Uusimmat

Arvostelu: Devil May Cry 5 on viiden tähden yllättäjä ja yksi alkuvuoden parhaista peleistä

11.03.2019 14:01 Henrik Savonen

Capcomin hack ‘n’ slash -toiminta Devil May Cry on palannut entistäkin parempana.


Julkaistu / Studio ja julkaisija: Capcom / Saatavilla: PlayStation 4 (testattu), Xbox One & PC / Pelaajia: 1/ Peliä pelattu arvostelua varten: Yli 10 tuntia


Kuten Resident Evilillä, myös Capcomin toisella hittipelisarjalla Devil May Crylla on ollut takanaan pieni – ja lopulta hyväksi todettu – itsetutkiskelun paikka. Vuonna 2013 julkaistu ja nuoren Danten kommelluksiin keskittynyt DMC: Devil May Cry jakoi vahvasti mielipiteitä. Ninja Theoryn tulkitsema uudelleenkäynnistys sai jäädä täten yhden pelin mittaiseksi, mikä pakotti japanilaisstudion pohtimaan sarjan tulevaisuutta uusiksi. Edeltäjästään poiketen Devil May Cry 5 on toteutettu itse sarjan luoneen Hideaki Itsunon johdolla. Lopputuloksena on tällä kertaa suoraa jatkoa, joka ei lainkaan kalpene alkuperäisten pelien rinnalla.

Peli sijoittuu vuosia Devil May Cry 4:n jälkeiseen aikaan. Mystinen demonikuningas Urizen armeijoineen on asettunut maan päälle, ja tavallisen kansan kohtalo on jälleen Danten ja kumppanien käsissä. Nelososassa debytoineen Neron sekä tyylikkäästi vanhentuneen demonintappaja Danten lisäksi pelattavana hahmona nähdään uusi tulokas, William Blaken runoja suustaan laukova V, joka paljastui varsin merkittäväksi tekijäksi niin omalaatuisen taistelutyylinsä kuin juonikuvioidenkin saralla. Vaikka kyseessä onkin jatkoa sarjan neljälle ensimmäiselle pelille, ei viides osa jätä tarinan seuraamisen kannalta olennaisia asioita – kuten esimerkiksi hahmojen välisiä suhteita ja niiden taustoja – sen pahemmin selventämättä.

Devil May Cry 5:n hahmoilla peluu tapahtuu epälineaarisesti kuljetettavan tarinan ehdoilla. Esimerkiksi Dantella ei siis suinkaan päästetä pelaamaan kuin ainoastaan muutamassa tehtävässä. Monet hahmojen omista tehtävistä ajoittuvat juonen osalta päällekkäin toistensa kanssa. Tämän takia Devil May Cry 5:n tapahtumista hypitäänkin aika ajoin tilanteesta toisaalle, mikä voi aiheuttaa alkumetreillä hieman hämminkiä. Ratkaisu on kuitenkin mielestäni jo yksistään kolmen hahmon vuoksi toimiva.

Graafisesti Devil May Cry 5 ottaa suuren harppauksen edeltäjästään. Peli näyttää läpikuultavine yksityiskohtineen kerrassaan upealta, mistä on kiittäminen Capcomin ahkerasti hyödyntämää RE Engine -pelimoottoria. Myös ruudunpäivityksessä ei ollut sen liiempää moittimista, sillä ainakin PlayStation 4 Pro:lla peli pysyi sulavana myös hektisimpien taisteluiden lomassa.

Mitä juuri taisteluihin tulee, on pelillä tarjota ehtaa Devil May Cryta: nopeatempoinen toiminta ja tyylikkyys kulkevat käsi kädessä. Neron ja Danten jo entuudestaan tutut tuliaseet ja miekat näyttelevät yhä tärkeää roolia taisteluissa, joita on lähdetty elävöittämään myös uusilla tempuilla. Näistä muun muassa Nerolle vaihdeltavat Devil Breaker -kädet monipuolistavat hahmon liikekombinaatioita entisestään.

Siinä missä Nero ja Dante luottavat kumpikin lähitaistelun voimaan, on V puolestaan maagisilla kyvyillään aivan toista maata. Suoran lähietäisyydeltä vaikuttamisen sijaan uusi hahmo turvautuu kolmeen tämän mukana kulkevaan demoniin, jotka hoitavat homman kotiin pelaajan puolesta. V itse ei siis juurikaan kykene tekemään vastustajalle naarmuakaan vasta viimeistä lopetusliikettä lukuunottamatta. Aluksi hahmolla pelaaminen saattaakin tuntua sekavalta ja rajoitetulta. V:n vahvuudet ja heikkoudet omaksuessaan hahmolla peluu osoittautui kuitenkin virkistäväksi vaihteluksi.

Seikkailun alkupuolella pelin maisemilla on tarjota sopivissa määrin vaihtelua Lontoo-henkisen Red Grave Cityn kaduista hylättyihin metrotunneleihin. Pidemmälle mentäessä pelin ympäristöt tiivistyvät suurelta osin toisiaan muistuttaviin käytäviin ja tiloihin, joista eteneminen seuraavaan hoidetaan eteen ilmaantuvan demonijoukon niittämisellä. Matkan varrella paikoitellen itseään toistanut kenttäsuunnittelu ei kuitenkaan osoittautunut – ainakaan itselläni – liiaksi peli-iloa haittaavaksi tekijäksi, sillä muut viimeiseen asti kantavat osa-alueet antoivat paljon anteeksi.

Devil May Cry 5 pitää otteessaan alusta loppuun niin toiminnan kuin tarinankin osalta. Peli on läpäistävissä parilta istumalta, joskin ensimmäisen läpipeluun jälkeen avautuva vaikeusaste sekä mukana säilyvät kyvyt antavat oivan syyn palata pelin ääreen vielä uudelleen. Kyseessä on kaikin puolin sarjalleen uskollinen, mutta samalla uutta lisäilevä kokonaisuus, jota voi suositella paitsi täysveristä jatkoa liki kymmenen vuotta odottaneille faneille myös uusille tulokkaille.

DEVIL MAY CRY 5

“Devil May Cry 5 palauttaa revittelevän demonitoiminnan jo pitkään kaivatuille juurilleen.”