Uusimmat

Ensituntumat FIFA 23 jättää tutun jalkapallopelin uudistamisen naisten tehtäväksi

15.08.2022 09:00 Ilari Hauhia

EA esitteli FIFA 23 -vuosipainosta medialle jo ennakkoon. Ensituntumien perusteella tämän vuoden virtuaalijalkapalloilu uudistaa peliä kohtalaisen kevyellä otteella. Kenties suurimpana lisänä pelissä panostetaan tänä vuonna naisten jalkapalloiluun.

Ensimmäiset naisten kansainväliset joukkueet saapuivat FIFA-pelisarjaan FIFA 16:n mukana. Viime vuonna mukana oli jo 17 naisten jalkapallomaajoukkuetta, mutta tänä vuonna pelisarjassa nähdään ensimmäiset naisten seurajoukkueet. Syyskuussa julkaistava FIFA 23 tulee sisältämään yhteensä 12 naisten seurajoukkuetta, mukaan lukien Arsenal, Chelsea, Manchester City, Manchester United ja Tottenham Hotspur. Lisäksi seurajoukkueisiin kuuluvat Ranskan liigan Paris Saint-Germain, Lyon, Montpellier ja Paris FC.

FIFA 23 on myös ensimmäinen pelisarjan edustaja, jonka kannessa nähdään naisjalkapalloilija. FIFA 23:n Ultimate Editionin kantta koristavat sekä PSG:tä edustava Kylian Mbappé – joka komeilee FIFA-sarjan kannessa kolmatta kertaa peräkkäin – että Chelsean Sam Kerr. Kerr on yksi maailman parhaista naisjalkapalloilijoita, ja Chelsean seurajoukkueen ohella hän pelaa myös Australian maajoukkueessa.

FIFA 23:n standardiversioista Kerr nähdään Australiassa ja Uudessa-Seelannissa julkaistavissa pelikopioissa sekä Amazonin kautta myytävässä erikoisversiossa. Muissa maissa standardiversion kannessa nähdään Mbappé.

FIFA 23

Pelimekaniikkojen puolesta mukana on erilaisia uudistuksia, jotka erityisesti sarjan pidempiaikaiset fanit tulevat varmasti huomaamaan. Peliin on lisätty aiempaa laajemmat mahdollisuudet taklata toisia pelaajia. Pelaaja voi esimerkiksi taklata toisen suuremmalla voimalla pitämällä taklausnäppäintä pohjassa pidempään.

Pelaajien juoksunopeutta on tehty realistisemmaksi EA:n AcceleRATE-nimisellä järjestelmällä. Se jakaa pelaajien juoksutaidot räjähtävyyteen, palloa hallitsevaan ja pidempään luokkaan. Näin esimerkiksi pidemmällä matkalla vauhdikas Virgil Van Dijk voi saada räjähtävän Kyliab Mbappén kiinni, kun juoksumatka pitenee.

FIFA 23

Hypermotion 2 -teknologian myötä pallon käsittely on nyt sulavampaa kuin sarjan edellisessä osassa. Mukana on runsaasti uusia animaatioita, joilla jo ennestään kohtuullisen realistinen pallon käsittely on jatkossa entistäkin todenmukaisempaa. EA panostanut myös yksittäisten pelaajien ominaisuuksien mallintamiseen, minkä pitäisi näkyä esimerkiksi siinä, kun Sam Kerr rynnistää ominaisella suoraviivaisella tyylillään kohti maalia.

EA on työstänyt myös laukausten ja syöttöjen tarkkuutta.

Jatkossa taitavat pelaajat voivat kehittäjän lupausten mukaan sijoittaa pallon entistä tarkemmin juuri haluttuun paikkaan, oli sitten kyse laukaisusta maalia kohti tai vaikkapa pitkästä keskityksestä. Hienoista maaleista peli palkitsee hidastuksilla, joissa näkyy esimerkiksi pallon lentorata.

FIFA 23

Ennakkotestin perusteella FIFA 23 ei tuo mukanaan mitään järisyttäviä uudistuksia suosittuun jalkapallopeliin. Sen sijaan kyse on pikemminkin hienosäätämisestä ja pienemmistä parannuksista, joita pelisarjan pidempiaikaiset fanit ja kilpailulliset pelaajat todennäköisesti arvostavat eniten.

Myös kasuaalimmat pelaajat saattavat kuitenkin innostua näkyvämmistä muutoksista, kuten naisten jalkapallon merkittävämmästä roolista FIFA-sarjassa.

FIFA 23 ilmestyy 30. päivä syyskuuta PlayStation 4:lle, PlayStation 5:lle, Xbox Onelle, Xbox Series -konsoleille sekä PC:lle.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat