Uusimmat

Arvostelu God of War: Ragnarök on vuoden 2022 paras peli

03.11.2022 18:00 Ilari Hauhia

God of War: Ragnarök

Vuonna 2018 ilmestynyt God of War oli erinomainen peli. Jatko-osa God of War: Ragnarök ottaa kaikki sen elementit, ja hioo niitä vielä pidemmälle. Lopputuloksena on vuoden 2022 tähän mennessä paras peli. 


Call of Duty: Modern Warfare 2 (2022)Julkaisupäivä: 9.11.2022
Studio: Sony Santa Monica
Julkaisija: PlayStation Studios
Saatavilla: PlayStation 4 & 5 (testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: K18
Peliä pelattu arviota varten: noin 15 tuntia


Sony Santa Monican God of War tarjosi yhden lähivuosien parhaista tarinavetoisista kokemuksista. Isän ja pojan välistä kasvutarinaa ja matkaa läpi yhdeksän valtakunnan kuvannut seikkailu on jäänyt historiaan yhtenä PlayStation 4:n (ja sittemmin PC:n) parhaista peleistä, eikä syyttä.

Skandinaavista mytologiaa käsitellyt God of War tarjosi erinomaisen ja aidosti koskettavan tarinan, joka eteni ilman leikkauksia, välivideoita ja lataustaukoja. Pelin grafiikat näyttivät upeilta, ja God of War rytmitti pelaamista yhdistelemällä kamppailua, kevyttä pulmanratkaisua ja dialogiin keskittyviä rauhallisempia hetkiä.

Marraskuun 9. päivä julkaistava God of War: Ragnarök jatkaa siitä mihin aiempi osa jäi. Edellisen pelin tapahtumista on ehtinyt vierähtää muutama vuosi, ja Atreus on nyt teini-iässä. Paljastuneet taikavoimat ihmetyttävät kasvavaa poikaa, ja samalla Atreus haluaisi tietää, miksi jättiläiset kutsuivat häntä Lokiksi.

Kratos puolestaan haluaisi pitää kaksikon turvassa ja piilossa maailmalta, mutta Atreus kapinoi vastaan. Kun isä ei ole suostunut auttamaan tietojen hankkimisessa, on Atreus tehnyt omatoimista tutkimusta Kratoksen selän takana. Lopulta Atreus saa Kratoksen vakuutettua siitä, että tarkempien vastausten etsiminen olisi molempien etu, ja kaksikko lähtee uudelle seikkailulle valtakuntien läpi.

God of War: Ragnarökistä sen enempää paljastamatta kyseessä on jälleen erinomaisesti käsikirjoiteltu ja näytelty kokonaisuus, joka herättää pelaajassa aitoja tunteita.

God of War Ragnarök

God of War: Ragnarök on edelliselle pelille hyvin uskollinen jatko-osa, mikä voi harmittaa joitakin, mutta on ainakin omissa kirjoissani pelkkää plussaa. Peli ei keksi pyörää uudelleen, vaan ottaa edellisen God of Warin menestysreseptin ja parantaa sitä entisestään kaikilla osa-alueilla.

Edellisen pelin kamppailu oli välillä hieman yksipuolista, kun viholliset muistuttivat pitkälti toisiaan, ja Kratoksella oli pelin loppupuolelle asti käytössä vain yksi ase. God of War: Ragnarökissä Kratos on varustautunut heti alusta lähtien sekä Leviathan-kirveellä että kaaosterillä, joiden välillä voi vaihdella sujuvasti kesken kamppailun. Lisäksi molemmat aseet tarjoavat laajan kykypuun, josta voi avata käyttöön uudenlaisia hyökkäyksiä.

Vihollisissa on enemmän varianssia eikä kamppailu ala tällä kertaa toistaa itseään.

God of War Ragnarök

Hahmonkehitykseen uppoutuvalle pelaajalle on tarjolla säädettävää sillä sun täällä. Toisaalta, mikäli numeroiden manuaalinen optimointi ei innosta, voi Kratokselle ja Atreukselle pukea yhtä nappia painamalla parhaat saatavilla olevat varusteet, ja matka voi jatkua.

God of War: Ragnarökin oletusvaikeustaso on ainakin itselleni juuri sopiva. Se tarjoaa jo sopivasti haastetta, ja joitain yhteenottoja voi joutua kokeilemaan parikin kertaa uudelleen, ilman että kuoleminen alkaa vielä ärsyttää liiaksi.

Pelin vaikeustasoa voi säätää tarinan aikana vapaasti itselleen sopivaksi, mikäli kamppailusta haluaa tehdä itselleen helpompaa tai vaikeampaa. Näin peli soveltuu loistavasti sekä hyvin haastavasta kamppailusta innostuvalle pelaajalle, että nautiskelijalle, joka haluaa vain kokea pelin tarinan ja maailman ilman turhaa hikoilua.

Sony Santa Monicalle voi antaa kiitosta myös laajoista saavutettavuusasetuksista. Studio on panostanut pelin helppokäyttötoimintoihin laajalla kädellä, mikä auttaa kaikenlaisia pelaajia nauttimaan pelistä enemmän.

God of War: Ragnarökin grafiikat ovat äärimmäisen kauniit.

On uskomatonta, että Sony Santa Monica on onnistunut tekemään pelistä niin upean näköisen, vaikka peli julkaistaan edelleen myös PlayStation 4:lle, mikä tarkoittaa väistämättä rajoitteita suorituskykyyn. Värikkäässä maailmassa pysähtyy mielellään hetkeksi aloilleen, ja vain katselee ympärilleen.

PlayStation 5:llä tarjolla on laajat grafiikka-asetukset, ja peli tähtää pelaajan valinnoista riippuen joko 2160p-tarkkuuteen tai 60 fps ruudunpäivitysnopeuteen. God of War: Ragnarök tukee myös VRR-teknologiaa, mistä on varmasti iloa ominaisuutta tukevien televisioiden tai näyttöjen omistajille. Myös PS4 Pro -konsolin omistajat voivat antaa painoarvoa joko suorituskyvylle tai ruudunpäivitysnopeudelle, joskaan 60 fps ruudunpäivitysnopeuteen konsolilla ei päästä.

God of War on Sony Santa Monicalle selvästi rakas pelisarja, ja se näkyy hiotussa lopputuloksessa. Kokonaisuudessaan God of War: Ragnarökista on vaikea keksiä mitään pahaa sanottavaa. Sony Santa Monica on ottanut jo ennestään erinomaisen God of Warin, ja onnistunut vielä parantamaan sitä kaikilla osa-alueilla.

Aiemman God of Warin arvion yhteydessä kollegani kirjoitti neljä vuotta sitten seuraavaa:

Jos pelistä nyt jotain negatiivista haluaa erityisesti kaivella, herättää se huolen God of Warin tulevaisuudesta. Tästä pelistä tulee epäilemättä menestys, mikä tarkoittaa auttamatta jatko-osia, ja niiden osalta Santa Monican kehittäjät ovat asettaneet riman jumalattoman korkealle. Ei voi kuin toivottaa onnea ja menestystä, jos tätä lähdetään tietoisesti ylittämään.

Tuukka, voit huokaista helpotuksesta. Rima oli korkealla, mutta se ylitettiin heittämällä.

GOD OF WAR: RAGNARÖK

Arvosana: 5/5

”God of War: Ragnarök on rakkaudella tehty jatko-osa, joka onnistuu uskomattomalla tavalla parantamaan jo ennestään erinomaista peliä kaikilla osa-alueilla.”

Suosittelemme

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat