Uusimmat

”Odotatko vieläkin PlayStation 5 -konsoliasi? Huojentavia uutisia: Et ole oikeasti jäänyt paitsi mistään todella tajunnan räjäyttävästä” Toimittajan puheenvuoro

Kuva: @ Tatu Junni, Muropaketti

06.02.2021 09:31 Ilari Hauhia

Edelleen pahoista toimitusvaikeuksista kärsivä PlayStation 5 on upea konsoli. Siitä huolimatta PlayStation 4:lläkin pärjää hyvin vielä pitkään.

PlayStation 5:n hankinta on ollut monille turhauttava projekti. Vietin itsekin konsolin julkaisupäivänä useita tunteja painamassa F5-nappia ja kokemassa sarjan pettymyksiä, kun verkkokauppa toisensa jälkeen myi ei-oota. Lopulta onneni kuitenkin kääntyi, ja onnistuin sittenkin tuomaan PlayStation 5:n jouluksi kotiin.

LUE MYÖS: Toimittajan puheenvuoro | ”Koetin ostaa PlayStation 5:n tänä aamuna – Ei mennyt ihan putkeen”

Nyt vajaan parin kuukauden käytön jälkeen jälkeen PlayStation 5:stä on alkanut muodostua varsin hyvä kuva. En missään tapauksessa kadu konsolin hankintaa. Päinvastoin, olen arvostelupelien lisäksi lähtenyt kokemaan yhden jos toisenkin PlayStation 4:llä väliin jääneen seikkailun PlayStation 5:llä, sekä palannut jo läpäistyjen pelien pariin.

Vaikka uusi ja hieno konsoli on totta vie upea laite, voin silti kertoa omaa PlayStation 5 -konsoliaan vielä odottaville huojentavia uutisia. Suurin osa peleistä tuntuu tällä hetkellä pitkälti samalta, pelasi sitä sitten PlayStation 4:llä tai PlayStation 5:llä.

Kollegani keräsi jo aiemmin kokoon hyvän listan peleistä, joissa PlayStation 5:n tuomasta lisätehosta on eniten hyötyä. Kuten artikkelissa todettiin, ovat PlayStation 4:n tehosyöpöt seikkailut kuten esimerkiksi The Last of Us Part II, Death Stranding ja Days Gone kuin kotonaan uudella konsolilla. Omaksi PlayStation 5 -suosikkipelikseni osoittautui Ghost of Tsushima, joka pyörii nyt tasaisella 60 fps ruudunpäivitysnopeudella parhaimmilla grafiikka-asetuksilla.

LUE MYÖS: Testasimme PS4:n tehosyöpöt PS5:llä – kaksi ominaisuutta tekevät pelikokemuksesta entistä paremman

Tehoa vaativissa peleissä eron PlayStation 5:n ja PlayStation 4:n välillä näkee selvästi. PlayStation 5:llä ruudunpäivitysnopeus pysyy tasaisempana ja joidenkin pelien, kuten Ghost of Tsushiman kohdalla, ruudunpäivitysnopeutus jopa kaksinkertaistuu. Myös monta kertaluokkaa nopeammat latausajat sekä lähes äänettömän konsolin hiljaisuus tekevät pelikokemuksesta huomattavasti paremman.

Vaikka pelikokemus on kiistämättä PlayStation 5:llä parempi, ei ero ole kuitenkaan aivan järisyttävän valtava. Hyvästä PlayStation 4 -pelistä tulee PlayStation 5:llä parempi, mutta huono PlayStation 4 -peli ei muutu PlayStation 5:llä juurikaan sen paremmaksi. Tai kääntäen, kaikki ne pelit jotka ovat upeita kokemuksia PlayStation 5:llä, ovat täysin nautittavissa myös PlayStation 4:llä.

Lisäksi tehosyöpöt AAA-luokan pelit edustavat lopulta kuitenkin vain pientä osaa PlayStationin pelivalikoimasta. Kun PlayStation 5:llä otti testiin vähemmän suorituskykyä vaativa pelejä, joihin kuuluivat muun muassa Hollow KnightSpelunky 2 sekä Journey, ei eroa PlayStation 4:n ja PlayStation 5:n välillä oikeastaan edes huomaa.

Suurin vau-elämykseni PlayStation 5:llä oli lopulta ilmainen tasoloikka Astro’s Playroom, joka keskittyy esittelemään DualSense-ohjaimen adaptiivisia liipaisimia, tärinätoimintoa ja kaiutinta. Peli osoitti, kuinka suuri vaikutus immersioon uudella ohjaimella on ja millaista potentiaalia siinä piilee. Toistaiseksi kuitenkin vain aniharva peli tukee DualSensen erikoisominaisuuksia, joten senkään puolesta uuden konsolin hankinnalla ei ole vielä valtava kiire.

Muutenkin PlayStation 5:n arvo olohuoneessa tulee nousemaan vasta myöhemmin tulevaisuudessa. Vielä toistaiseksi lähes kaikki uudet pelit julkaistaan sekä PlayStation 4:lle että PlayStation 5:lle, eikä PlayStation 5:lle ole tarjolla kuin pieni kourallinen yksinoikeuspelejä. Näin aiemmankin konsolisukupolven konsolilla pärjää toistaiseksi mainiosti.

Toisaalta, jos PlayStation 5:n onnistuu nappaamaan käsiinsä jo nyt, ei hankintaa todennäköisesti tarvitse katua hetkeäkään.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat