Uusimmat

Arvostelu Scars Above on tehty Dark Soulsin hengessä ilman yhtään omaa ideaa

09.03.2023 21:00 Tuukka Hämäläinen

Scars Above ei saa scifi-maailmastaan irti yhtään mitään kiinnostavaa. Epätasapainoinen peli on geneerisyydessään kuin tekoälyn kehittämä, hajuton ja mauton tieteisräiskintä.


Julkaisupäivä: 28.2.2023
Studio: Mad Head Games
Julkaisija: Prime Matter
Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 5 (testattu), Xbox One, Xbox Series X/S
Pelaajia: 1
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arviota varten: 4 tuntia


Dark Soulsin vanavedessä on ilmestynyt maailman sivu samanhenkisiä toimintaroolipelejä, eikä joukosta ole todellakaan helppo erottua edukseen. Mutta voisi sitä edes yrittää.

Helmikuussa julkaistu Scars Above ei siihen vaivaudu. Aiemminkin liudan vähälle huomiolle jääneitä pelejä julkaissut Mad Head Games on tehnyt niin geneerisen scifi-toiminta-soulsliken, että siitä ei konsolin suljettuaan muista enää mitään.

Tarina lähtee liikkeelle, kun Maan kiertoradalle ilmestyy Metahedroniksi nimetty outo rakennelma. Vierasta elämää lähetetään kohtaamaan Sentient Contact Assessment and Response -tiimi, eli SCAR, jonka astronautti Kate Ward joutuu heti omituiseen onnettomuuteen. Koko alus tuntuu katoavan Metahedronin sisään ja Kate herää vieraasta maailmasta. Pelin edetessä kasataan sitten palasia siitä, mitä on tapahtunut ja miksi vieras maailma on vihamielisten olentojen kansoittama.

Scars Above toimii pintapuolisesti soulsborne-pelien tyyliin, eli tallentaminen tapahtuu erillisillä tallennuspisteillä, ja tämä saa myös vihollisesti heräämään henkiin. Tätä mekaniikkaa ei kuitenkaan ole millään tapaa nivottu osaksi pelin tarinamaailmaa, ja se on muutenkin vähän huonosti suunniteltu.

Samojen paikkojen koluamisesta ja taisteluiden toistamisesta ei nimittäin ole yhtään mitään hyötyä. Scars Aboven simppeli hahmonkehitys on sidottu maailma löytyviin Knowledge-pisteisiin, jotka voi poimia vain kerran, eikä koskaan menettää. Taisteluista ei sinänsä saa mitään, joten grindaaminen on hyödytöntä. Ja maailma on muutamaa nurkkaa lukuun ottamatta täysin lineaarinen, joten alueiden uuteen koluamiseen ei kannusta yhtään mikään.

Pelaaja ryhtyy melkein väkisin miettimään, miksi soulsborne-mekaniikat ovat edes mukana. Scars Above voisi olla jopa hieman parempi täysin lineaarisena toimintaseikkailuna.

Peruspeli on räiskintää muutamalla eri elementaaliaseella, ja valtaosa vihollisista on yhdentekevän helppoja kukistaa. Vaikeusaste on tosin oudon poukkoileva, ja boss-taistelut voivat olla vuoroin haastavia ja vuoroin naurettavan yksinkertaisia. Monien vihollisten tappamiseen on myös yksinkertaisia jippoja, eikä pelissä oikeastaan ole kussakin tilanteessa kuin yksi järjellinen taktiikka.

Useimmissa tilanteissa Scars Above sentään toimii, vaikka pieniä bugeja ja suunnittelun heikkouksia löytyykin. Hahmo voi esimerkiksi jäädä jumiin kartan reunan ja vihollisen väliin, jolloin kuolemaa ei voi mitenkään välttää.

Tarinassa sen sijaan ei toimi mikään. Käsikirjoitus on synteesi tuhannesta scifi-tarinasta ilman yhtäkään omaa ideaa, eikä sitä ole edes kirjoitettu hyvin. Aivan alussa SCAR-ryhmän pomo pitää nostattavan puheen, joka niin tyhjänpäiväistä liirumlaarumia, että tarinaan lakkaa jo siinä kohtaa kiinnittämästä mitään huomiota. Kaikki pelissä on myös ennalta-arvattavaa, aina juonenkäänteitä ja vihollisten ”yllätyshyökkäyksiä” myöten.

Armollisesti Scars Above ei ole erityisen pitkä peli – How Long to Beatin mukaan päätarina vie vain seitsemän tuntia. Valitettavasti pelaajan mielenkiinto on jo tätä ennen niin kortilla, että on vaikea motivoitua pelaamaan eteenpäin.

Geneerisyys ei vielä ole pelille kuolemansynti, jos edes tarina tai pelattavuus koukuttaa. Juuri viime syksynä kauhuseikkailu The Chant todisti, että tutuistakin aineksista voi tehdä kiinnostavan pelipaketin. Scars Above vaan ei onnistu oikein millään saralla, eikä siinä ole mitään erottuvaa.

Edes visuaalisesti tämä scifi-mäiske ei onnistu säväyttämään. Jopa PS5:llä pelatessa ainoastaan muutamat maisemat ja valoefektit ovat kauniita, kun taas kaikki muu, hahmomalleista aina hirviöiden suunnitteluun, on kankeaa ja kuolettavan tavanomaista.

Scars Above ei ole totaalista roskaa, mutta se on täysin tyhjänpäiväinen peli.

SCARS ABOVE

Arvosana: 2/5

”Scifi-toimintarope Scars Above on tuomittu keskinkertaisten pelien alelaariin, ja sinne se kuuluukin.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat