Uusimmat

Men of War: Vietnam -ensikosketus – neukkuna Vietnamissa

30.08.2011 16:55 Jukka O. Kauppinen

Men of War -naksustrategioiden perhe on yksi venäläisen 1C Company -julkaisijan suurimmista pelisarjoista. Ja mikä ettei, ovathan Men of Warit olleet aina oikein mukavia ja viihdyttäviä pelejä, vaikka niiden painotus onkin enemmän jossain Commandos-tyyppisessä älypelaamisessa ja puzzleissa kuin rehellisen suorasukaisessa sodankäynnissä.

Sarjan seuraavat osat kuitenkin onnistuvat vähän yllättämään, etenkin edelliseen Assault Squad -peliin verrattuna.  Molemmat seuraavat MoWit näet iskevät vähän uusiin ja yllättäviin suuntiin.

Men of War: Vietnam ei ehkä sinänsä kuulosta megaerikoiselta. RTS-sotaa Vietnamissa? Tuttua hommaa, nähty. Vietnamissa on sodittu monet kerrat, monissa eri peleissä. Niin maalla kuin ilmassakin.

Perinteisen jenkkisotimisen lisäksi rintamalle päästään näet ihan rehellisesti pensasneuvostoliittolaisena.

Ai neukkuna, vai, tämä on historian vääristelyä, huutavat rauhanpuolustajat.

Historiankirjansa vähemmän värittyneinä lukeneet kuitenkin uskaltavat tunnustaa, että Vietnamin sodassa oli enemmän kuin kaksi osapuolta. Siellä olivat myös thait, burmalaiset, kiinalaiset ja suuri ja mahtava Neuvostoliitto. Kuka milläkin tavalla. Neuvostoliittolaiset eivät virallisen tulkinnan mukaan osallistuneet sotatoimiin, mutta kyllähän me tiedämme että tämä on puppua. Vietnamin ilmatilassa lensivät neuvostoliittolaiset MiG-lentäjät, neukut miehittivät ilmatorjuntapatteristoja ja olivat mukana myös niin sanottuina rintamajoukkojen konsultteina. Aika jännää homma tuo 60- ja 70-luvun konsultointi.

Jumissa linjojen takana

Käytännössä neukkutarina kertoo kahdesta ”konsultista”, jotka jäivät amerikkalaisten iskun jäljiltä jumiin etulinjojen taakse. Sille väärälle puolelle. Selvitäkseen takaisin Moskovaan kaksikon täytyy auttaa ja johtaa vietnamilaisia kollegoitaan tehtävissä, joissa tehdään hallaa jenkeille ja yritetään päästä takaisin etulinjan omalle puolelle.

Vietnamin tehtävät ovat sekoitus stealth-hiippailua että laajempia taisteluja, joissa on pelikokeilun perusteella kuitenkin jäljellä erittäin vahva annos MoW-sarjalle tyypillistä puzzleilua. Sotaa ei käydä niinkään suurempina taisteluina kuin ratkomalla kinkkisiä haasteita, joissa pelkkään tulivoimaan luottaminen tuo eteen vain Lol You Fail N00b -ruudun.

Samalla pelaamisen fiilis muuttuu tuntuvasti, kun taisteluja käydään perinteisemmän länsirintama- ja kaupunkitaistelun sijaan tiheässä viidakkoympäristössä. Tämä tuntui tekevän pelaamisesta myös hieman hankalampaa ja haastavampaa, kun joukot – omat ja viholliset – erottuvat huonommin ympäristöstä. Tämä lienee toki tottumuskysymys eikä hahmotusongelmia ollut kaikissa kentissä.

Visuaaleiltaan peli onkin virkistävän erilainen ja värikäs, perusvärikkyyden saadessa lisää vaihtelua esimerkiksi Vietnamin sodan kuuluisista yötaisteluista. Vietkongin sissit hiipivät yössä ja tuovat melkoisia yllätyksiä imperialisteille.

Naksusota näytti hyvältä ja oli pelattavuudeltaan tuttua Men of Waria, joskin kerrattakoon vielä, että puzzle-elementtejä oli MoW-tyyliin turhan paljon.

Neukkutarina on kiva idea, mutta jää nähtäväksi miten se täydentää jenkkikampanjaa, joka on ilmeisesti vähän perinteisempi isompia yhteenottoja kuvaava naksusota.

Vietnam painottuu yksinpeliin ja -kampanjoihin, toisin kuin Assault Squad. Tarjolla on kuitenkin myös cooppi-pelitila, joka lienee erityisen toimivaa neukkukonsulttien kotimatkaa seurattaessa.

Men of War: Vietnam ilmestyy PC:lle syksyllä 2011.

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Tekijä: 1C Company

Julkaisija: 1C Company / Lace Mamba

Tulossa: PC, syyskuu 2011.

Pelaajia: 1, 2-?

Pelin kotisivu:http://www.menofwargame.com/

Jukka O. Kauppinen

 

 

Lisää aiheesta

Men of War: Assault Squad (PC)

Reaaliaikaiset strategiapelit ovat koko historiansa ajan kärsineet jonkinasteisesta uskottavuusongelmasta. Dune II:n, Command & Conquerin ja Star/Warcraftien viitoittamana lajityyppiä pidetään niinsanottujen rushaajien ja zergaajien leikkikenttänä.

Digitalmindsoftin Men of War -sarja pyrkii kuitenkin omalta osaltaan pois tästä muotista. Sen brutaalin realistinen ja armoton ote joukkopohjaiseen sodankäyntiin onkin saavuttanut arvostusta myös perinteisissä strategiapiireissä, ja nyt julkaistu Assault Squad -lisäosa jatkaa samalla toimivaksi havaitulla linjalla.

Men of War: Condemned Heroes -ensikoskeus: tykinruokaa natseille

1C:n päätuotteisiin kuuluva Men of War -sarja saa vuoden 2012 alussa verrattain yllättävänoloisen laajennuksen. Jatko-osat eivät toki ole mikään yllätys, eivät myöskään toisen maailmansodan naksustrategiat. Condemned Heroes kuitenkin lähestyy aihetta jännittävästä suunnasta.

Se näet lähestyy itärintaman taisteluja rangaistuspataljoonien kautta. Niin, rintamalla ei olekaan ihan tavallisia puna-armeijan osastoja, vaan viimeisen päälle kusisimpiin tilanteisiin heitettyjä rikollisia, vankeja ja muuten vain ”voit valita: luoti niskaan tai rangaistuspataljoonaan” -kavereita.

Lue myös

Brothers in Arms: Furious 4 – Hitler mainittu!

Far Cry 3 -haastattelu: onnistuuko paluu ykkösosan tunnelmiin?

Merchants & Marauders (Lautapeli)

Nightfall (Lautapeli)

Red Orchestra 2 -ensikosketus – sota on kivaa!

Ridge Racer Unbounded – suomalainen näkökulma ajopelilegendaan

Rise of Nightmares – räiskintäkauhua Kinectillä