Uusimmat

Pelisyksy 1999 oli huimaa menoa: Nämä 10+1 klassikkopeliä ilmestyivät 20 vuotta sitten

05.09.2019 09:00 Tuukka Hämäläinen

Syksyllä 1999 ilmestyi koko joukko tulevia peliklassikoita Homeworldista aina Medal of Honoriin. Listasimme syksyn kuumimmat peliuutuudet parinkymmenen vuoden takaa.

Jos luulit kuluvan vuoden pelisyksyn olevan täyttä rautaa, kannattaa vilkaista 20 vuoden taakse. Vuoden 1999 jälkimmäisellä puoliskolla ilmestyi nimittäin melkein uskomaton joukko uraauurtavia ja merkittäviä pelejä, joiden vanavedessä julkaistaan yhä jatko-osia, remasterointeja ja uusintaversioita.

Listasimme kaikkiaan 11 suurta pelijulkaisua syksyltä 1999.

1. Soul Calibur

Namcon kamppailupeli Soul Calibur saapui jo vuonna 1998 pelihalleihin, mutta elokuun alussa 1999 se rantautui myös Dreamcastille, ensin Japanissa ja myöhemmin syksyllä myös Euroopassa. Kehutun ja E3-messuillakin palkitun mättöpelin suosiosta kertoo jo se, että siitä tuli yksi Segan konsolin myydyimmistä peleistä (eri tietojen mukaan joko 2. tai 7. myydyin peli). Soul Calibur oli seuraaja vuoden 1995 Soul Edgelle, mutta jatko-osasta lähtien koko sarja on tunnettu Soul Calibur -nimellä, ja sen tuorein osa Soul Calibur VI sai viime vuonna rutkasti kehuja myös Muropaketin arviossa.

2. System Shock 2

Elokuun 1999 alussa ilmestyi PC:lle todellinen FPS-pelien uranuurtaja. Irrational Gamesin ja Ken Levinen suunnittelema System Shock 2 ei noussut myyntimenestykseksi, mutta sitäkin merkittävämpi on ollut scifi-räiskinnän jälkivaikutus. Paitsi että vajaa kymmenen vuotta myöhemmin käynnistynyt BioShock-sarja ponnisti System Shockien pohjalta, on System Shock 2 myöhemmin myös remasteroitu, ja tekeillä on parhaillaan jopa täysverinen jatko-osa System Shock 3.

3. Tony Hawk’s Pro Skater

Aivan toisenlainen uranuurtaja oli Neversoftin kehittämä Tony Hawk’s Pro Skater, joka ilmestyi alunperin PlayStationille syys-lokakuussa 1999. Huippuskeittarin nimeä kantava peli paitsi käynnisti samannimisen pelisarjan, myös koko skeittipelien buumin, joka poiki pelejä vielä 2010-luvun puolelle asti. Alkuperäinen Pro Skater ei ole yhtä jykevässä klassikkopelin maineessa kuin sarjan seuraavat kaksi peliä, mutta sitäkin omaperäisempi sen pelityyli oli aikanaan.

4. Resident Evil 3: Nemesis

Syksyllä ilmestyi myös toinen todellinen PlayStation-klassikko, yksi Capcomin legendaarisen kauhupelisarjan kehutuimmista peleistä, eli Resident Evil 3: Nemesis. Myöhemmin muillekin alustoille kääntynyt peli sai aikanaan kehuja niin pelimaailmasta kuin grafiikoistakin, ja se myikin peräti 3,5 miljoonaa kappaletta. Capcomin on myös huhuttu tekevän parhaillaan uusintaversiota pelistä, mutta tätä tietoa ei ole vielä vahvistettu.

5. Homeworld

Syksy toi tullessaan myös reaaliaikastrategian klassikko Homeworldin. Metacriticin mukaan juuri Relic Entertainmentin scifi-peli oli ilmestymisvuotensa kehutuin PC-julkaisu, ja se myös remasteroitiin uudemmille käyttöjärjestelmille vuonna 2015. Syyskuun vaihteessa julkistetun tiedon mukaan pitkään hiljaiseloa viettänyt sarja on myös viimekin saamassa kolmannen pääpelin.

6. Crash Team Racing

Harvempi varmasti odotti suurta menestystä Pleikkarin Mario Kart -kopiolta, mutta toisin kävi. Crash Bandicoot -sarjan hahmojen varaan rakennettu Crash Team Racing nousi 2,2 miljoonan kappalemyynnillä todelliseksi hitiksi, joka vetää vertoja parhaimmillekin karting-peleille. Aiemmin tänä vuonna peli sai myös laajennetun remake-version Crash Team Racing: Nitro-Fueled, joka menestyi erinomaisesti myös Muropaketin arviossa.

7. Age of Empires II: The Age of Kings

Syksyn 1999 toinen jykevä strategiaklassikko oli jatko-osa pari vuotta aiemmin ilmestyneelle Microsoftin hittipelille Age of Empires. Keskiajalle sijoittuva The Age of Kings nousi sekin vuoden kehutuimpien PC-pelien joukkoon, ja se myikin ajalleen huomattavat pari miljoonaa kappaletta jo ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Ehostettu versio Age of Empires II: Definitive Edition ilmestyy 14. marraskuuta.

8. Medal of Honor

Vuoden 1999 suurimpiin PlayStation-julkaisuihin kuului kolmiulotteisten FPS-sotapelien merkkiteos Medal of Honor, joka käynnisti myös samannimisen, vuoteen 2012 asti jatkuneen räiskintäpelien sarjan. Moni ei välttämättä muista, että DreamWorks Interactiven hittipelin takana oli elokuvaohjaaja Steven Spielberg, joka auttoi suunnittelemaan toiseen maailmansotaan sijoittuvan pelin tarinan. Vaikka kehuttu räiskintäpeli ei aivan PS1:n myydyimpien hittien joukkoon päässyt, on Medal of Honor -sarja yhä vankassa klassikkoasemassa. Ehkäpä se tekee vielä joskus paluun ja nousee kilpailijaksi Call of Dutylle ja Battlefieldille.

9. Unreal Tournament

Syksyn 1999 toinen merkittävä räiskintäpeli oli Epic Gamesin PC:lle julkaisema Unreal Tournament, joka otti kaiken irti peliyhtiön alkuperäisestä Unreal Engine 1 -pelimoottorista. Online- ja LAN-moninpeliä tukeva räiskintä sai kehuja kaikesta mahdollisesta tasosuunnittelua ja grafiikoita myöten, ja se myös ajoi Epiciä keskittymään tulevissa projekteissaan juuri kilpailullisiin verkkomoninpeleihin.

10. Planescape: Torment

Vuoden parasta roolipeliä saatiin vuonna 1999 odottaa joulukuulle asti. Black Isle Studiosin tarinavetoinen Planescape: Torment ei nimittäin ollut kummoinenkaan kaupallinen menestys, mutta peli nousi yhdeksi kaikkien aikojen ylistetyimmistä roolipeleistä ja se elää vieläkin vankassa kulttimaineessa. Jotain kestävästä suosiosta kertoo sekin, että peliklassikko kääntyy vielä tässä kuussa Enhanced Edition -versiona PlayStation 4:lle, Xbox Onelle ja Nintendo Switchille.

11. Shenmue

Pelivuosi 1999 päättyi todelliseen open world -pelien merkkiteokseen, kun toimintaseikkailu Shenmue ilmestyi Dreamcastille – tosin vain Japanissa, sillä Eurooppaan peli rantautui vasta vuotta myöhemmin. Kulttikehittäjä Yu Suzukin suunnittelema Shenmue esitteli avoimen ja elävän 3D-pelimaailman jo pari vuotta ennen Grand Theft Auto III:a, eikä innovatiivisuus jäänyt kriitikoiltakaan huomaamatta. Valitettavasti peli ja sen jatko-osa Shenmue II menestyivät vaatimattomasti, ja jatkoa tarinalle on saatu odottaa uskomattomat 18 vuotta. Shenmue III ilmestyy kuitenkin viimeinkin 19. marraskuuta PC:lle ja PlayStation 4:lle.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat