Uusimmat

Arvostelu Neljän tähden Dave the Diver on juuri oikea peli kesälomalle

02.07.2023 10:00 Joonas Pikkarainen

Dave the Diver

Mintrocketin uutuuspeli Dave the Diver kiteyttää kesän liki täydelliseksi pelikokemukseksi, joka on päähahmonsa lailla rento, värikäs ja hurmaavan koukuttava.


Dave The DiverJulkaisupäivä: 27.6.2023
Studio: Mintrocket
Julkaisija: Mintrocket
Saatavilla: PC (Windows)
Ikäraja: –
Pelaajia: 1
Peliä pelattu arviota varten: 29 tuntia


Suomessa käynnistyvä kesälomasesonki kutsuu tänä vuonna myös pelaajat puolelleen, sillä nihkeät hiekkarannat, toisten ihmisten pilaamat terassit ja turisteja tulvivat torit voi vaihtaa suosiolla bittiseen paratiisiin. Ulkona paahtavan auringon kärvennyskin estyy näppärästi ikkunan eteen vedettävillä pimennysverhoilla, jolloin lomafiilikseen voi sukeltaa alkavan kesän todellisella yllättäjällä, Dave the Diverilla.

Mintrocketin riemastuttavan chilli uutukainen luo kutkuttavan toimivan pelattavuuden yksinkertaisen konseptin ympärille, kun pelaajan ohjaama Dave kutsutaan lomilta uuden sushiravintolan viralliseksi sukeltajaksi. Bisnesidean koukku on ravintolan kyljessä sijaitseva laguuni, jonka ekosysteemi muuttuu koko ajan. Siten suussa sulaviin susheihin saa kalastettua meren syvyyksistä miltei loputtomasti erilaisia eksoottisia kaloja, joita asiakkaat pääsevät nauttimaan heti tuoreeltaan.

Kuten pelin nimestä voi jo päätellä, otsakkeen Dave vastaa ravintolan ainesosien hankinnasta, joskin piakkoin tämän rooli laajentuu koko toiminnan ylläpitämiseen. Ja hyvin nopeasti sitäkin laajemmalle. Dave the Diver on nimittäin niitä harvoja pelejä, jotka onnistuvat yllättämään pelaajan koko 30-tuntisen seikkailun aikana tasaisin väliajoin ilmestyvillä yhä uusilla mekaniikoilla, minipeleillä ja hassutteluilla. Mutta siltikään monikaan näistä ei tunnu päälleliimatulta, vaan miltei kaikki niistä tukevat vain ja ainoastaan pelin koukuttavaa ydintoimintaa.

Dave the Diver

Käytännössä Dave the Diver pyörii kahden eri genren välillä. Päivisin sukelletaan mereen tutkimaan syvyyksiä, kaivamaan salaisuuksia sekä tietenkin harppuunoimaan kaloja tiskille. Iltaisin sukelluspuku vaihdetaan vähän mukavampaan Daven auttaessa ravintoloitsijaa loihtimaan illan menun saaduista valmistusaineista ja hyysäämällä maksavia asiakkaita. Saadut tienestit tuhlataan puolestaan osaavampaan henkilökuntaan ja parempaan sukelluskalustoon, jonka avulla tuodaan entistä runsaammin merten antimia syötäväksi.

Kaksikko tukee siten toisiaan itseään ruokkivana kehänä, joka on samalla äärimmäisen koukuttava.

Monille pelin pääateriana toimii silti juuri sukelluspuoli, joka on yhdistelmä rentouttavaa tutkiskelua ja resurssinhallintaa. Ensiksi mainittu on sidottu pelin tarinapuoleen, joka sijoittuu pitkälti veden alle. Kaikki käynnistyy kadonneen sivilisaation jäänteistä, mutta pian mukana ovat myös väkivaltaiset meriaktivistit, innokkaat toimittajat sekä tietenkin merten kätköistä löytyvät salaisuudet.

Dave The Diver

Lähes jokainen uusi päivä tuntuu tuovan jotain uutta Dave the Diveriin, joka kasvaa nopeasti niin farmisimulaattoriksi, Pokémon-klooniksi kuin Master Chef -pastissiksi – vain muutamia mainitakseni. Dave the Diver onkin monella tapaa kuin laajalti kiitelty It Takes Two, joka niin ikään esitteli jatkuvasti jotain uutta ja hauskaa pelaajan koettavaksi. Ja täsmälleen samalla tavalla monet näistä jäävät vain hetken huviksi, eikä niihin välttämättä palata enää myöhemmin.

Pelaajan kannalta kokemus tuntuu silti jatkuvasti tuoreelta, sillä yksikään sukelluskerta ei tunnu täysin toisensa kaltaiselta. Useat eri tavoitteet herättelevät lähestymään syvyyksiä hieman eri askareissa, jolloin yhdellä kertaa keskitytään esimerkiksi sivilisaation tutkimiseen ja toisella sushiravintolan akvaarion täyttämiseen. Lisäksi kevyet roguelite-elementit tuovat touhuun luontaista vaihtelevuutta, kun niin paikat kuin käytössä olevat aseet saattavat poiketa halutusta.

Sukeltelu on lisäksi pelillisesti äärimmäisen tyydyttävää ja kalojen harppuunoinnista nautiskelee vielä kymmenien tuntien jälkeen. Peli tosin esittelee uusia tapoja kerätä mereneläviä tarinan edetessä, mutta eri elementeillä varustettu harppuuna pysyy läpi pelin hyödyllisenä välineenä. Useat eri kalat käyttäytyvät lisäksi hieman eri tavoilla ja näistä aggressiivisimmilla on vieläpä omat erikoisliikkeet.

Dave The Diver

Maanpäällinen elo ei jää kuitenkaan kakkoseksi sukeltelulle, vaan oman raflan hallinnointi on paitsi koukuttavaa, myös tuottoisaa puuhaa. Alati kasvavaa menua pystyy päivittelemään entistä herkullisemmaksi ja tyyriimmäksi, mikä puolestaan kasvattaa ravintolan somekuuluisuutta entisestään. Maine avaa taas useampia asiakaspaikkoja, työpaikkoja sekä haasteita hoidettavaksi.

Ovien avauduttua pelaaja toimii tarjoilijana, siivoojana ja yleismiehenä hoitaessaan ravintolan juoksevia asioita ja asiakkaita. Käytännössä ruokakellon soitto johtaa hektiseen sprinttiin, jossa omaa kuntoa saa sihtailla juostessa asiakkaille tilauksia, kaataessa näiden kipposiin teetä, olutta tai vahvempaa, siivoamalla pöytiä sekä täyttämällä menua loppuunmyytyjen annosten osalta. Rahalla voi puolestaan palkata lisää kokkeja ja tarjoilijoita, jotka nopeuttavat toimintaa ja kassakoneen kilkettä.

Rahalle löytyy lisäksi menoreikiä, sillä päivitettävää löytyy niin varusteiden kuin aseiden ohella. Myös oman farmin ylläpitoon saa upotettua useita tonneja, joten kymppitonnienkin tienesteille yltävät illat eivät näy pitkään pussissa. Noidankehä on siten valmis, mutta tästä duunista sentään nauttii hymysuin aamusta iltaan.

Ja aivan kuin pelattavuus ei riittäisi jo sellaisenaan on Dave the Diver myös riemastuttavan rento, näyttävä ja suorastaan hupaisa visuaalinen ilottelu. Retrohenkinen pikseligrafiikka ilahduttaa värikkäillä hahmoilla ja upeasti toteutetuilla 3D-maailmalla, jota tuetaan fiilistelyyn kannustavilla biiseillä. Jälkimmäisiä tehtailemassa on ollut myös kotimainen moniosaaja Jukio Kallio.

Dave The Diver

Visuaalisen puolen kruunaa tekijöiden selkeä animefanitus, joka näkyy lähes kaikkialla, mutta ennen kaikkea aivan huikeissa välianimaatioissa. Jokainen annoksen päivitys, aseen parantelu kuin kokkisodan voitto viimeistellään yliampuvilla animaatioilla, jotka nyökkäävät niin klassikoiden, meemien kuin populaarikulttuurin suuntaan. Näiden laadusta kertoo tarpeeksi jo se, ettei ytimekkäitä välivideoita skippaa näiden pyöriessä jo kymmenettä kertaa, sillä ne ovat vain niin hykerryttävän tyylikkäitä.

Dave the Diver riemastuttaa huumorillaan, alati yllättävällä pelattavuudellaan ja kesäfiiliksiin sopivalla asenteellaan. Koukuttavan peliloopin ympärille rakennettua kokonaisuutta onkin vaikea päästää käsistään, enkä usko pelin paljastaneen minulle kaikkia salaisuuksia vielä 30 tunnin jälkeenkään. Tosin rehellisesti sanottuna en niitä edes kaipaisi syyksi palata polskimaan vielä kerran Daven seuraksi.

DAVE THE DIVER

Arvosana: 4/5

”Dave the Diver on yksi kesän chilleimmistä yllättäjistä ja vahva ehdokas vuoden parhaimpien joukossa.”

Suosittelemme

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat