Uusimmat

Xbox-ennakkopaketti

24.10.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Pelijulkaisut tihenevät joulun lähestyessä ja kaikille konsoleille on luvassa mainiota jouluviihdettä. Xbox kamppailee tiukasti GameCuben kanssa joulumarkkinoiden kakkossijasta, ja molempien konsoleiden julkaisut pursuavat laatua. eDomen toimitus sai neljän Xbox-pelin ennakkoversiot testattavakseen, eikä joulun odotus ainakaan vähentynyt.

Crimson Skies: High Road to Revenge

PC:lle pari vuotta sitten julkaistu Crimson Skies on saamassa arvoisensa konsolijatkon. Crimson Skies: High Road to Revenge sijoittuu fiktiiviseen 1930-luvun Amerikkaan, jossa ilmapiraatit hallitsevat taivaita. Peli kertoo lentäjä-ässä Nathan Zacharyn tarinan ja lennättää pelaajat yksinpelin lisäksi nettiin taistelemaan toisia pilotteja vastaan.

Ennakkoversio oli raakile, mutta jo sen perusteella voi ennustaa, että Crimson Skies on hittipeli. Audiovisuaalinen toteutus on hyvää: grafiikka vesiefekteineen on kaunista ja musiikki tunnelmallista, Yksinpeli on juonivetoinen ja tehtäväpohjainen, mutta vaihtelua on mukavasti. Pelaajalle annetaan pelin aikana kymmenen konetta, joilla on erilaiset arvot kolmessa kategoriassa, ja koneita voi päivittää hyvistä suorituksista ansaittavilla tokeneilla.

Koneen nopeutta voi säädellä boostilla ja jarruilla, ja vihollisia räiskitään konetuliaseilla ja raketeilla. Lentomalli on täyttä arcadea, mutta erilaisia väistöliikkeitä on paljon ja viholliskoneiden tiputtaminen on hauskaa. Yksinpeli vaikuttaa mainiolta, mutta todellinen tulikoe koetaan Xbox Livellä 16 pelaajan voimin.

Moninpelissä ovat mukana mm. lipunryöstö ja koiratappelu, sekä erikoinen Wild Chicken, jossa yritetään kaapata lentävä kana. Moninpeli onnistuu samallakin konsolilla neljän pelaajan voimin. Xbox Live -tukea en valitettavasti pystynyt testaamaan, mutta pelin jo saaneet amerikkalaiset kehuvat sitä estottomasti ja testisession perusteella puheita on helppo uskoa. Crimson Skies: High Road to Revenge julkaistaan aivan pian, sillä virallinen päivämäärä on 31. lokakuuta.

Top Spin

Tennis on nykyään Suomessakin in ja pop, kiitos Jarkko Niemisen johtaman nuorten lupausten kaartin. Microsoft iskee apajille Top Spinillä, joka jahtaa Virtua Tenniksen kruunua tosissaan. Pelin valttikortti on Xbox Live -nettipeli.

Top Spinin kannessa komeilee mm. uraansa lopetteleva Anna Kournikova ja mukana on moni muukin oikea tennistähti. Grafiikka on yksityiskohtaista ja pelaajat tunnistaa esikuvikseen. Oman pelaajansa voi luoda todella kattavalla ja hyvin toimivalla pelaajaeditorilla. Uraa edistetään harjoittelemalla ja pelaamalla turnauksia kaikissa maailman kolkissa. Välissä voi shoppailla uusia aurinkolaseja tai pelihousuja.

Pelattavuus on tennismaallikon kouriin onnistunut ja aloittelijoillekin sopiva. Palloihin on helppo osua ja palauttaa vastapuolelle, mutta erikoisemmat lyönnit vaativat harjoitusta. Erilaiset lyöntitavat ja hankalasti omaksuttava, liipasimilla tehtävä extrapuhti lisäävät monipuolisuutta. Äänipuoli koostuu autenttisesta ähkimisestä ja lyönneistä, musiikkia on vain valikoissa. Pelaaminen kuulostaa aluksi hieman oudolta, mutta tennislähetyksiä seuranneet ovat kuin kotonaan, vaikka selostajat puuttuvatkin.

Palloa pääsee lätkimään Xbox Livellä, mutta yhteenotot rajoittuvat kahden konsolin välille (1vs1 tai 2vs2, mutta kaksinpelissä pelaajien täytyy olla samalla konsolilla). Peli tukee Microsoftin uutta XSN Sports -palvelua (http://www.XSNsports.com/), joka mahdollistaa statistiikan seuraamisen ja online-liigojen tekemisen. Top Spin voi olla yksi loppuvuoden kovimpia yllättäjiä julkaisun koittaessa marraskuun alussa.

Amped 2

Amped oli yksi Xboxin parhaita julkaisupelejä, joten jatko-osa oli pakollinen. Temppusysteemi on pistetty uusiksi ja ennakkoversio tuntuikin huomattavasti helpommin lähestyttävältä kuin ykkönen aikoinaan. Muut uudistukset ovat tyypillisiä jatko-osalle: paranneltu grafiikka, uudet musiikit (yhteensä 300 kappaletta), uusia rinteitä ja niin edelleen. Perusidea on sama: tehdään temppuja, poseerataan valokuvaajille ja pidetään hauskaa – tällä kertaa myös nettimoninpelin avulla.

Peli tukee Top Spinin ja muiden Microsoftin urheilupelien tavoin XSN Sportsia ja Live-ominaisuudet ovat kattavat. Muutama tiimipelimuotokin on mukana, mikä lupailee erittäin hyvää Live-kokemusta. Esimerkiksi 4vs4 ”King of the mountain” -temppuilu kuulostaa etukäteen erittäin hyvältä. Amped ykkösen moninpeli oli hauskaa myös samalla konsolilla, eikä kakkonen eroa siltä osin.

Yksinpelissä pärjäämällä saa parannettua omaa lautailijaansa ja avattua uusia ratoja. Rinteet on suunniteltu ”ammattimaisemmin” ja temppupaikkoja löytyykin paljon. Medialle temppuilu on hauska lisä. Grafiikka on vakuuttavaa ja puita on silmän kantamattomiin, eikä pelin äänipuolessakaan ole valittamista monipuolisuutensa vuoksi.

Ennakkoversio tuntui varsin valmiilta, ja marraskuun puoliväliin sijoittuva julkaisuaika kannattaa pistää mieleen. Amped 2 ei anna tippaakaan armoa EA:n ylistetylle SSX 3:lle (PS2, Xbox, Cube) tai Nintendon 1080 Avalanchelle (Cube).

Project Gotham Racing 2

Project Gotham Racing oli ja on yksi Xboxin parhaista autopeleistä. Project Gotham Racing 2 on jo sarjan kolmas osa, sillä ensimmäinen ilmestyi Dreamcastille nimellä Metropolis Street Racer. Pelintekijä Bizarre Creations on siis ehtinyt hioa ideaansa paljon.

Hienoista ajoliikkeistä saatavalla Kudoksella pelaajat voivat kilpailla keskenään parhaimman ajajan tittelistä monen uuden kaupungin radoilla. Peliin on mallinnettu mm. Tukholma, Hong Kong ja Saksan legendaarinen Nurburgring. Kudosta ansaitaan hieman helpommin kuin ykkösessä, ja aloittelevakin pelaaja saa avattua uusia ratoja ja autoja nopeasti.

PGR 2:n suurin uudistus on, yllätys yllätys, Xbox Live -tuki, joka on läsnä myös yksinpelissä Moto GP 2:n tapaan, eli yksinpelissä ajetut ennätykset päivittyvät myös Liven puolelle. Kahdeksan pelaajaa voi kisata kaahailun kuninkuudesta ja parhaimpien pelaajien haamuautot opettavat aloittelijoille Kudos-niksejä. Project Gotham Racing 2 on takuuvarma Live-hitti.

Ennakkoversio nyki yllättävän paljon, mikä tuskin vaivaa marraskuun lopulla kauppoihin ilmestyvää myyntiversiota. Vastapainoksi peli näyttää upealta ja lisensoidut kaarat ovat todellisia ilmestyksiä. Sonyn GT4:n myöhästyttyä ensi vuoden puolelle Project Gotham Racing 2 lienee joulun paras autopeli. Enzo Ferrari, here I come…

Joel Kinnunen