Uusimmat

Roccat Isku – upea ja jopa rönsyilevä pelinäppis

07.08.2012 10:00 Janne Mikola

On ihmeellistä, miten samalla rahalla voisi joskus saada kaksi aivan erilaista tuotetta. Edellinen Domessa arvosteltu pelinäppäimistö oli SteelSeriesin mekaaninen, minimalistinen ja jämäkkä 6Gv2. Parin euron tarkkuudella samanhintainen Roccat Isku taas pyrkii olemaan kaikkea muuta: monipuolinen, upea ja jopa pröystäilevä.

Kumpi lähestymistapa sitten on oikea? 6Gv2:n spartalainen tyyli, jossa näppäimistöä voisi käyttää puurakentamisen työkaluna ja jossa näppäimen pohjaan painaminen treenaa samalla käyttäjänsä vatsalihaksia, vai reilusti kermaa ja karkkeja kakun päälle latova Roccat Isku? Sitä pohdimme seuraavassa.

Vaikka mietittäisiin kilpapelaamisen äärimmäisintä huippua, jossa marginaalit ovat pienet ja ratkaisut riippuvat millisekunneista, on ilmeistä että näppäimistö ei ole menestyksen kannalta aivan yhtä kriittinen peliväline kuin hiiri. Tiettyjen teknisten kriteerien täytyttyä alkaa enemmän merkitsemään se, miten mukavaa elämä näppäimistön kanssa on ja miten hyvin se sopii omistajalleen.

Pelaajan keskeisin tekninen vaatimus näppäimistölle on samanaikaisten painallusten suuri määrä. Testin perusteella Roccat Isku rekisteröi WASD-sektorin ympäriltä kuuden näppäimen samanaikaisen painalluksen, jonka jälkeen painettu välilyönti vielä huomioidaan. Kun näppäimistöllä lepäävässä kädessä on (yleensä) vain viisi sormea, voidaan todeta, että tavallisissa pelitilanteissa Iskun ei pitäisi rajoittaa pelaajan toimintaa millään tavalla.

On teoriassa mahdollista, että jonkinlaiset jaetun ruudun pelit – tai pelkkään näppäimistön käyttöön keskittyvät pelit, mitä ne sitten nykypäivänä ovatkaan, asettavat huippupelaajan kohdalla vaatimuksia, joita tämä lauta ei pysty täyttämään. Mahdolliset ongelmat ovat kuitenkin niin marginaalisia, että on tältä osin on yhdentekevää, valitseeko Roccatin Iskun vai kaikkien 103:n näppäimen samanaikaisen painalluksen rekisteröivän SteelSeries 6Gv2:n.

Taas ne sen tekivät

Valitettavasti Iskun näppäinasettelu ei ole aivan standardi, sillä tavallisessa paikassa oleva Caps Lock on korvattu Easy Shift –näppäimellä, jonka tarkoitus on tarjota lisää ohjelmoitavia makronäppäimiä WASD-sektorin ympärille. Aivan niin karmaisevasta asettelun muutoksesta ei ole kyse kuin 6Gv2:n kohdalla, jossa heittomerkin tavallisella paikalla oli normaalia suurempi Enter. Tuolla muutoksella oli jo kohtalaisen katastrofaalisia seurauksia: englanninkieliset, runsaasti heittomerkkejä sisältävät lauseet katkeilivat pikaviestinsovelluksissa ja lähettelin keskustelukumppaneilleni keskeneräisiä lauseita.

Roccatin Caps Lock on toteutettu juuri kyseisen Easy Shift –näppäimen ja peukalon alle lisätyn pikanäppäimen yhdistelmällä. On asiassa sentään sen verran järkeä käytetty, että jos näppäimistöltä on pelikäden normaalin sijainnin läheltä pitänyt jokin nappula valita uhrattavaksi tälle makrotoiminnolle, on Caps Lock totuuden nimissä yksi turhimpia – ja vähiten nopeuskriittisiä – normilaudan nappuloita.

Riskitön tämäkään muutos ei kuitenkaan ole. Jos jonain päivänä Facebook-statukseni on: ”buy deagle; buy g3sg1; buy secammo; buy primammo”, älkää ihmetelkö. Olen vain yrittänyt innoissani juhlistaa Juha-Matti Aaltosen tekemää Suomen kavennusmaalia huutamalla kaverin sukunimeä. Isoilla kirjaimilla.

Kaiken kaikkiaan minun on hieman vaikea hyväksyä sitä, että pelinäppäimistöjen valmistajat eivät ymmärrä, että standardi näppäinasettelu on pyhä, eikä siihen tulisi koskea millään tapaa. Aiheuttaa nimittäin todella paljon tuskaa, kun kämmenien alla olevien nappuloiden paikat vaihtelevat, kun miehen sijainti vaihtuu. Homma ei tällöin tule selkäytimestä, koska kokoajan joutuu mukautumaan muutokseen. Ja mikä pahinta: ajattelemaan mitä tekee. Kauheata.

Voita pimeys

Yleinen näppäilytuntuma on ei-mekaaniseksi näppäimistöksi hyvää keskiluokkaa. Mistään halpisluokan aaltoilevasta ja tunnottomasta laudasta ei ole kyse, mutta ero mekaanisilla kytkimillä toteutettuihin tuotteisiin on aivan selvä. Kokonaisuutena Isku on huomattavasti kevyempi näppäimistö kuin sen ulkonäkö antaisi olettaa, eikä käytetyistä muovimateriaaleista tule tunnetta, että ne olisivat muuta, kuin halvinta ja helpointa.

Toisaalta se muotti, mihin se halpismuovi on kaadettu, on kyllä yllättävän hyvä. Näppäimistön ergonomia on mainio, ja kerrankin rannetuki on juuri oikean korkuinen – ainakin omalle työpöydälleni. Pieni kehu on myös annettava yläreunan jämäkälle rivistölle medianäppäimiä.

Ergonomian lisäksi myös ulkonäkö on onnistunut. Scifihtävää muotoilua korostaa sininen, säädettävissä oleva taustavalaistus ja yleisilme on sananmukaisesti viileä. Taustavalaistuksen työstöjäljessä sen sijaan on hieman toivomisen varaa: esimerkiksi numeronäppäimistön numero seitsemän näyttää taustavalaistuna lähinnä vinoviivalta.

Lisää kilkkeitä tausta-ajoon

Kuten niin monessa pelaajille tarkoitetussa tuotteessa nykyään, myös Iskun mukana tulee taustalle ajoon jäävä ajuriohjelmisto. Tällä kertaa pikkuohjelmasta on kuitenkin vain lähes pelkästään hyvää sanottavaa. Ohjelma vie ajossa vain noin kaksi megatavua muistia, ja lähes kaikki näppäimistön ominaisuudet, mukaan lukien makrot, niiden nauhoitus ja profiileista toiseen vaihto, toimivat myös vaikka ohjelma olisi sammutettuna. Käytännössä siis näppäimistössä on oltava sisällä myös omaa muistia.

Huomasin vasta testit aloitettuani, että tuotepaketin alareunassa hehkutetaan pienehköin kirjaimin näppäimistön olevan MMO-pelejä varten optimoitu. En ole ollenkaan vakuuttunut kyseisestä väitteestä. Normaaliin näppäimistöön nähden tässä on lisättynä vain kuusi makronäppäintä, ja tämän määrän, tai ainakin osan siitä, saa kyllä käyttöön minkä tahansa genren pelissä aina Counter-Strikestä alkaen.

Pienehkön alkujärkytyksen jälkeen tykästyin Iskuun. Sen yleistuntuma häviää SteelSeries 6Gv2:lle ja muille mekaanisille sata nolla, mutta toisaalta mukavuutta lisäävät ominaisuudet kuten lisäpainikkeet, makrot, ergonomia ja jopa taustavalaistus antavat minulle niin paljon, että aion jatkaa yhteiseloa sen kanssa vielä tästä hetkestä eteenpäinkin. Jos näppäimistöt olisivat naisia ja tämä olisi Match.com, olisi Roccat Isku minulle kuitenkin ”vain” noin 80-prosenttisesti yhteensopiva. Aion pitää silmät auki myös jatkossa ja seurailla, josko joku valmistajista keksisi vihdoin sen täydellisen tuotteen.

 

Roccat Isku

Valmistaja: Roccat

Laitevaatimukset: Windows XP tai parempi, internet-yhteys ajurin asennusta varten, USB-liitäntä.

Hinta: noin 85 euroa.

Lisätietoja: http://www.roccat.org/Products/Gaming-Keyboards/ROCCAT-Isku/

Testaaja: Janne Mikola

 

Ominaisuudet

  • Sininen taustavalaistus
  • 3 Easy Shift[+] aluetta
  • 36 helposti ohjelmoitavaa makropainiketta
  • Macro Live! tallennus
  • 8 ohjelmoitavaa mediapainiketta
  • Keskikorkuiset painikkeet – optimaalinen painallusetäisyys ja voima
  • Roccat DRIVER + Makrohallinta
  • Suurikokoinen rannetuki
  • Kaapeliohjurit pitävät työpöydän siistinä
  • Liukumaton pohja
  • Nopeasti vaihdettavat profiilit
  • Mitat: 24.7 x 50.9 cm

Tekniset tiedot

  • Näppäimien määrä: 123
  • Pikavalintojen määrä: 8
  • Hot Key -toiminto: Ohjelmoitava, makropainikkeet
  • Ominaisuudet: Anti-ghosting -ominaisuus, valaistut näppäimet, säädeltävä kirkkaus
  • Ulkomitat:  50.9 cm x 24.7 cm

Lue myös

Blaze Sega Mega Drive Ultimate Handheld – 18 klassikkoa tv-pelinä

FragFX Piranha – hännällinen PS3-pelihiiri

Gioteck EX-02s: Uuden sukupolven kuulokemikrofoni

Sound Blaster Recon3D Fatal1ty Professional -äänikortti testissä

Sound Blaster Tactic3D Wrath – oivat langattomat kuulokkeet pelaajalle

SteelSeries 6Gv2 – jämäkkä ja tarkka mekaaninen pelinäppis

Steelseries Spectrum 5XB – Xbox-pelikuulokkeet eivät sovi kissatalouteen

Turtle Beach XP 400 – hyvät kuulokkeet