Uusimmat

Ensituntumat Forever Skies on lupaava scifi-seikkailu – kuumailmapallolla lentely maailmanlopun jälkeen tempaisee mukaansa

16.10.2022 20:30 Ilari Hauhia

Pääsimme maistamaan tulevaa Forever Skies -selviytymispeliä jo ennakkoon. Luvassa on kuumailmapallolla lentelyä, resurssien etsintää ja rakentelua post-apokalyptisellä maapallolla.

Forever Skiesin taustatarinassa pelaaja on tutkija, joka palaa pahan ilmastokriisin läpikäyneelle maapallolle tutkimaan, mitä tarkalleen ottaen tapahtui. Maapallon ilma on saastunut hengityskelvottomaksi, ja tilanne on sitä pahempi mitä lähemmäs pintaa pelaaja laskeutuu. Siksi pelaajan tukikohtana toimii yläilmoissa kelluva ilmalaiva, ja ainakin alkupuolella seikkailu keskittyy pitkälti pilvenpiirtäjien raunioiden yläkerroksien tutkimiseen.

Yksin maapallon raunioissa seikkailevan pelaajan tulee pitää huolta omasta energiasta, unen määrästä, ruuasta sekä vedestä. Ruokaa voi hankkia esimerkiksi hedelmiä keräämällä tai metsästämällä maapallolla lentäviä valtavia ötököitä, ja vettä voi löytää puhdistettavaksi vaikkapa lautasantennien pohjalta. Ruoka tulee toki vielä paistaa ja vesi puhdistaa, jotta pelihahmo pääsee nauttimaan ravitsevasta ateriasta.

Forever Skies pohjautuu suurelta osin crafting-mekaniikkaan. Pelaajan tulee kerätä maailmasta resursseja, joista voi rakennella vaikkapa päivityksiä ja uusia huoneita ilmalaivaan. Samalla pelimaailmasta löytyy vihjeitä siitä, mitä maapallolla oikein tapahtui, että järkyttävä ekokatastrofi pääsi valloilleen.

Forever Skiesin rytmi on varsin rauhallinen ja se antaa pelaajalle vapaat kädet seikkailuun. Pelimaailmassa ei ole juuri opasteita tai ohjeita, vaan pelaajan täytyy löytää itse oma tiensä vihamielisen maailman keskellä. Tämä nostaa pelin vaikeustasoa, ja jakaa varmasti mielipiteitä – osa pelaajista varmasti nauttii vapaasta seikkailusta, kun taas osaa haahuilu voi turhauttaa. Myöskään minkäänlaista tutorial-osuutta peli ei ainakaan vielä tarjonnut.

Forever Skiesin perusteet oppii kuitenkin nopeasti. Resurssien kerääminen, pelihahmon tarpeista huolehtiminen, rakentelu ja seikkailu muodostavatkin nopeasti koukuttavan kierron. Tunnelmaa parantaa entisestään taustalla soiva mainio synthwave-henkinen soundtrack, joka sopii erinomaisesti Forever Skiesin maailmaan.

Pelin Steam-sivulla pelin arvioiduksi julkaisuaikatauluksi on kerrottu vuosi 2022, mutta aikataulu tuskin tulee pitämään. Peli oli vielä testivaiheessa varsin buginen, ja esimerkiksi kuumailmapallon rakentaminen tuntui välillä hankalalta, kun palikat eivät aina suostuneet asettumaan paikoilleen ilman sen parempaa syytä. Muutenkin kehitystyötä on jäljellä vielä runsaasti muun muassa tarinan ja ympäristön osilta.

Aikaisenkin testiversion pohjalta Forever Skies vaikutti kuitenkin kiinnostavalta selviytymispeliltä uudenlaisessa ympäristössä. Subnautican kaltaisten seikkailujen fanien kannattaakin lisätä PC:lle, Xbox Series -konsoleille ja PlayStation 5:lle joskus tulevaisuudessa rantautuva Forever Skies seurantalistoilleen. Mikäli seikkailua haluaa kokeilla itse, löytyy pelin vapaasti ladattava demoversio Steamista.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat