Uusimmat

Arvostelu Stray on upea seikkailupeli, joka tosin on kissojen ystäville raskasta pelattavaa

18.07.2022 19:00 Tuukka Hämäläinen

Stray on kaikin puolin vakuuttava scifi-seikkailu, jonka kissasankari hurmaa varmasti jokaisen pelaajan. Peli ansaitsee kuitenkin sisältövaroituksen eläinrakkaille pelaajille, sillä kissalle voi myös käydä huonosti.


StrayJulkaisupäivä: 19.7.2022
Studio: BlueTwelve Studio
Julkaisija: Annapurna Interactive
Saatavilla: PC, PS4, PS5 (testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: 10+ (ESRB, PEGI-luokitus ei saatavilla)
Peliä pelattu arviota varten: 6 tuntia


Aidontuntuisilla eläimillä päästään pelaamaan turhan harvoin, eikä päteviä kissapelejä ole nähty juuri lainkaan. Tämä on oikeastaan pieni ihme, kun ottaa huomioon miten paljon internet rakastaa kissoja. Nyt BlueTwelven kehittämä ja arvostetun Annapurna Interactiven julkaisema uutukainen Stray tulee tyydyttämään kissapelien nälkää.

Stray ei kuitenkaan ole mikään kissasimulaattori, vaikka sen vetovoima perustuukin pitkälti pelihahmona seikkailevaan karvatassuun. Pelkän kissapelin sijaan Stray on nimittäin kiehtova scifi-seikkailu ja myös erittäin kaunis indiepeli.

Stray sijoittuu kaukaiseen tulevaisuuteen, jossa ihmiset ovat kadonneet ja jättäneet jälkeensä robottien täyttämän maailman. Tarina käynnistyy, kun pelaajan ohjastama kissa joutuu erilleen kissaperheestään ja tupsahtaa keskelle romun ja jätteiden täyttämää cyberpunk-kaupunkia.

Selvitäkseen takaisin ulos kissan on ratkottava pulmia, uhmattava synkän maailman vaaroja ja autettava useita sen asukkaita. Avukseen hän löytää pikkuisen B-12 -robotin, joka toimii tulkkina kissan ja konekieltään surisevien kaupunkilaisten välillä. B-12 ei kuitenkaan muista menneisyyden maailmasta ja omasta historiastaan juuri mitään, ja hänen muistojensa palauttamisesta tulee yksi pelin tehtävistä.

Stray on kaikin puolin erittäin onnistunut seikkailupeli. Teknisesti se toimii erinomaisesti, ainakin PlayStation 5:llä, ja näyttääkin erittäin kauniilta. Vaikka yksityiskohdista ja joistakin tekstuureista näkee, ettei kyse ole mistään AAA-pelistä, ovat pelimaailman maisemat ja visuaalinen tyyli aivan upeat.

Strayn pelimaailmassa on julmankaunista hävitystä, kuten dystooppiselta scifi-maailmalta sopii odottaakin. Ikävä kyllä, valokuvamoodia ei ainakaan toistaiseksi pelistä löydy. Se on harmi, sillä maailmaa ikuistaisi mielellään.

Vaikka pelimaailmassa ja taustakertomuksessa on voimaa, on Strayn suurin voimavara tietysti kissasankarissa. Kissalla on yksinkertaisesti hauskaa pelata, sen tassuttelu ja äänet on sympaattisia, ja kun kissalla vielä pääsee esimerkiksi repimään mattoja ja pudottelemaan pöydiltä aivan kaiken mahdollisen, on vaikutelma käsinkosketeltavan aito. Strayn sankari tuntuu oikeasti kissalta!

Stray onkin kissanystäville melkein pakollista pelattavaa – mutta varoitus on paikallaan! Tässä pelissä kissalle voi nimittäin käydä huonosti. Vaikka kyseessä ei ole kovin väkivaltainen peli, voi kissa päästä hengestään useammalla tavalla. Eläinrakkaalle pelaajalle on aika raskasta nähdä kun kissa loukkaantuu tai se ammutaan hengiltä, joten ihan jokaiselle pelaajalle Stray ei sovi.

Stray iskee muutenkin kyntensä pelaajan tunteisiin, yksityiskohtia paljastamatta. Pelissä on hellyttävän ihania hetkiä, mutta myös myös sydäntäsärkevän surullisia.

Kovin vaikea peli Stray ei ole, ja etenkin pulmatehtävät ovat mukavan simppeleitä. Jonkin verran tarvitaan refleksejä, mutta myös pakenemista edellyttävät osuudet ovat suhteellisen helppoja. Tämä onkin suotavaa, sillä eri vaikeusasteita ei ole tarjolla.

Ainoa todellinen kritiikkini Strayta kohtaan on se, että peli jää harmittavan lyhyeksi. Alkupuolelle sijoittuva slummialue antaa vaikutelman pelistä, jossa päästään seikkailemaan useilla avoimilla pelialueilla, mutta yllättäen slummi jää melkeinpä pelin vapaimmaksi osuudeksi. Tarina on aivan lineaarinen, ja vaikka pieniä sivutehtäviä on tarjolla, pelin läpäisee kuin huomaamattaan kuudessa tunnissa.

Tietenkään joka pelin ei tarvitse olla kymmenien tuntien kokemus, mutta Strayn parissa olisi viihtynyt mainiosti muutaman tunnin pidempään. Houkutus aloittaa peli uudelleen alusta ja kokeilla löytää kaikki B-12:n muistot onkin erittäin suuri jo lopputekstien rullatessa.

Ylipäätään Stray on kuitenkin vetovoimainen peli, jonka kissasankari nousee varmasti monen pelaajan suosikkilistalle – herttaista B-12 -robottikamua väheksymättä! Tämä seikkailu ei keksi pyörää uudelleen, mutta se osaa panostaa tarinaan, pelituntumaan ja tunteelliseen yhteyteen pelihahmojen kanssa.

STRAY

Arvosana: 4,5/5

”Kissapeli Stray on ihana, hauska ja surullinen seikkailu, joka vain jää harmittavan lyhyeksi.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat