Uusimmat

Arvostelu Early Access -peli Forever Skies tarjoaa lupaavaa kuumailmapalloilua post-apokalyptisessä maailmassa – pelin kimppuun ei silti ole vielä kiire

13.07.2023 19:00 Ilari Hauhia

Hiljattain Early Access -vaiheessa julkaistu Forever Skies tarjoaa kuumailmapallolla lentelyä, resurssien etsintää ja rakentelua post-apokalyptisellä maapallolla. Peli on lupaava, mutta sen pariin ei ole vielä varsinainen kiire.


Amnesia: The BunkerJulkaisupäivä: 22.6.2023 (Early Access)
Studio: Far From Home
Julkaisija: Far From Home
Saatavilla: Microsoft Windows (testattu), tulossa PlayStation 5 ja Xbox Series
Pelaajia: 1
Ikäraja: –
Peliä pelattu arviota varten: noin kuusi tuntia


Forever Skiesin taustatarinassa pelaaja on tutkija, joka palaa pahan ilmastokriisin läpikäyneelle maapallolle selvittämään, mitä tarkalleen ottaen tapahtui. Maapallon ilma on saastunut hengityskelvottomaksi, ja tilanne on sitä pahempi mitä lähemmäs pintaa pelaaja laskeutuu. Siksi pelaajan tukikohtana toimii yläilmoissa kelluva ilmalaiva, ja ainakin alkupuolella seikkailu keskittyy pitkälti pilvenpiirtäjien raunioiden yläkerroksien tutkimiseen.

Yksin maapallon raunioissa seikkailevan pelaajan tulee pitää huolta omasta energiasta, unen määrästä, ruuasta sekä vedestä. Ruokaa voi hankkia esimerkiksi hedelmiä keräämällä tai metsästämällä maapallolla lentäviä valtavia ötököitä, ja vettä voi löytää puhdistettavaksi vaikkapa lautasantennien pohjalta. Ruoka tulee toki vielä paistaa ja vesi puhdistaa, jotta pelihahmo pääsee nauttimaan ravitsevasta ateriasta.

Forever Skies

© Kuva: Far From Home

Monilta osin muutaman vuoden takaista indie-hitti Subnauticaa muistuttava Forever Skiesin rytmi on erityisesti pelin aluksi hyvin seesteinen ja peli pohjautuu suurelta osin crafting-mekaniikkaan. Pelaajan tulee kerätä maailmasta resursseja, joista voi rakennella vaikkapa päivityksiä ja uusia huoneita ilmalaivaan. Samalla pelimaailmasta löytyy vihjeitä siitä, mitä maapallolla oikein tapahtui, että järkyttävä ekokatastrofi pääsi valloilleen.

Resurssien kerääminen, pelihahmon tarpeista huolehtiminen, rakentelu ja seikkailu muodostavat  nopeasti koukuttavan kierron. Tunnelmaa parantaa entisestään taustalla soiva mainio synthwave-henkinen soundtrack, joka sopii erinomaisesti Forever Skiesin maailmaan. Pelin edetessä kuumailmapallolta pääsee käymään myös maassa, joka on niin ikään kiinnostava ympäristö.

Forever Skiesissä ei ole ainakaan nyt Early Accessin alkuvaiheessa ole lainkaan vihollisia, vaan kaikki uhkat muodostuvat maapallon saastuneesta ympäristöstä. Pelin kehityssuunnitelmista kertovan ”lentokartan” perusteella vihollisia on kuitenkin suunnitteilla, mikä tulee olemaan kiinnostava lisä.

© Kuva: Far From Home

Peliin suunnitellaan myös muun muassa jopa neljän pelaajan co-opia, huomattavasti lisää tarinallista sisältöä sekä mahdollisuuksia oman ilmalaivan varusteluun ja laajentamiseen. Pelin kehittäjät kertovat mukavan tarkasti siitä, miten Forever Skiesiä on aikomus viedä eteenpäin ja kommunikoivat fanien muodostaman yhteisön kanssa.

Oma haasteensa Forever Skiesissä on navigaation vaikeus. Pelimaailmassa ei ole juuri opasteita tai ohjeita, vaan pelaajan täytyy löytää itse oma tiensä vihamielisen maailman keskellä. Tämä nostaa pelin vaikeustasoa, ja jakaa varmasti mielipiteitä – osa pelaajista varmasti nauttii vapaasta seikkailusta, kun taas osaa haahuilu voi turhauttaa.

Forever Skies

© Kuva: Far From Home

Vaikka Forever Skies on varsin lupaavalta vaikuttava peli, ei sen kimppuun ole välttämättä vielä mikään kiire. Nykyisellään mukana on vasta muutaman tunnin edestä järkevästi pelattavaa sisältöä, mutta pelillä riittää kyllä ajan kanssa potentiaalia vaikka mihin.

Forever Skies luvatut parannukset ja lisäsisältö tekevät pelistä varmasti vielä huomattavasti nykyistä hauskemman ja monipuolisen, ja parhaimmillaan maailmassa pääsee seikkailemaan myös ystävien kanssa. Post-apokalyptinen maailma tarjoaa kiinnostavan ympäristön, mutta vielä nykyiset pienet rippeet tarinallisesta sisällöstä eivät tee sille kunniaa. Mikäli potentiaali käytetään hyödyksi, tulee olemaan jännittävää nähdä, miksi maapallo ajautui niin pahaan jamaan ja onnistutaanko se vielä pelastamaan.

Toisaalta mikäli haluaa seurata Forever Skiesin kasvua alusta saakka, voi mukaan hypätä hyvillä mielin jo tässä vaiheessa. Peli toimii teknisesti yllättävänkin sulavasti, eikä mukana ole sen suurempia bugeja, jotka tekisivät pelaamisesta epämiellyttävää.

FOREVER SKIES (EARLY ACCESS)

”Post-apokalyptistä kuumailmapalloilua tarjoavassa Forever Skiesissä riittää potentiaalia, mutta sen pariin ei ole vielä mahdoton kiire.”

Arvosana: 3,5/5

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat