Uusimmat

Toimittajan puheenvuoro Ei ole mikään ihme, että scifin ja kissat yhdistävästä Straysta tuli kesän kovin hittipeli

15.08.2022 12:00 Tuukka Hämäläinen

Kissapeli Stray valloitti pelaajat ja lemmikit heinäkuussa. Menestys ei lopultakaan ole mikään valtava yllätys, sillä Straylla oli puolellaan oivaltava PR-kampanja, matala vaikeusaste sekä universaali rakkaus kissoja kohtaan.

Tehdäänpä yksi asia heti alkuun selväksi: kissat ovat parempia kuin koirat.

Kaikki eivät ole valmiita yhtä voimalliseen kannanottoon, mutta kuten PC Gamerin toimittaja Tyler Wilde argumentoi jo kesäkuussa, kissat ovat nimenomaan pelihahmoina parempia kuin koirat, koska ne sopivat luontevasti tasohyppelyyn, ovat luonteeltaan tutkimusmatkailijoita ja pärjäävät myös pimeässä.

Tähän voisi lisätä vielä, että kissat ovat itsepäisiä ja omaehtoisia, molemmat sopivia ominaisuuksia pelihahmolle. Harvoja pelejä nimittäin pelataan sillä mentaliteetilla, että halutaan totella orjallisesti käskyjä.

Kissat ovatkin kiistatta se tärkein valtti, jolla heinäkuussa ilmestynyt Stray nousi valtavaksi ilmiöksi ja hittipeliksi. Virallisia myyntilukuja ei ole vielä paljastettu, mutta Strayn on arveltu olevan suurin menestys julkaisija Annapurna Interactivelle.

Pelkästään PC:llä sillä on Steam Databasen mukaan ollut parhaalla hetkellä yli 62 000 samanaikaista pelaajaa, mikä on tämän luokan pelijulkaisulle valtava saavutus. Esimerkiksi Annapurnan aiempi arvostelumenestys Outer Wilds (2019) – viiden tähden huippupeli – on saavuttanut parhaimmillaankin vain vajaat 8 000 samanaikaista pelaajaa. Steam250-listan mukaan Stray on myös edelleen vuoden 2022 kehutuin peli Steamin pelaaja-arvioissa.

Strayn menestys on siis selvä juttu jo lukemien perusteella. Pelin suosion salaisuus ei kuitenkaan ole pelkästään kissat.

Kuten Kotaku Australian toimittaja Ari Notis kirjoitti heinäkuun lopulla, on Straylla puolellaan ainakin aktiivinen ja kekseliäs PR-kampanja. Stray nimissä on esimerkiksi järjestetty hyväntekeväisyyskeräys kissojen hyväksi sekä tosimaailman kissa-adoptiotapahtuma, ja jopa julkaistu pelin virallisia oheistuotteita kissoille.

Kaiken ytimessä on Annapurnan erinomainen some-presenssi. Yhtiön Twitter-tilillä on 124 000 seuraajaa ja Facebook-tilillä 95 000, ja sen postaukset saavat paljon huomiota eritoten siksi, että Annapurnalla osataan käyttää huumoria, meemejä ja vaikka kissavideoita taitavasti.

Strayn ilmestymistä ennen pelijulkaisija esimerkiksi mainosti erikseen kaikenlaista kissamaista mitä pelissä pääsee tekemään, kuten aiemmin kerroimme. Huomio ei siis niinkään kohdistunut pelin tarinaan, grafiikoihin tai muuhun sellaiseen, millä pelejä useimmiten markkinoidaan. Sen sijaan Annapurna korosti sitä, että pelissä kissa pääsee pudottelemaan esineitä hyllyltä ja raapimaan huonekaluja.

Straylla tavoiteltiin siis suuren yleisön ja kissanomistajien huomiota, ei ainoastaan aktiivisten peliharrastajien. Ei mikään huono markkinointistrategia, kun esimerkiksi Statistan muutaman vuoden takaisen tiedon mukaan maailmassa olisi 373 miljoonaa lemmikkikissaa.

Kun sitten tarkastellaan itse peliä, on Straylla puolellaan ainakin helppous ja lyhyt kesto. Kissapelin vaikeusaste on todella matala niin toiminnan kuin puzzle-tehtävien osalta, mikä tekee siitä oivallisen suuren yleisön pelin. Lisäksi se on kuudessa tunnissa pelattu, mikä sekin on hyvä asia.

LUE MYÖS: Red Dead Redemption 2 oli viiden tähden peli, jonka moni jätti kesken – Miksi hyviäkään pelejä ei pelata loppuun? | Toimittajan puheenvuoro

Vaikka aktiiviset pelaajat jatkuvasti kuolaavat kymmeniä tai satoja tunteja kestävien jättipelien perään, on tosiasia, että isolla osalla pelaajista pidemmät pelit jäävät kesken. Monilla pelaajilla on peliaika kortilla, mutta Stray on sen mittainen, että sen tassuttelee läpi kiireisempikin pelaaja. Ja ainakaan Stray ei ala missään kohtaa kyllästyttää ja toistaa itseään, kuten turhan monille peleille käy.

Ja vaikka kissapelejä ei ole paljonkaan tehty, on Strayssa moni muu asia tuttua. Peli ei oikeastaan tee mitään uutta seikkailupelien genressä, ja jopa pelin esittämä scifi-dystopia on tuttua kauraa. Tämä tietysti madalsi aloituskynnystä monilta pelaajilta, sillä tuttuun ja turvalliseen on aina helpompi hypätä mukaan kuin uuteen ja vieraaseen.

Lisäksi Stray on hyötynyt rajatusta PlayStation-yksinoikeudesta ainakin sikäli, että pelin julkistus nähtiin aikanaan suurta huomiota saaneessa PlayStation 5 -striimissä kesällä 2020. Kun vielä otetaan huomioon se, että Stray keksittiin julkaista heinäkuussa, jolloin yleensä tulee todella vähän uusia pelijulkaisuja, ei sen menestys enää näytä ollenkaan sattumalta.

Suoraan sanottuna kaikki Strayn julkaisussa on suunniteltu erinomaisesti tuomaan pelille suurin mahdollinen huomio suurelta yleisöltä. Paljon tämän paremmin pelin julkaisemista ja markkinointia ei voi hoitaa, etenkin kun kyseessä ei ole mikään tunnettu IP, vaan aivan uusi pelijulkaisu.

Nyt sitten odottelemme Straylle jatko-osaa – tai että joku onnistuu ihmeessä ja tekee vastaavan pelin koirista.

LUE MYÖS: Arvostelu Stray on upea seikkailupeli, joka tosin on kissojen ystäville raskasta pelattavaa

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat