin toimitus

MP3-soittimet ovat kirjava joukko. Laatikkomallit ovat väistymässä uusien design-ihmeiden tieltä, ja kiintolevysoittimetkin ovat jo arkipäivää. Pientä kokoa arvostaville Magic Starin MP3-soitin on mielenkiintoinen tuttavuus. Laitetta on saatavilla 64, 128 ja 256 megatavun muistilla ja sitä voi käyttää USB-muistina. Otimme testiin malliston lippulaivan, 256-megaisen soittimen. Laite tunnetaan myös nimellä AddOn Pen Drive Plus, tosin AddOnin mallissa tuntuu olevan noin 100 euroa lisää hintaa ilman erikoista syytä.

Laite aloittaa suurella pettymyksellä. Magic Star MP3 on huteraa aasialaista tekoa ja oli hajalla jo myyntipakkauksessa. Tämä ei ollut ihme, sillä akku kiinnitetään typerällä mekanismilla, joka saattaa jättää laitteen takakannen hieman raolleen. Vian sai korjattua, mutta soitinta ei todellakaan uskalla pudottaa ilman hajoamispelkoa. Vanha Rio PMP300 -soittimeni on tippunut kerran jos toistekin, joten Magic Starille voi povata samaa kohtaloa – toivottavasti heikolta vaikuttava ulkokuori kestää pudotukset.

Onneksi akkuun ei tarvitse koskea koskaan uudestaan, sillä se latautuu kätevästi USB-portin kautta. Aikaakaan täyden latingin saamiseen ei mene kuin pari tuntia, ja soittoaikaakin on 10 tuntia. Kaksi ledivaloa näyttävät laitteen toimintatilan. Akun varausta ei tosin näe mitenkään, mutta yksi ledi palaa oranssina latauksen aikana ja muuttuu lopulta vihreäksi täyden kapasiteetin saavuttaessaan. Puutteistaan huolimatta akku on toimiva ratkaisu, joka hieman kärsii heikosta kokoonpanosta.

Magic Star mahtuu nyrkkiin, mutta on kohtuullisen pullea. Pituutta on noin 9 senttiä ja leveyttä 2-3 senttiä kanttiinsa. USB-liitäntä on piilotettu irtiotettavan ”hatun” alle ja ratkaisu on toimiva. Soitin sopii taskunpohjalle hyvin.

MP3-kuuntelu on helppoa, mutta kuuntelukokemustaan ei voi hirveästi muokata. Kunhan vehkeen muistissa on MP3-muodossa olevia biisejä, ne pärähtävät soimaan pitämällä laitteen yläosaan sijoitettua säätöpyörää pohjassa pari sekuntia. Kappaleita soitetaan/pysäytetään yhdellä painalluksella ja biisiä vaihdetaan nopealla sivuttaisliikkeellä. Äänenvoimakkuuden säätö vaatii hieman totuttelua, mutta ”pidä pohjassa pari sekuntia vasemmalla/oikealla” -systeemi on ihan toimiva ratkaisu. Kappaleita ei valitettavasti voi kelata.

Magic Star osaa lukea kappaleita hakemistoista, joten muistin sisällön voi järjestellä tietokonekäyttöä varten. Biisejä soitetaan siinä järjestyksessä kuin ne on muistiin laitettu, ja ainoastaan MP3-tiedostoja tuetaan. Muistiin voi toki tunkea mitä tahansa.

USB-muistina Magic Star on varmatoiminen, joskin hieman hidas vehje. Problematiikkaa tuo myös se, että soitin on ikävän paksu – USB-porttiin tökkääminen ei välttämättä onnistu fyysisesti ilman mukana toimitettavan jatkokaapelin käyttöä, ja kaiken huipuksi laitetta ei edes suositella kiinnitettäväksi suoraan tietokoneen USB-porttiin mahdollisten virtapiikkien takia. Kun laite on kiinnitetty, Win98SE:tä uudemmat käyttöjärjestelmät tunnistavat sen automaattisesti.

Muistitikkua käsitellään samalla tavalla kuin mitä tahansa muutakin kansiota, eli tiedostoja voi siirrellä vapaasti. Turhiin ominaisuuksiin kuuluu write protection -vipu, joka estää päällekirjoituksen. USB-standardeista ainoastaan ensimmäistä tuetaan (1.1), mikä valitettavasti näkyy nopeudessa. 256 megatavun kopioiminen laitteeseen kestää noin 7 minuuttia ja samojen tiedostojen kopioiminen laitteesta tietokoneelle noin 3 minuuttia. USB 2.0 -tuki ei olisi tehnyt haittaa, mutta onneksi Magic Star ei sentään etanan kanssa joudu kilpailemaan.

Ilman ajureita laite toimii Windows XP:ssä, 2000:ssa, ME:ssä, Mac OS 8.6:ssa tai uudemmassa ja Linux 2.4.0:ssa tai uudemmassa. Win98:lle ja SE:lle saa tuen ajuri-CD:ltä. Manuaali on 25-sivuinen läpyskä, joka on kirjoitettu yllättävän hyvällä engrishillä, mitä nyt pisteet ja pilkut ovat joskus kummallisissa paikoissa.

Ohjelmistolevyllä on KeyDesktop-monitoimiohjelma, joka on tarkoitettu reissumiehen yhteydenpitovälineeksi. Ohjelmistosta löytyvät Schedule, Address Book, Email, Synchronize ja Favorites To Go. Ohjelmisto asennetaan Magic Starille, joten se kulkee aina mukana – periaatteessa myös emailien lähetys onnistuu mistä tahansa, kunhan nettiyhteys on päällä. KeyDesktop on valitettavasti pettymys. Emailien lähetys ja vastaanotto sentään onnistuu, mutta ohjelma tuntui sekoilevan aivan liikaa. Kaikki toiminnot ovat hyvin pelkistettyjä, joten ainoaksi työvälineeksi KeyDesktop ei sovellu.

Mukana toimitettavat kuulokkeet ovat aika jöötiä, kuten totuttua on. Kuulokkeet on kiinnitetty kaulahihnaan, mikä on erittäin huono ja kummallinen ratkaisu. Vaikka Magic Star ei painakaan kovin paljon, ei kaulassa roikkuva härpäke ole miellyttävä. Suositeltavaa on käyttää omia kuulokkeita. Vyöklipsikin Magic Starissa on, mutta pientä metallipalaa ei henno sanoa kestäväksi. Laitteen voi myös pujottaa kiinni naruun, mutta mukana ei sellaista tule.

Magic Star MP3 on hyvä tuote, mutta parannettavaakin on. USB-muistina laitteen ainoa heikkous on hitaus, MP3-soittimena se kärsii monipuolisuuden puutteesta. Parhaiten soitin sopii satunnaiselle MP3-kuuntelijalle ja tiedostonsiirtäjälle.

— Joel Kinnunen