Uusimmat

Microsoft Sidewinder X6 -pelinäppäimistö – melkein suosituspeukun arvoinen

03.02.2009 12:10 Miikka Lehtonen

Vaikka monet ovatkin sitä mieltä, että Microsoftin pelilaitteisto on yhtä kuin Xbox 360, todellisuudessa firma on kunnostautunut hyvien ja mielenkiintoisten laiteratkaisujen saralla jo vuosikausien ajan, joskin PC-puolella.

Microsoftilta on nähty vuosien varrella jos jonkinlaisia laitteita, mutta en epäröi hetkeäkään ennen kuin nimeän niistä erikoisimmaksi heidän uusimman pelinäppäimistönsä, joka kunnostautuu muun muassa irrotettavalla numeronäppäimistöllä. Mitä ihmettä?

Pelinäppäimistöt eivät nykyään ole enää mikään uusi tai edes kovin erikoinen juttu. Logitechin mainio G15 seuraajineen todisti, että pelaajille suunniteltu näppäimistö voi olla muutakin kuin pelkkä rahastuskeino. Useat muutkin valmistajat ovat hypänneet kelkkaan, mutta Microsoft on pysytellyt tähän saakka kisan ulkopuolella. Odotus kannatti, sillä ensimmäinen yritys on jo sangen hyvä.

Sidewinder X6 –pelinäppäimistö tekee heti lonkalta iskevän vaikutelman. Pikimusta, vuorotellen kiiltävästä ja karheasta muovista tehty näppäimistö punaisine sisusvaloineen näyttää suoraan kuin tieteiselokuvasta repäistyltä pahojen kyborgien komentopaneelilta. Joku voisi kenties vetää tästä yhtäläisyyksiä väsyneisiin Microsoft-vitseihin, mutta itse en sorru moiseen.

Avaruusajan teknologiaa

Komea ulkoasu ei suinkaan ole kuitenkaan se tärkein valtti. Jo mainittu, irrotettava numeronäppäimistö on erittäin mielenkiintoinen ja yllättävän käyttökelpoinen ratkaisu. Vahvat magneetit ja näppäimistön kumpaankin kylkeen upotetut liittimet tekevät numeronäppiksen puolen vaihdosta tai irrotuksesta vaivattoman operaation.

Joku voi nyt ihmetellä, miksi kukaan yleensäkään kaipaa moista ominaisuutta. Kaikki eivät välttämättä kaipaakaan, mutta esimerkiksi minulle ominaisuus oli tervetullut. Monien pelaajien tavoin myös minä kärsin akuutista pöytätilan puutteesta. Numeronäppäimetön näppis on mukavan kompakti ja koska suurinta osaa pelejä ohjataan klassisella WASD-akselilla, puuttuvia näppäimiä ei edes huomaa. 

Ominaisuudet eivät lopu tähän. Trendikkääseen tyyliin näppäimistöstä löytyy mediakontrollit, joiden avulla voi aloittaa tai lopettaa musiikin toiston, vaihdella raitoja ja säädellä äänenvoimakkuutta. Pelinäppäimistöstä kun on kyse, mukana on myös melkoinen valikoima makronäppäimiä, joiden taakse voi ohjelmoida omia pikakomentojaan.

Ohjelmointi sujuu helposti mukana toimitettavan softan avulla, mutta uusien makrojen tallentaminen onnistuu helposti lennosta. Jos pelin aikana huomaa tarvitsevansa vaikka pikamakroa, joka vaihtaa käyttöön kranaatin, heittää sen ja vaihtaa sitten taas käteen rynkyn, projekti onnistuu sekunneissa. Tämäkään ei ole mitenkään harvinaista, sillä onhan makronäppiksiä nähty jo vuosien ajan. Sidewinder X6 vie kuitenkin konseptin askelta pidemmälle.

Edellä mainittu, irrotettava numeronäppäimistö tarjoaa nimittäin tarvittaessa käyttöön 17 lisänäppäintä, joita voi makrotella sydämensä kyllyydestä. Hienona yksityiskohtana näppäimistön normaalisti punainen taustavalo vaihtuu numeronäppäimistön kohdalla muiden makronappien kaltaisesti oranssiksi kun numeronäppäimet ovat makrotilassa.

Kauneusvirheenä näppäimistö ei sisällä liittimiä sen enempää USB-laitteille kuin mikrofoneille tai kuulokkeillekaan. Kolikon kääntöpuolella en tosin muista ikinä käyttäneeni esimerkiksi G15:n USB-paikkoja kuin sen toteamiseen, ettei niissä riitä virtaa tai vauhtia mihinkään järkevään. Käytännön tappio on siis olematon.

Pikaliimaa ja plasticardia

Sidewinder X6 on näppäimistönä mitä mainioin. Näppäinten pinnoite on mukava ja kaikki tärkeät näppäimet – kuten vaikka W sitä klassista WASD-sormiasettelua silmälläpitäen – on merkitty nystyröillä. Näppäinten liikerata on jämäkkä ja kirjoitustuntuma on erittäin miellyttävä. Näppis ymmärtää kuuden näppäimen yhtäaikaisia painalluksia, mikä testattiin wanhalla kunnon Notepad-testillä.

Näppäimistö on itse asiassa sen verran mainio, että antaisin sille jopa suosituspeukun, mutta valitettavasti ainakin osaan näppäimistöistä tuntuu lipsahtaneen ikävä tekninen lapsus. Näppäimistön ja sen piirilevyn välissä on tyypilliseen tapaan suojakuori, jossa on aukot näppäinten pohjassa olevia tappeja varten. Kun tapit osuvat piirilevyssä oleviin kumitutteihin, tapahtuu kirjoitusta.

Ongelma on siinä, että numeronäppäinten kumitutit tykkäävät jäädä jumiin välilevyn alle, jolloin näppäintä saa painaa todella voimalla, ennen kuin painallus tunnistuu. Kyse ei myöskään ollut yksittäisestä sunnuntaikappaleesta, sillä Microsoft toimitti testiin toisenkin näppäimistön, jossa on prikulleen sama ongelma.

Vikaan löytyi kuitenkin kotitekoinen korjaus, jolla testinäppäimistö saatiin toimivaksi – näppäinten pohjaan liimattiin muovikortin palasia, jolloin niiden pituus riittää painamaan kumituttia vaikka se olisi jumissa Timbuktussa.

Microsoftin edustajat vannovat käsi sydämellä, että kyseessä ei ole tyyppivika, minkä olen taipuvainen uskomaan. Muut nettiarvostelut ja käyttäjäkokemukset eivät nimittäin mainitse koko juttua, joten kyse lienee ongelmaeristä. Kannattaa silti pitää takuukuitti käsillä.

Pienestä kotivirittelyn tarpeesta huolimatta X6 osoittautui sangen mainioksi tapaukseksi. Se korvasi heittämällä vanhan G15-näppikseni, josta pidin kovasti. Jämäkkä ja miellyttävä kirjoitustuntuma on jo itsessään minulle riittävä syy vaihtaa näppäimistöä, mutta uskon että X6:n muutkin ominaisuudet miellyttävät kaikkia pelaajia.

SideWinder X6 maksaa ostopaikasta riippuen noin 57–70 euroa

Lisätietoja: SideWinder X6 Keyboard

 

Tekniset tiedot

  • Fyysiset mitat: 51,3cm x 23,4cm x 4,58cm, ilman numeronäppäimistöä leveys 40cm
  • Paino: 1,3 kiloa
  • Johdon pituus:  2 metriä
  • Vaihdettava numeronäppäimistö
  • Kaksivärisen taustavalon säätökiekko
  • Makronäppäimet 
  • Pelinaikainen makronauhoituspainike

 

Lisää aiheesta

Microsoft Sidewinder X5 -hiiri – kilpailukykyinen peliväline

Lue myös

Creative Zen Mosaic – laadukas joskin lelumainen MP3-soitin

Creative HS-1200 Wireless Headset – testissä langattomat pelikuulokkeet

Verbatim Rapier V1 Laser – kohtuuhintainen pelihiiri

Creative Zen X-Fi – digisoitinten aatelia, pikkupulmista huolimatta

Slingbox – television katselua kännykällä ja läppärillä, missä tahansa

Verbatim SmartDisk – data kulkee mukana USB-levyasemalla

Cyber Snipa Sonar 5.1 – tilaäänet tosipelaajan kuulokkeisiin