Uusimmat

Arvostelu 50 tunnin jälkeen on ihan selvää, että The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom on viiden tähden peli

24.05.2023 14:30 Senja Littman

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Avoimen maailman tee-se-itse -seikkailu The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom on kuin Breath of the Wild potenssiin kaksi: kaikki on suurempaa, parempaa ja kauniimpaa.


The Legend of Zelda: Tears of the KingdomJulkaisupäivä: 12.5.2023
Studio: Nintendo
Julkaisija: Nintendo
Saatavilla: Switch
Pelaajia: 1
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arviota varten: noin 50 tuntia


Jatko-osa mainiolle The Legend of Zelda: Breath of the Wildille julkistettiin vuoden 2019 E3-messuilla nähdyllä kiusoittelutrailerilla, joka sai fanit hurmion valtaan. Ikimuistoisesta hetkestä alkoi muutaman vuoden pituiseksi venynyt odotus.

Internetin pahimmat rääväsuut ehtivät haukkua The Legend of Zelda: Tears of the Kingdomia pelkäksi ladattavaksi lisäsisällöksi ja muutenkin fanit vaikuttivat osittain hieman epävarmoilta tulevasta pelistä. Pelot ja älämölö osoittautuivat kuitenkin turhiksi, sillä Tears of the Kingdom on jo muutaman viikon olemassaolonsa aikana ehtinyt hurmata niin pelaajat kuin kriitikotkin. Eikä se ole mikään ihme, sillä Nintendon uutuus on yksinkertaisesti aivan mielettömän laadukas peli.

Tears of the Kingdomin tarina ajoittuu useita vuosia edellisen osan tapahtumien jälkeen. Prinsessa Zelda ja Link ovat tutkimassa Hyrule-linnan alla sijaitsevaa luolastoa, kun he löytävät alttarilta makaamasta punatukkaisen, muumioituneen olennon. Tutulta vaikuttava hahmo herää henkiin, ja yllättävien tapahtumien seurauksena Zelda putoaa pimeyteen. Hänen uskollinen kumppaninsa selviytyy kuin ihmeen kaupalla lentävän käsivarren ansiosta. Pian Link herää korkeuksissa leijuvalta saarelta ja lähtee luonnollisesti etsimään Zeldaa.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

The Legend of Zelda -pelien juonet ovat aina olleet keskinkertaista parempia, mutta tällä kertaa monihaarainen pääjuoni nousee jo aivan uudelle tasolle. En ole vielä 50 pelitunnin aikanakaan onnistunut saamaan pääjuonta pakettiin, mutta se kaikki mitä olen ehtinyt kokemaan ja näkemään on ollut todellista tunteiden vuoristorataa.

Pelin päämääränä on siis etsiä prinsessa Zelda, mutta miten ja milloin sen tekee, on pelaajan itse päätettävissä. Parasta The Legend of Zelda: Tears of the Kingdomissa onkin vapaus: pelaaja voi tehdä mitä haluaa ja mennä minne haluaa.

Jos pääjuoni sitten on niin loistava, miksen ole saanut sitä läpäistyä?

Tämä johtuu siitä, että pelissä on aivan hurjasti laadukasta tekemistä – sitä riittää kymmeniksi ja taas kymmeniksi tunneiksi. Aikaansa voi kuluttaa pääjuonen seuraamisen lisäksi esimerkillä tekemällä sivutehtäviä, nikkaroimalla erilaisia ajoneuvoja, kokkailemalla tai vaikkapa ratkomalla pulmia pyhätöissä. Tunsin itseni usein kuin lapseksi karkkikaupassa: innostuksen vallassa kirmasin ympäriinsä ja halusin maistaa jokaista tarjolla olevaa makua.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Ensi alkuun Tears of the Kingdomin maailma vaikuttaa tyhjältä, mutta kun vauhtiin pääsee, niin nähtävää ja koettavaa riittää joka puolella. Tämän vuoksi minulla olikin vaikeuksia saada mitään tehtyä loppuun saakka: Ratsastin Eponalla kohti vehreää metsää, kun näin kaukaa etelässä mielenkiintoisen hohdon. Käänsin siis ratsuni sinne. En kuitenkaan koskaan päässyt perille saakka, koska huomasin vastakkaisessa suunnassa myös jotakin todella mielenkiintoista.

Ja tällä tavoin kulutin suuren osan peliajastani.

Uuden pelin seikkailu sijoittuu samaan maailmaan kuin yhtäläisen graafisen tyylin jakava Breath of the Wild. Alkuun tämä saattaa kuulostaa tylsältä ja mielikuvituksemattomalta, mutta ei hätää. Pelimaailma on kokenut paljon mullistuksia vuosien kuluessa, eivätkä kaikki paikat näytä samoilta kuin ennen. Kaiken kukkuraksi Link pääsee myös rellestämään taivaalla leijuvilla saarilla sekä maan alla sijaitsevissa pimeissä luolastoissa.

Täysin uusi taivasalue koostuu kymmenistä erikokoisista, hajallaan leivujista saarista. Alue vaikuttaa kovin pieneltä verrattuna maanpäälliseen maailmaan, mutta taivaalta löytyy silti paljon salaisuuksia ja koettavaa. Maan alla sijaitseva luolasto taas on valoisan taivaan vastakohta: pilkkopimeä luola tuntuu olevan yhtä suurta yhtenäistä aluetta. Omien seikkailujeni aikana vietin suurimman osan ”vanhassa” maailmassa, mutta myös uusilla alueilla tulee vierailtua säännöllisesti – varsinkin kun seikkailuhammasta alkaa kolottaa.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom kannustaa pelaajaa luovaan ajatteluun joka ikinen hetki, ja parhaiten luovuutta kutittelee sankarin taidoilla leikkiminen. Linkillä on käytössään muutamia erikoiskykyjä, joista osa on hyvin samankaltaisia kuin edellisessä pelissä. Näitä käytetään apuna taistelussa, maailman tutkimisessa ja melkeinpä ihan missä vaan: vain mielikuvitus on rajana.

Oma suosikkikykyni on ehdottomasti Ascend, jonka avulla Link pystyy teleporttaamaan itsensä yläpuolella sijaitsevien kattojen tai muiden esteiden lävitse. Taitoa käytettäessä sankari uiskentelee kohti korkeuksia ja tupsahtaa toiselle puolelle estettä. Pelaajalla on mahdollisuus valita haluaako hän nousta ylös vaiko palata takaisin lähtöpisteeseen. Itse käytin mainiota Ascendia apuna esimerkiksi tukalista tilanteista karkaamiseen tai jos eksyin vaikkapa sokkeloiseen luolastoon, enkä halunnut käyttää pikamatkustusta päästäkseni takaisin ihmisten ilmoille.

Yksi tärkeimmistä kyvyistä on aseita erilaisiin materiaaleihin yhdistelevä Fuse.

Hyrulesta ei löydy kovinkaan monia priimakunnossa olevia aseita, joten Link joutuu ihan omin kätösin valmistamaan apuvälineensä. Aluksi käytössä on vain heiveröisiä puukeppejä ja muita alkeellisia välineitä, joiden avulla vihollisten mätkiminen sujuu hieman nihkeästi. Fusen avulla keppiin voi yhdistää vaikkapa kiven, ja taistelu alkaa luistamaan sujuvammin. Tässäkin kohtaa luovuus on valttia, ja pelaajan kannattaakin rohkeasti kokeilla erilaisia yhdistelmiä – tiettyjä materiaaleja aseisiin ja kilpiin lisäämällä syntyy hulvattoman hauskoja efektejä.

Pelaajien mielipiteitä jakavat, nopeasti rikkoutuvat aseet ovat mukana tässäkin pelissä. Mutta tällä kertaa aseiden rikkoutumiselle on erinomainen syy: eiväthän kotikutoiset aseet yksinkertaisesti voi olla yhtä kestäviä kuin seppien takomat miekat sun muut.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Recall-kyvyn avulla pysäytetään esineen liike ja siirretään sitä ajassa taaksepäin. Taivaalta tipahtelee maahan suuria kiviä, ja käyttämällä maassa lojuvaan möhkäreeseen Recallia, saa sen nousemaan takaisin korkeuksiin. Tämä toiminto on varsin kätevä silloin, jos seuraava etappi sijaitsee korkeuksissa tai kaukana jossakin. Ei muuta kuin ylös pilviin ja liidellään liitovarjolla kohti päämäärää! Kyky toimii erinomaisena apuna myös taisteluissa. Sen avulla voi vaikkapa heittää inhottavan Moblinin viskaiseman astalon takaisin suoraan päin sen lähettäjän rumaa naamaa.

Ultrahand-kyky on tee-se-itse -nikkarin unelma. Sitä käyttämällä Link pystyy liikuttelemaan esineitä ja liimaamaan ne toisiinsa kiinni. Tällä tavoin syntyy lauttoja, ajoneuvoja ja muita apuvälineitä, jotka helpottavat maailman tutkimista. Kykyä käytetään hyväksi myös erilaisten pulmien ratkonnassa – etenkin pyhätöissä.

Internetin kuva- ja videopalstat ovatkin täynnä toinen toistaan upeampia luomuksia, joita Ultrahand-kyvystä innostuneet ihmiset ovat rakentaneet. Itse en nikkaroinnista tässä pelissä niin välitä, mutta ainakin tähän saakka olen pärjännyt melko hyvin käyttämällä minimaalisen osan ajastani härpäkkeiden valmistamiseen. Olen kai vanhanaikainen ja luotan mieluummin uskolliseen ratsuuni kuin nykyaikaisiin vekottimiin.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Pikkuisia teknisiä hikkoja pelissä esiintyy ajoittain. Tears of the Kingdom pyörii suurimman osan ajasta varsin nätisti, mutta tietyissä kohdissa huomaa Switchin tehojen riittämättömyyden. Jos ruudulla on paljon menoa ja meininkiä, laskee ruudunpäivitys alhaiseksi. Ja ainakin oman konsolini tuuletin huusi aika möreällä äänellä pelisessioideni ajan.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom palautti himmenemään päin olleen rakkauteni videopeleihin. Kuukausien ajan kaikki pelit tuntuivat harmaalta, yhdentekevältä mössöltä, eikä mikään julkaisu saanut minussa aikaan tuttua taianomaista ihastumisen tunnetta. Sitten Tears of the Kingdom saapui elämääni ryminällä. Olin myyty heti ensimmäisten minuuttien jälkeen. Seikkailun parissa aika kului kuin siivillä ja nautin pelaamisesta ensi kertaa pitkän kuivan kauden jälkeen.

Tears of the Kingdomin pelaaminen on näin simppelisti sanottuna aivan älyttömän kivaa, ja sehän videopeleissä on tärkeintä.

THE LEGEND OF ZELDA: TEARS OF THE KINGDOM

Arvosana: 5/5

”Loistava The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom on viiden tähden seikkailu, joka antaa pelaajalle vapauden valita oman pelityylinsä.”

Suosittelemme

Senja Littman

”Aloitin Muropaketin peliarvostelijana keväällä 2022. Kirjoitan näppäimistö sauhuten eritoten Switchin julkaisuista. Nintendo Switch onkin suurin syy siihen, miksi aikoinani jätin tietokoneella pelaamisen taakseni ja siirryin lähes kokonaan konsolipelaamisen pariin. Muropaketin lisäksi tuotoksiani saattaa bongata KonsoliFIN- sekä Fintendo-sivustoilta. Lemppareihini lukeutuvat monet tarinavetoiset, hieman synkähköt videopelit, kuten Vampire: The Masquerade – Bloodlines, Night in the Woods sekä Sherlock Holmes Chapter One.”

Muropaketin uusimmat