Uusimmat

Wiikon wanha: The Sims – kun virtuaalielämästä tuli totta

18.06.2009 15:33 Jukka O. Kauppinen

The Sims on peli, jonka ei pitänyt ikinä tulla. Eikä olla. Niin vaikeaa sen synnyttäminen oli. Will Wright on aina pitänyt peleistä, joissa on avoin maailma ja paljon tekemistä, ilman rajoja. The Sims oli kuitenkin niin omituinen peli, että sitä oli lähes mahdoton myydä eteenpäin.

Joku kuitenkin myöntyi lopulta antamaan Wrightille mahdollisuuden. Tuloksena syntyi maailman suosituin ja myydyin pelisarja.

Sims itsessään ei ole mikään peli. Pikemminkin elämäsimulaattori. Se tarjoaa raamit, jonka puitteissa pelaajat voivat luoda, puuhailla, viihtyä ja leikkiä. Pienet simit, pelin sisällä elävät virtuaali-ihmiset, puuhastelevat niin omiaan kuin pelaajan ohjeita seuraten. He elävät, nukkuvat, käyvät töissä, rakastuvat, tekevät lapsia. Sims ei ole väkivaltainen peli, siinä ei ole varsinaisia tavoitteita, ei välttämättä edes peleihin yleensä liittyjä ominaisuuksia. Ja siinä se suosio. Se on leikkikalu, jonka parissa saa puuhailla. Ja juuri sitä tässä stressaavassa, kiireisessä maailmassa tarvitaan.

Vaikka ensimmäinen Sims-peli julkaistiin vuonna 2000, Will Wright kertoo saaneensa sen idean ensimmäisen kerran jo 1991. Wrightin koti tuhoutui tulipalossa ja hän joutui rakentamaan lähes koko elämänsä uudelleen. Mikä jos samaa voisi puuhailla tietokoneohjelmalla? Wrightin omissa SimCity-peleissä voitiin rakentaa kaupunkeja. Mikseipä pelissä voitaisi rakentaa myös virtuaalisia elämiä?

Alkujaan peliä ideoitiin virtuaalisena nukkekotina mutta vuodesta 1995 lähtien sitä kehitettiin ”Project X” –salanimellä Electronic Artsin suojissa. Kaiken kaikkiaan peliä kehitettiinkin aktiivisesti yli viisi vuotta. Tai kokonaiset kahdeksan, jos lähtölaskenta aloitetaan peli-idean ensimmäisistä varsinaisista konsepteista.

Projektin vaativuus ei yllätä, sillä vaatihan peli valtavasti täysin uudenlaisia visioita. Yksittäisten simien, sim-perheiden ja hahmojen ystävyyssuhteiden, hahmojen tarpeiden, puuhailujen ja muun virtuaalisen mallintaminen kehittäminen oli hirvittävän työlästä. Hahmojen kun piti elää ja toimia uskottavasti myös ilman pelaajan opastusta.

Sims olikin mullistava peli niin elämä- kuin yhteiskuntasimulaationa. Samalla se oli alku täysin uudenlaiselle pelilajille ja varsinainen läpimurto niin sanotulle ”tyttöpelaamiselle”. Ja se, jos mikä, on hienoa.

Lukaisepa ehtiessäsi myös nämä läheltä liippaavat jutut:

Lisätietoja:

The Sims @ Mobygames

The Sims @ Wikipedia

 

The Sims

Suunnittelija: Will Wright

Julkaisija: Maxis / Electronic Arts

Alustat: Microsoft Windows (2000-2001), myöhemmin Linux, Mac, PlayStation 2, Xbox, GameCube

Lisää retroilua

Wiikon wanha -retropeliartikkelisarja (mm. Jet Set Radio, Willy Beamish, Warhawk, Dune 2…)

Retrokolikkopelien ääressä -artikkelisarja (mm. NARC, Tetris, Space Harrier, OutRun, Arkanoid…)

Aarteita pelihistorian hämäristä -artikkelisarja

Lue myös

Bionic Commando (PS3, 360)

East India Company -laajennettu ennakko (PC)

Harry Potter ja Puoliverinen Prinssi – ensikosketus

Housemarque haastattelussa 3: innovaatioita ja uusia konsepteja

Retropelailua itse rakennetulla arcadekabinetilla

UFC Undisputed (PS3, 360)