Uusimmat

FIM Speedway Grand Prix 15 (PC)

27.01.2016 14:20 Jukka O. Kauppinen

FIMSpeedwayGrandPrix15_arv_0kansiTekijä: SoftPlanet
Julkaisija: SoftPlanet
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX 760
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows Vista tai uudempi, 64-bittinen käyttöjärjestelmä, AMD Athlon 64 X2 / Intel Core 2 Duo, 2 Gt muistia, DirectX 11 -yhteensopiva näytönohjain, 3 Gt levytilaa
Pelaajia: 1, 2-4 (internetissä)
Muuta: Ladattava peli, hinta 21,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: http://sgp15.com/
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

 

Speedwayn ymmärrykseni rajoittuu muutamaan ydinkohtaan. Moottoripyörällä ajetaan kovaa, radalla käännytään vain vasempaan eikä pyörissä ole jarruja. Niin ja meteli on uskomaton. Näillä eväin potkin pyöräni FIM Speedwayn lähtöviivalle, kaaduin, ajoin seinään, ajoin nurmikolle, diskauduin, kirosin, yritin uudelleen, huusin vähän, kirosin koko lajin syvimpään prätkähelvettiin ja sitten jotenkin lopulta sain pyörän pysymään suurin piirtein radallakin.

Ja olihan se sitten hauskaa!

Speedway tarkoittaa moottoripyöräkilpailua, jota ajetaan hiekkapintaisilla soikioradoilla. Speedway-pyörissä ei ole jarruja eikä vaihteita. Kaarteissa pyörät laitetaan sivuluisuun vauhdin hidastamiseksi.

Mutta sääntö numero yksi, ystävät: älkää helvetissä yrittäkö pelata näppäimistöllä. Siitä ei tule ei sitten yhtään mitään. Ei tämä helppoa ollut padillakaan, mutta ainakin sain reenaamalla pyörän tottelemaan ja pysymään radalla.

FIMSpeedwayGrandPrix15_arv_01

FIM Speedway Grand Prix 15 kuvaa viime vuoden speedway-kautta, jonka tuloksista en tiedä yhtään mitään, sen enempää kuin kuljettajien nimistä tai muustakaan. Vain sen, että kahtena vuotena (kaiketi) kisaa ajettiin myös Suomessa Ratinan stadionilla TORILLA TAVATAAN. Tosin ei valitettavasti ajeta enää tänä vuonna, katsojia kun ei ollut tarpeeksi.

Pärinää, vauhtia ja kiitämistä!

Pelin muodossa speedway tarjoaa heti kimaltelevimmat puolensa, joskin ura kannattaa silti aloittaa tutoriaalien ja yksittäisten kisojen kautta. Sillä vaikka pyörillä käännytäänkin vain vasempaan, on vasempaan kääntyminen joskus vaikeaa. Mielettömän koviksi viritellyt speedway-pyörät räjähtävät liikkeelle ja kiitävät radoilla mieletöntä vauhtia, liiraten mutkissa enemmänkin sivuttain kuin nokka kulkusuuntaan osoittaen. Uskokaa pois: sudittamisen, liirauksen tai autopelien ystäville ehkä tutummin driftauksena tunnetun jalon etenemisen taidon oppiminen on haastavaa, kun radasta riippuen hyvin suuri osa pelistä on nimenomaan sitä. Ja kurveissahan kisat voitetaan. Ajolinja, mutkaan sisään, pyörä linkkuun, väännetään etupyörää, annetaan hanaa, liu’utaan ulos mutkasta ja aloitetaan kiihdyttäminen kohti seuraavan mutkan sisäänajokohtaa.

FIMSpeedwayGrandPrix15_arv_02

Eikä ikinä, ikinä kosketa jarruihin. Kun niitä ei ole.

Kisat ovat nopeita ja raivokkaita. Sanoisin jopa adrenaliinisia. Speedwayssä ei kierretä asfalttirataa kymmeniä kierroksia, vaan kisa ratkeaa kolmessa nopeassa kierroksessa. Uratilassa muiden lähdöt voi halutessaan skipata ripeään tahtiin, jolloin tuntuma pysyy koko ajan hyppysissä. Speedway todelliset fanit saattavat kuitenkin ehkä haluta seurata lähtöjä ja kisoja ihan katsojana, sillä niiden visuaalinen toteutus ja kuvaus on toteutettu tasokkaasti ja kiinnostavasti.

Tosin selostajat voisi mykistää. Kai he jotain alan legendoja ovat, mutta sanavarasto on vähän suppea ja siten toistuva. Vai että vaarallinen tilanne, selvä.

FIMSpeedwayGrandPrix15_arv_04

FIMSpeedwayGrandPrix15_arv_05

Ei jarruja, ei vaihteita, ei pelkoa!

Suhteeni Speedway-peliin kehittyi sitä mukaa mitä paremmin opin pitämään pyöräni radalla. Alku oli kamala, yhtä epäonnistumisten itkunsekaista failaamista. Xbox Onen padi kuitenkin toimii kivasti Windowsissa, toisin kuin ensin kaapista löytämäni korvikeohjain, ja elämänlaatuun löytyi kohennusta. Lopulta pyörä totteli ja sukelsin uratilaan rohkeasti, pää pystyssä. Tulkoon diskaus, tulkoon mikä sija vain, minä poika ajan. Ja tulihan niitä diskauksia, mutta välillä myös voittoja. Speedwayn maailmanmestaruuskilpailut kiertävät pitkin maailmaa tutuissa maissa ja kaupungeissa, jopa tutuilla stadioneilla, jotka saavat kisan ajaksi hieman erilaisen kattauksen. Ratinassakin juoksuradat on peitetty makealla hiekalla, jota pitkin on ilo ajaa. Tässä ne normaalisti juoksevat, tuossa on stadionkonserttien lava ja tuolla festarilava, heh heh, ja tässä minä poika rällään, heh heh.

Minä poika ajan

Uratila tuo mukanaan myös pieniä yllätyksiä, sillä speedway-radoissakin on isoja eroja. Jossain on pidemmät suorat, jokin on kapeampi, tuolla on hiivatin kapeat ja pahat käännökset. Toisin sanoen, vasemmalle kääntyminenkin vaatii taitoa ja keskittymistä.

No, jos nyt ihan tarkkoja ollaan, niin uratila on vähän köyhä ja simulaation tasokin on semmoinen ohuehko. Peli myös vähemmän yllättäen toistaa äkkiä itseään, kun ajaminen nyt vain on nopeita rysäyksiä radalla kerta toisensa jälkeen. Moninpelikin loistaa totaalista tyhjyyttään. Mutta. Mutta! Se on silti hauskaa! Yksinkertaista mutta yllättävän hauskaa!

FIMSpeedwayGrandPrix15_arv_03

FIMSpeedwayGrandPrix15_arv_06

Mutta vaikeanpuoleinen peli on silti. Kutsuin speedwaytä ajavan kaverini kokeilemaan ja vaikka miehellä pysyy speedway-pyörä hyppysissä, niin peliohjain tuotti jo haastetta.

”Oikealla pyörällä ajaminen on helpompaa”, herra totesi. Yleistoteamuksena speedway sai kuitenkin kiitosta ulkoasultaan ja tunnelmaltaan, joskin pyörien tuleminen ja kiitäminen mutkissa näytti omituiselta. Visuaalinen mallinnus ei tainnut olla ihan kohdallaan. Hyvillä fiiliksillä silti ajeltiin, joten kai tässä jotain on tehty oikeinkin.

Ja uskallanpa nyt väittää, että osaan kääntyä prätkällä videopelissä paremmin vasemmalle kuin koskaan ennen. Kiitos, FIM Speedway Grand Prix 2015.

 

Failaamisen iloa:

 

Alkeiden opettelua Ratinan stadionilla:

 

Johan lykki:

 

Lisää aiheesta

Aivan uudenlaista tositv:tä – prätkäjätkät kustomoivat kilpaa World of Warcraft –moottoripyöriä

Motocross Madness (Xbox 360)

MotoGP 15 (PC, PS3, PS4, Xbox One, Xbox 360)

MUD FIM Motocross World Championship (PC, PS3, Xbox 360)

Myös prätkäseikkailupeli Full Throttlesta tehdään uusintaversio!

Ole Valentino Rossi, kiidä voittajaksi

Päivän kuva: Höyryvoimalla kulkeva moottoripyörä näyttää ihan pieneltä veturilta