Uusimmat

Sony DRU500A

29.05.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Tallennustilaa ei ole koskaan liikaa. Kirjoittavat CD-asemat ovat nykyään jo päivittäisessä käytössä, mutta CD-levyä suuremmalle tallennusmedialle on tarvetta. Kirjoittavat DVD-asemat ilmestyivät markkinoille pari vuotta sitten, mutta korkean hintansa ja standardisotkujen vuoksi ne eivät yleistyneet. Nyt polttava DVD-asema alkaa olla houkutteleva vaihtoehto. Hinnat ovat romahtaneet 300 euron tasolle ja markkinoilla on pari asemaa, jotka tukevat molempia vallalla olevia standardeja parhaimman yhteensopivuuden takaamiseksi.

Sonyn DRU500A-DVD-polttava on DVD+R- ja DVD-R-tekniikat yhdistävä laite. Vielä vuosi sitten miinustekniikka oli niskan päällä, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että uudempi plussatekniikka voittaa taiston. Yhdistelmäaseman ostaja ei kuitenkaan joudu tilanteella päätänsä vaivaamaan, vaan hän voi iloisesti poltella mitä levyjä haluaa.

Mihin DVD:n kapasiteettia sitten tarvitaan? Elokuvien ja konsolipelien kopioiminen laillisesti tai laittomasti on yksi käyttötarkoitus, mutta DVD-polttava on omiaan kovalevyn täydelliseen varmuuskopiointiin – tosin 4,7 gigaakin käy ahtaaksi hyvin äkkiä. Digivideoiden ja -kuvien kanssa pelehtivät saavat kirjoittavasta DVD-asemasta myös oivan aisaparin. Nykyisillä hinnoilla DVD-polttavan hankkimista ei voi pitää järjettömänä.

Hyppäys CD-maailmasta DVD-aikakauteen voi tuoda kulttuurishokin, jos on tottunut polttelemaan levyjä minuuttiaikataululla. DVD-levyn poltto kestää 15 minuutista tuntiin, mikä on kuitenkin ihan kohtuullinen aika, kun ottaa huomioon valtavan tilan levyllä. CD:eitä DRU500A polttaa täysin riittävällä 24x-nopeudella (CD-RW 10x), lukunopeus on 32x. 2,4x-nopeutta käytetään DVD+R- ja DVD+RW-levyjen kirjoittamiseen. DVD-RW:n kanssa menee eniten aikaa, sillä käytössä on vain kaksinkertainen nopeus. DVD-R-levyt sen sijaan tulevat nelinkertaisella vauhdilla, ja DVD-levyjen lukeminen onnistuu 8x-nopeudella.

Yhdelle DVD-levylle mahtuu markkinoinnin mielestä 4,7 gigaa dataa, mutta todellisuudessa vain hieman alle 4,40 gigatavua. Tilaero selittyy kilotavujen erilaisella laskutavalla (oikea tapa 2^10 == 1024 ja väärä tapa 10^3 == 1000). Samaa kikkaa käytetään myös kovalevyjen markkinoinnissa.

DVD-levyt ovat Suomessa kalliita, noin 10 euroa levy. Tilaamalla ulkomailta säästää yllättävän paljon, mutta tilanne luultavasti kehittyy vuoden sisällä paremmaksi Suomessakin. Esimerkiksi HP:n DVD+R-levystä joutuu Suomessa pulittamaan hieman alle 10 euroa kaupasta riippuen, mutta Saksasta saman levyn voi saada muutamalla eurolla. Hintaeroa plussa- ja miinus-levyjen välillä ei enää ole, mutta plussalevyjen saatavuus näyttäisi olevan parempi.

Laitteen mukana toimitetaan yksi Sonyn oma DVD+RW-levy, IDE-kaapeli, neljä ruuvia ja manuaali. Ohjelmistolevyllä on Veritas RecordNow, Veritas Simple Backup, MyDVD, ShowBiz ja MusicMatch Jukebox (Sony version) sekä PowerDVD XP. Lisäksi Veritaksen sivuilta voi hakea RecordNow DX:n ja pakettikirjoitusohjelma DLA:n.

RecordNow on yksinkertainen wizard-ohjelma, jolla peruskäyttäjä voi luoda levyjään. Vaativampi käyttäjä arvostaa RecordNow DX:ää enemmän, sillä se antaa mahdollisuuden säätää levyjä tarkemmin ja ilman wizardia. Kovin monimutkainen tai monipuolinen sekään ei ole. Simple Backup vaikutti turhalta varmistusohjelmalta, joka on suunnattu peruskäyttäjälle.

MyDVD on simppeli ohjelma omien DVD-soittimessa pyörivien levyjen tekoon. Videoita voi editoida lähes yhtä helposti ArcSoft ShowBizillä. MyDVD tuntui asteen heikommalta kuin aiemmin käyttämäni Ulead DVD MovieFactory 2.0, josta on saatavilla 30 päivän kokeiluversio. Kumpikaan ei tosin ole ammattitason ohjelma.

En törmännyt minkäänlaisiin ongelmiin aseman kanssa. Levyinä olivat mm. Traxdata (DVD+R), TDK (DVD-R), HP (DVD+R), Intenso (DVD+R) sekä Platinum-merkkiset DVD+R-levyt. Mukana tullut Sonyn DVD+RW toimi sekin mukisematta. Omia DVD-levyjä kotisoittimessa katsovan on syytä varmistua yhteensopivuudesta. Vanhemmat DVD-soittimet voivat olla varsin nirsoja kotikutoisia DVD-levyjä lukiessaan, mutta nykyaikaisilla vehkeillä ei pitäisi tulla ongelmia. Valitettavasti en voinut tehdä kunnon yhteensopivuustestiä.

DRU500A oli ensimmäinen Suomen markkinoille ehtinyt yhdistelmäasema, mutta nyt myös NEC on tuonut omia asemiaan kauppojen hyllyille. Sonykin on jo ehtinyt päivittää myyntiversion (DRU500AX) firmwaren tukemaan 4x-DVD+R-polttoa. DRU500A-asemalle on saatavilla sama firmware-päivitys, joka mahdollistaa DVD+R-levyjen kirjoittamisen 4x-nopeudella ja parantaa aseman luotettavuutta. Kirjoitushetkellä uusin firmware on 2.0f.

Kokonaisuutena Sony DRU500A on erittäin miellyttävä tuttavuus. Teknisiä ongelmia ei ole, käyttökustannukset ovat halvat ja tilaongelmat katoavat. Hintaa Sonylla on hieman enemmän kuin kilpailijallaan, noin 400 euroa. Käyttöjärjestelmäksi asemalle kelpaavat Win98SE, WinME, Win2000 ja WinXP.

— Joel Kinnunen