Uusimmat

Arvostelu: Hunting Simulator 2 simuloi aitoa metsästyskokemusta vähän liiankin tarkasti

03.07.2020 09:00 Ilari Hauhia

Hunting Simulator 2 on erittäin uskollinen metsästyssimulaattori. Oikeastaan vähän liiankin uskollinen, sillä asiat jotka tekevät aidosta metsästyksestä kiinnostavia eivät välttämättä viihdytä aivan yhtä paljoa kotisohvalla istuessa.


Julkaisupäivä: 25.6.2020
Studio: Neopica
Julkaisija: Bigben Interactive
Saatavilla: PC (Windows), PlayStation 4 (testattu) ja Xbox One
Pelaajia: 1
Ikäraja: 16
Peliä pelattu arvostelua varten: 7 tuntia


M

ärkäkorvan ensimmäinen metsästysretki alkaa lyhyellä mutta ytimekkäällä opastuksella lajin saloihin: Tässä on pyssy, tuossa on koira, tuolla jossain on eläimiä. Mene.

Hunting Simulator 2 vie avoimen pelimaailman metsästyskokemuksen hyvin pitkälle ja se vaatii pelaajalta hyviä hermoja. On turha kuvitella, että kohteena olevan eläimen voisi kaataa noin vain. Kuten tosielämässä, eivät eläimet eivät tupsahda Hunting Simulator 2:nkaan pelimaailmailmassa eteen hopeatarjottimella, vaan suurin osa työstä tehdään ennen varsinaista aseen liipaisua.

Esimerkiksi karhuja jahdatessa maasta voi yrittää löytää vaikkapa jätöksiä, joita haistelemalla ja hellästi tunnustelemalla voi arvailla, ovatko ne tuoreita. Jätökset saattavat johdattaa metsästäjän karhun luo, tai sitten eivät. Ainakin omalla jäljitysosaamisella satunnainen haahuilu metsässä tuotti suunnilleen yhtä paljon tuloksia kuin jätösten tai tassunjälkien seuraamisen yrittäminen. Pelaajan mukana oleva koira saattaa joskus saada vainun eläimestä, mutta koiraankaan ei ole aina luottaminen ja hajut saattavat kadota tuulen mukana kesken kaiken.

Kun pelaaja löytää avarasta luonnosta vihdoinkin jonkinlaisen otuksen, kannattaa metsästäjän käsikirjan olla lähettyvillä. Kuten tosielämässä, ei mitä tahansa eläintä voi metsästää millä tahansa aseella, ja tiettyjen eläimien metsästämiseen tarvitsee erillisen luvan. Ensimmäisen kaadon riemua rapauttaa ikävästi käteen lyötävä sakkolappu, kun kaikki ei mennytkään ihan taiteen sääntöjen mukaisesti.

Eri säännöt voi toki tarkistaa myös pelin sisältä. Eri luvista ja eri riistaeläimille sopivista aseista ja kaliipereistä kertova opas on kätevästi sijoitettu metsästysmökkiin, jossa siitä on kovasti hyötyä kun pohtii päässään uskaltaakko vetää liipaisimesta vai ei. Mukaan opaskirjaa ei tietenkään voi ottaa.

Kun sopivaa karhua tai peuraa on jäljittänyt lähemmäs tunnin verran, on sen lopullinen tähtäily aidosti jännittävää. Kädet hikoavat ja tärisevät kun sormi vetää viimein liipaisimesta. Toivoa sopii, että luoti löytää tiensä perille, sillä muuten eläin ottaa jalat alleen ja homma alkaa alusta.

Jos luontoäiti kuitenkin suo ja kaikki onnistuu kuin onnistuukin hienosti, on kaadetun riistan korjaaminen talteen oikeasti aika hieno tunne. Riistaa voi myydä ja siitä saatavalla rahalla voi täydentää omaa asekaappiaan tai hankkia lisää lupia saaliseläinten metsästykseen. Vaikka rahan keräämistä ja aseiden keräilyä voi kai sinällään pitää tavoitteena, ei Hunting Simulator 2 oikeastaan tarjoa mitään muuta tekemistä kuin avoimessa pelimaailmassa vaeltamista ja metsästystä.

Hunting Simulator 2:n grafiikat ovat kohtalaisen komeaa katseltavaa, joskin varsinkin hahmomalli ja koira ovat välillä vähän kehnon näköisiä. Erilaisia metsästysmaisemia on tarjolla coloradolaisesta mäntymetsästä Texasin aavikkomaisemaan ja eurooppalaiseen suorämeikköön. Jokainen ympäristö tarjoaa vaihtelevaa faunaa ja esimerkiksi sorsia kannattaa luonnollisesti etsiä vesistöjen ääreltä.

LUE MYÖS: Arvostelu: The Hunter: Call of the Wild on realistinen metsästyspeli – niin hyvässä kuin pahassakin

Kokonaisuudessaan Hunting Simulator 2 on niche-peli, jota on vaikea suositella keskimääräiselle pelaajalle. Suurin osa pelaajakunnasta todennäköisesti tylsistyy hitaaseen haahuiluun nopeasti. Siinä missä tosielämässä jo pelkkä metsässä samoilu on hauskaa ajanvietettä, ei se välttämättä tunnu aivan yhtä raikkaalta sisällä istuessa ja näyttöpäätettä tuijotettaessa.

Toisaalta jos ajatus erittäin hidastempoisesta virtuaalimetsästyksestä tuntuu kiehtovalta, ei pelissä ole sinällään mitää vikaa, ja Hunting Simulator 2:n arvosana voi olla ajatuksesta innostuvalle pelaajalle huomattavasti korkeampi.

HUNTING SIMULATOR 2

”Hunting Simulator 2 on vähän liiankin todenmukainen metsästyssimulaattori.”

 

 

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat