Uusimmat

Arvostelu Gollum-peli on yhden tähden roskaa ja vuoden pahin pettymys

29.05.2023 18:30 Tuukka Hämäläinen

Uusi Taru Sormusten herrasta -seikkailu on totaalisen epäonnistunut peli melkein joka asiassa. Klonkku on pelin vetonaula, mutta kiehtova antisankari ei onnistu pitämään kehnoa seikkailupeliä kasassa.


GollumJulkaisupäivä: 25.5.2023
Studio: Daedalic Entertainment
Julkaisija: Daedalic Entertainment, Nacon
Saatavilla: PC (Windows), Xbox Series X/S, PlayStation 5 (testattu), PlayStation 4, Xbox One & Nintendo Switch
Pelaajia: 1
Ikäraja: 16
Peliä pelattu arviota varten: 10,5 tuntia


Klonkku on yksi fantasiakirjallisuuden ja elokuvienkin pidetyimpiä hahmoja, joten The Lord of the Rings: Gollum oli etukäteen jo varsin odotettu peli. Ajatus Klonkun omasta seikkailusta, joka sijoittuu tuttujen Taru sormusten herrasta -tarinoiden lomaan oli ideana erinomainen, etenkin kun luvattiin, että kyseessä olisi ensisijaisesti hiiviskelypeli.

Valitettavasti lopputulos on niin heikkoa jälkeä, ettei sitä voi suositella oikein kenellekään. Tuskin edes suurimmat Tolkienin kertomusten ystävät saavat tästä muuta kuin pahan mielen.

Lähtötilanne on kyllä kiinnostava. Alussa Klonkku on jäänyt Synkmetsän haltioiden vangiksi, ja itse Gandalf on saapunut kuulustelemaan häntä. Tästä hypätään takaumaan, jossa nähdään kuinka Klonkku harhaili Mordoriin etsimään Bilbon varastamaa Sormusta, joutui örkkien vangiksi ja mitä sitten tapahtui. Mitään tapahtumia tai maailmaa ei taustoiteta, vaan oletuksena on, että pelaajat tuntevat Tarun sormusten herrasta edes pintapuolisesti.

Lupaavan lähtöasetelman jälkeen tarina alkaa kuitenkin laahata. Kertomuksen vaiheista kovin moni tuntuu filleriltä, pelaajan ohjastamat tapahtumat ovat usein tarpeettomia sivujuonia, eikä juttu meinaa edetä sitten millään. Tarinassa ei myöskään ole itse Klonkun lisäksi kuin korkeintaan yksi kiinnostava hahmo, jolle onnistutaan rakentamaan edes jotain persoonaa. Muilta osin tarina ja hahmot tuntuvat luonnokselta, jota olisi pitänyt työstää vielä merkittävästi pidempään, jotta kertomus pitäisi oikeasti otteessaan.

Tarina kuitenkin menettelisi, jos peli olisi edes hyvä. Esimerkiksi Middle-earth: Shadow of Mordorin (2014) tarina oli aika laimea, mutta peli itsessään oli niin viihdyttävä, että tarinan puutteita saattoi katsoa läpi sormien. Gollum on kuitenkin toista maata, sillä Daedalic Entertainmentin tekele on pelinä suorastaan luokaton.

Kymmenen tuskallisen pelitunnin jälkeen ei oikein edes tiedä, mistä tätä sekasotkua edes lähtisi purkamaan…

The Lord of the Rings: Gollum

Lähdetään liikkeelle siitä, mitä peli oikeasti on. Gollumin peliajasta valtaosa menee tasohyppelyyn ja hiiviskelyyn. Ensiksi mainittu tuntuu valintana kummalliselta, ja sitten vielä kamerakulmat, pelisuunnittelu, miten sattuu toimivat kontrollit ja suoranaiset bugit tekevät hyppelystä enimmäkseen rasittavaa. Toistuvasti joko kontrollit eivät ota toimiakseen oikealla hetkellä, laskeutuminen alustalle ei onnistu tai kameran takia ei edes näe, minne pitäisi olla menossa.

Hiiviskely puolestaan on niin typerryttävän yksinkertaista, että se tuntuu loukkaukselta hiiviskelypelien ystäville. Gollum on käytännössä täysin lineaarinen peli, ja hiippailu on yhdestä puskasta toiseen konttailua. Ja vanhanaikaiseen malliin hiiviskely on kerrasta poikki -tyylistä, eli jos Klonkku jää kiinni, on vain palattava checkpointiin.

Hiippailun ja hyppelyn ohella Gollumissa on myös kokonaisia peliominaisuuksia, jotka tuntuvat yhdentekeviltä ja huonosti toteuteltuilta. Välillä pitää esimerkiksi käydä Klonkun sisäisiä dialogeja, mutta nämä minipelit ovat epäintuitiivisia, eikä niillä tunnu olevan juurikaan väliä tarinan kannalta. Lisäksi on ”Companion Mode”, eli käytännössä pelaaja joutuu parissa kohtauksessa ohjastamaan toista hahmoa kömpelöllä ja hitaalla järjestelmällä.

Itseasiassa jopa Klonkun elämäpalkki ja sen parantaminen tuntuvat turhilta. Melkein kaikki mokat pelissä johtavat nimittäin suoraan kuolemaan tai muuten epäonnistumiseen, joten parantamiseen on harvoin mitään tarvetta.

Yllä mainitut tuntuvat siltä, että paremmin kehitettynä ja laajemmassa pelissä ne voisivat olla ihan okei. Tämä vaikutelma pätee osittain koko peliin. Pitkän ja polveilevan seikkailun sijaan Gollum sijoittuu käytännössä kahteen tapahtumapaikkaan, ja siinä on kaksi, löyhästi toisiinsa liittyvää tarinanpätkää. Olisi harhaanjohtavaa sanoa, että peli edes kertoisi Klonkun matkasta Sormuksen saattueen jäljille. Lopputulos on pikemminkin fragmentti Klonkun kertomuksesta.

Mitä tulee pelin visuaaliseen toteutukseen, on se ylimalkaan vanhanaikainen ja kankea. Pelistä julkaistut kuvat ja trailerit tuntuvat melkein harhaanjohtavalta mainonnalta.

Jotkut harvat valoefektit ja maisemat onnistuvat hetkittäin näyttämään kauniilta, mutta enimmäkseen Gollumin pelimaailma on ruma, piirteetön ja ankea. Etenkin hahmomallit ovat kuin jostain PS3-pelin HD-päivityksestä, ja ainoa yhtään elävämpi ja ilmeikkäämpi hahmo on Klonkku itse. Hommaa ei myöskään auta se, että suurin osa ajasta ollaan Mordorissa, joka on aika visuaalisesti aika tympeä ympäristö.

Sitten ovat vielä bugit, joita riittää aivan pirusti. Jatkuvasti käy esimerkiksi sellaista, että Klonkku ei hyppää aivan oikealla hetkellä, juokse ylös seinämää tai tee jotakin muuta, minkä pitäisi toimia. Tietysti on myös näkymättömiä kulmia, joihin voi jäädä jumiin, ja usein edes sellaiset perusjutut kuin kuolema-animaatiot ja ääniefektit eivät toimi oikein. Pelin äänentasot heittelehtivät ylipäätään oudosti.

Oma matkani Klonkun seurassa päättyikin lopulta bugiin: puolisen tuntia ennen koko pelin loppua jäin jumiin puzzleen, joka bugasi eikä enää suostunut toimimaan. Uudelleenkäynnistäminen ei auttanut, enkä todellakaan halunnut pelata koko chapteria uudelleen alusta, jos nyt sekään olisi auttanut. Jääkööt minun osaltani tähän.

Bugeja voi tietysti korjailla päivityksillä, mutta en usko, että Gollumia voi pelastaa. Tämä on yksinkertaisesti huonosti suunniteltu, pitkästyttävä, ruma ja ankea seikkailu, jonka tapahtumilla ei tunnu olevan paljon mitään väliä.

Yksi ainoa valonpilkahdus pimeydessä on Klonkku itse. Kehittäjät ovat selvästi ymmärtäneet hahmon ihan hyvin, ja Klonkun keskustelut itsensä kanssa on hyvin kirjoitettu ja näyteltykin. Klonkku-raukka vaan ei pysty kannattelemaan kömpelöä ja heikkotasoista peliä. Kun The Lord of the Rings: Gollumia vielä kaupataan AAA-pelin hinnalla, on lopputulos suoranainen loukkaus pelaajille. Ja Klonkulle.

THE LORD OF THE RINGS: GOLLUM

Arvosana: 1/5

”Gollum ei ehkä ole vuoden huonoin peli, mutta se tarjoaa suurimman pettymyksen. Harvoin on hyvää lähdemateriaalia haaskattu näin surkeaan peliin.”

Muropaketti

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat