Uusimmat

Brothers: A Tale of Two Sons (PC, PS3, Xbox 360)

28.08.2013 15:30 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Starbreeze Studios
Julkaisija: 505 Games
Testattu:Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360
Tulossa: PC, PlayStation 3
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, hinta 14,39 euroa
Pelin kotisivu: http://www.brothersthegame.com
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Demoscene-taustaisen Starbreeze Studiosin historia on ollut ailahteleva. Muutamien hyvien tuotosten vastapainona firma on suoltanut ulos muun muassa katastrofaalisen Syndicate-räiskinnän. Firman tuorein tuotos on Xbox Live Summer of Arcaden startannut Brothers: A Tale of Two Sons.

Nimettömään maailmaan sijoittuvan Brothersin päähenkilöinä toimii, kuinkas sattuikaan, kaksi veljestä. Pojilla ei mene hyvin: äiti kuoli ja isäkin on kuolemansairas. Kylänvanhimmalla on kuitenkin ratkaisu: legendaarinen elämän vesi, joka veljesten on haettava luonnollisesti haettava.

Poikkeukselliseksi Brothersin tekee sen kontrollimekaniikka: pelaaja kontrolloi molempia veljeksiä yhtä aikaa. Vasen analogitikku kontrolloi vanhempaa veljestä ja oikea nuorempaa. Ideana on ratkaista matkan varrelle tulevat ongelmat kaksikon saumattomalla yhteispelillä, kunkin ominaisuuksia hyödyntäen. Nuorempi on ketterämpi ja vanhempi vahvempi, jonka lisäksi nämä voivat auttaa toisiaan esimerkiksi harhauttamalla vihamielisiä luontokappaleita.

Neljän tunnin mittaista seikkailua on helppo verrata Thatgamecompanyn Journeyyn. Se on samalla tavalla persoonallinen ja yksinkertainen, eikä tarjoile valmiita vastauksia. Rauhallinen, vehreä kauneus alkaa lopulta saada yhä synkempiä sävyjä, ja tarinan tulkitseminen jätetään ensisijaisesti pelaajalle.

Persoonallinen ja yksinkertainen, kahden veljeksen ohjaamiseen pohjautuva kontrollimekaniikka ei ikävä kyllä pärjää Journeyn millintarkalle ohjaukselle. Niin kauan kun veljekset ovat vierekkäin ja niin sanotusti oikeilla puolilla ruutua, ongelmia ei juuri ole. Mikäli kaksikko kuitenkin harhautuu ruudulla väärään kohtaan, ainakin allekirjoittaneen aivotoiminta heitti häränpyllyä ja simultaaniohjauksesta tuli suorastaan mahdotonta. Peli-iloa ongelmat eivät onneksi pilaa, ja kuoleman sattuessa jatkopiste on yleensä minuutin tai kahden pelaamisen päässä.

Brothersin ehkä suurin ongelma on se, ettei se koskaan oikein ota tuulta alleen. Kahden veljeksen yhteistyötä olisi voinut hyödyntää paljon monimutkaisemmissakin ongelmissa, nyt tuntuu sitä että ongelmien vaikeustaso tai monipuolisuus ei koskaan varsinaisesti lähde nousuun. 1200 pisteen hintaisena pelinä nelituntisen seikkailu tuntihinta muodostuu myös varsin korkeaksi.

Kitinästä huolimatta Brothersissa on jotain äärimmäisen vetoavaa, jonka pukeminen sanoiksi on kovin hankalaa. Sen mystisyys, nojaaminen animaatioon tarinankerronnan keinona ja rohkea, joskaan ei täysin onnistunut yritys tehdä yhden pelaajan kontrolloima kaksinpeli vetoavat sisäiseen taidespedeeni niin paljon, että hyvät puolet loppujen lopuksi päihittävät huonot. Jatkoon.

 

Lue myös

Might & Magic X: Legacy -ennakko (PC)

New Super Luigi U (Wii U)

Papers, Please (Mac, PC)

Pikmin 3 (Wii U)

Saints Row 4 (PC, PS3, Xbox 360)

Serious Sam Collection (Xbox 360)

Worms: The Revolution Collection (Xbox 360)