Uusimmat

Uncharted: Drake’s Fortune – ison mitan ekslusiiviseikkailu PS3:lle

08.11.2007 14:29 Markus Muhin

Uncharted: Drake’s Fortune on rehti merirosvoseikkailu Naughty Dog -studiolta. Pelin myötä pelaajille tulee tutuksi eräs historian tunnetuimmista merimiehistä, Sir Francis Drake, jonka maine perustuu taitavan merimiesuran ohella myös suorastaan erikoisista luonteenpiirteistä.

Joulukuussa PlayStation 3:lle julkaistava yksinoikeuspeli tuo Pleikkarikansalle suuren mittakaavan toimintaseikkailua, jota on maustettu historiallisilla palasilla ja suurilla aarteilla. Haastattelussamme pelin tekijät kertovat mitä onkaan luvassa.

Kysymyksiin vastaavat Naughty Dog –studiolta firman johtaja Evan Wells, pelin tuottaja Amy Hennig sekä hahmotaiteilija Rich Diamant.

Uncharted on uusi aluevaltaus Naughty Dogille. Miten peli sai alkunsa?

Meillä on ollut persoonallinen tyylimme Crash Bandicootista Jak and Daxteriin asti. Haluamme kuitenkin käyttää saatavilla olevaa teknologiaa parhaalla mahdollisella tavalla.

PlayStation 1:llä se tarkoitti kuvallisuutta – isoja päitä ja piirrossarjamaista ulkoasua.

PlayStation 2:lla tekniikka oli kehittyneempää ja pystyimme luomaan jotain ei-ihmismäistä joka ei kuitenkaan ollut eläinkään – haltija, hyvin tyylitelty, mutta ihmismäinen liikkeissään ja eleissään. Näin pystyimme kehittämään tarinaa ja persoonallisuutta.

PlayStation 3:lla huomasimme, että voisimme tehdä pelihahmosta vielä inhimillisemmän ja saada silti aikaan mahtavan pelattavuuden. Tämä on ensimmäinen täysin elokuvallinen kokemuksemme ’oikean maailman’ hahmoilla.

Entäpä pelin tarina, mistä siinä on kyse?

Sir Francis Draken ura päättyi merellisiin hautajaisiin, kun hänen ruumiinsa pudotettiin mereen Panaman rannikolla yli 400 vuotta sitten. Kysymyksemme oli: mitä jos lyijyarkussa ei ollutkaan ruumista? Entä jos se sisälsikin arvoituksellisen kirjan, jossa kerrottiin Draken viimeisestä suuresta seikkailusta?

Pelimme sankari, nykypäivän aarteenetsijä Nathan Drake, uskoo olevansa Sir Francisin jälkeläinen ja haluaa todistaa tämän. Nathan aloittaa tutkimuksensa johtolangasta joka on kaiverrettu hänen perheensä hallussa sukupolvien ajan olleeseen sormukseen.

Drake itsessään on merkittävä historiallinen hahmo. Englantilaisille maanmiehilleen hän oli sankari – maapallon ympäri purjehtinut tutkimusmatkailija, espanjan suuren armadan kimpussa ollut merikapteeni ja ritari kuningatar Elizabethin tahdosta.  Vihollisilleen hän oli pahimmanlaatuinen roisto – ryöstelijä joka empimättä tuhosi heidän satamansa ja siirtokuntansa, merirosvo joka varasti heidän kultansa, mausteensa sekä jalokivensä. Ja jälkeläisilleen hän oli inspiroiva historian henkilö.

Ja itse päähenkilö?

Nathan Drake liikkuu aarteenetsinnän hämyisessä maailmassa asekauppiaiden ja salakuljettajien seassa. Itseoppineella Nathanilla on keinot selvittää historian arvoituksia.

Kerrankin sankarimme ei ole stereotyyppinen kovanaamainen palkkatappaja. Hän on sinnikäs ja nokkela, ei mies paksussa haarniskassa. Hän on voimakas ja päättäväinen, ja hän kantaa usein asetta selässään. Mutta haluamme, että hänen inhimilliset piirteensä tulevat esiin.

Kuten useimmat elokuvien suuren sankarit, Nathan on erehtyväinen ja joskus jopa kömpelö. Tulitaistelussa on todennäköisempää, että hän ampuu sokeasti olkapäänsä yli suojaan hakeutuessaan, kuin että hän etsisi asemat joista ammuskella vastaan. Hän ei ole mikään lähitaisteluasiantuntija, mutta villinä heiluvat nyrkit voivat hyvinkin saada hommat hoidettua.

Mainitsit elokuvallisen kokemuksen – mitä sillä tarkoitat?

Uncharted yhdistää häikäisevän grafiikan sekä loistavan, elokuvamaisen tarinan. Halusimme pelihahmon, joka muistuttaisi parhaita toimintaelokuvasankareita ja olemmekin ottaneet mallia klassisen toimintaseikkailun pitkästä historiasta.

Tarkastelimme vanhoja seikkailutarinoita, lauantai-aamun tv-sarjoja, Indiana Jonesia ja nykyisiä historiallisia etsivätarinoita kuten Da Vinci –koodia sekä National Treasure –elokuvaa.

Keskittyykö peli kokonaan henkilön ympärille?

Me haluamme välttää kuivia ja ilmeettömiä tarinoita jotka ovat riivanneet toimintapelejä vuosia. Niissä harvoissa peleissä, jotka ovat oikeasti koskettaneet, on päähenkilö tuntunut oikealta hahmolta.

Samalla sivuhenkilöt ovat tärkeitä. Elena Fisher on sisukas dokumenttielokuvien tekijä, joka liittyy mukaan Draken etsintään. Tapaamme myös Victor Sullivanin, joka on monella tapaa kuin Nathanin vanhempi versio. Hän on seikkailija, joka on harrastanut aarteidenmetsästystä vuosia. Tästä hänellä on kertynyt myös monia vihamiehiä sekä maksamattomia velkoja . Sullivannin värikkäästä menneisyydestä huolimatta Drake pitää häntä eräänlaisena oppi-isänä – heidän ystävyytensä on tärkeä osa tarinaa.

 Entä tarina? Miten se käynnistyy?

Peli alkaa kun Nathan ja Elena ovat löytäneet etsimänsä: Sir Francis Draken arkun. Mutta ruumiin sijaan arkusta löytyy päiväkirja, jonka mukaan Drake olisi viimeisenä seikkailunaan suunnannut Amazonille.

Ennen kuin he ehtivät tutkia kirjaa pidemmälle hyökkäävät nykypäivän merirosvot heidän aluksensa kimppuun. Tällöin pelaaja saa ensimmäisen maistiaisen toiminnasta.

Tapahtumapaikkojen ja tilanteiden huikea määrä Amazonilta Tyynellemerelle jatkaa samaa teemaa, jossa yllätykset eivät koskaan tunnu ynnäävän yhteen.

Kuinka luotte pelin vaihtelevat tilanteet?

Päätimme käyttää tapaa, jolla saadaan fotorealismin tunnetta. Emme yritä luoda täydellisen autenttista pelimaailmaa, vaan pikemminkin kokemuksen. Inspiraatiomme eivät tulekaan peliteollisuudesta; tarkastelemme enemmänkin elokuvia sekä niissä käytettäviä viimeisimpiä tekniikoita.

Samalla luomisprosessia on hiottu. Esimerkiksi kaikki henkilöt ja ympäristöt on mallinnettu alusta alkaen skannaamisen sijaan. Näin taataan täysi taiteellinen vapaus.  

Varjostukset määräävät tavan, jolla valo reagoi esineiden kanssa. Pinnanalaisen valaistuksen ansiosta voimme näyttää miten soihdun valo hohtaa käden ihon läpi, tai miten auringonvalo hohtaa puun ohuiden lehtien ympärillä ja läpi. Emme ole käyttäneet maatekstuureja, joten jokainen taustojen ympäristöjen elementti on ainutlaatuinen. Olemme kasanneet erilaisia tekstuureja yhteen luodaksemme oikeasti yksilöllisiä kohteita.

Dynaaminen etäisyyksien valotus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että hahmon silmien täytyy mukautua erilaisiin valaistuksiin. Jos katsot ensin aurinkoon ja sen jälkeen jonnekin pimeään, joudut odottamaan että pupillisi laajentuvat!

Animaatioon on kuulemma käytetty paljon aikaa?

Kyllä – olemme pyrkineet saamaan henkilöt mahdollisimman eläviksi. Osa tiimin parhaista ohjelmoijista ja teknikoista työstää yksinomaan liikkeitä ja taisteluja. Halusimme että Nathanin liikehdintä on realistista ja paino sekä fysiikka uskottavia. Halusimme, että hän tuntuisi 86-kiloiselta kaverilta. Halusimme myös hänen liikkuvan sulavasti ilman animaatiosta tai tilasta toiseen hyppelyä.  

Samalla hänen pitää olla vastaanottavainen pelaajalle.  Siksi Nathanin kanssa on tehty kovaa työtä ja hänellä on jo nyt yli 1200 ainutlaatuista animaatiota. Määrä lisääntyy päivittäin. Vertailun vuoksi Jakilla oli vain noin 200!

Mitä tämä tarkoittaa pelaajan kannalta?

Animoinnin tarkoitus on luoda elokuvamainen ympäristö, jossa et ikinä näe hahmosi toistavan itseään. Voimme kasata paljon animaatioita toistensa päälle, minkä vuoksi sankarillamme on käytössään lukemattomia asentoja, tunnetiloja ja liikkeitä samaan aikaan – hyppimisestä hengittämiseen, kasvojen liikkeisiin ja käsien toimintoihin!  

Käytittekö välianimaatioita?

Kyllä!  Olemme tehneet peliin yli 50 minuuttia välianimaatioita antaaksemme tilaa hahmojen kehitykselle, huumorille, charmille ja romanssille. Pelin toiminta on jaoteltu läheltä piti –tilanteisiin, mahdottomiin pakoihin sekä lähes ylivoimaisilta tuntuviin todennäköisyyksiin, jotka saavat aikaan ensiluokkaisen blockbusterin, jossa sinä olet sankari!

Live-action ohjaajamme työskenteli monien näyttelijöiden ja näyttämölaitteistojen kanssa saadakseen talteen liikkeen ja vuorovaikutuksen. Yhtenä esimerkkinä on kohtaus, jonka näyttelijät Nolan North sekä Emily Rose esittivät oikean kokoisen lentokoneen ohjaamoa muistuttavissa kulisseissa. Emme halunneet pantomiimi-näyttelijöitä – halusimme realismia.

Uncharted: Drake’s Fortune julkaistaan PlayStation 3:lle 7.12.

 

Lue lisää eDomesta

BAFTA jakoi vuoden 2007 pelioscarit

DigiExpo 07

PlayStation-julkaisupelit keväälle ja kesälle – luvassa muun muassa tuhdisti SingStareja

Sony: 275 uutta PlayStation-peliä ennen vuodenvaihdetta

Tietorysäys Sonyn tulevista PS3-peleistä