Uusimmat

Gears of War Ultimate Edition jättää yksinpelaajan kylmäksi (PC)

24.03.2016 14:00 Miikka Lehtonen

Gears of War Ultimate EditionTekijä: The Coalition
Julkaisija: Microsoft
Testattu: Windows 10, Intel Core i5-4670k, 16 Gt keskusmuistia, GeForce GTX 970
Saatavilla: Windows 10, Xbox One
Laitevaatimukset: Windows 10, Core i5-2400S, GeForce GTX 650 Ti, 8 Gt keskusmuistia, 60 Gt kiintolevytilaa
Pelaajia: 1, 2 (co-op internetissä), 2-8 (internetissä)
Muuta: vaatii Windows 10 -käyttöjärjestelmän
Pelin kotisivu: Gears of War Ultimate Edition
Arvostelija: Miikka Lehtonen

gears_of_war_ultimate_edition_pc_arv_03

 

Viime vuonna julkaistu Gears of War Ultimate Edition oli hieman ristiriitainen paketti. Se oli toki se kaikkein kaunein ja sujuvin versio legendaarisesta Xbox 360 –räiskintäpelistä Xbox One –yleisöä varten tuunattuna.

Tuolloin PC-miehet kyselivät jo, milloin olisi heidän vuoronsa. Vuoro on nyt, mutta kannattikohan sitä odottaa?

Gears of War Ultimate Edition oli pienoinen pettymys, ainakin jos ei ollut moninpelin ystävä. Yksinpeliin oli tehty lähinnä graafisia tuunauksia ja peli kyllä näytti paremmalta kuin koskaan, mutta muuten mentiin aika puolivaloilla. Näin siis kovista puheista huolimatta.

Alkujaan Gears of War Ultimate Edition julkaistiin vain Xbox Onelle, mutta julkistettiin samaan syssyyn myös PC:lle. PC-miehet joutuivatkin lopulta odottelemaan omaa versiotaan yli puoli vuotta Xbox-kollegoitaan kauemmin, joten voisi kuvitella, että se puoli vuotta olisi edes käytetty tehokkaasti hyödyksi.

Väärässä olisi jos näin kuvittelisi.

gears_of_war_ultimate_edition_pc_arv_01

Perustason räimettä

Gears of War Ultimate Edition on niin sanottu HD-uusintaversio vuonna 2005 kansaa ilahduttaneesta Epicin räiskintäpelistä, joka loksautteli leukoja ja myi hirmuisen pinon Xboxeja. Sittemmin aika ajoi pelin ohi, joten käännöksestä vastannut The Coalition otti ja pisti originaalin lihoiksi. Graafista remasterointia varten tehtiin valtava määrä työtä. Muun muassa kaikki välianimaatiot purkitettiin uusiksi, maisemia tehtiin alusta alkaen uudelleen ja niin edelleen. Gears of War Ultimate Edition näyttääkin todella nätiltä.

Valitettavasti uudistukset jäivät yksinpelin osalta sitten siihen. Vihollisten tekoälyä, peruspelattavuutta tai muita 10 vuotta sitten suunniteltuja juttuja ei uusittu pätkääkään ja niinpä Gears of War Ultimate Edition olikin hieman raskasta pelattavaa. Ei huono peli, mutta ei kyllä läheskään niin hyväkään kuin aikanaan. Kolmannen persoonan räiskintäpelit kun ovat kehittyneet melkoisesti sittemmin ja jopa Gears of War –sarjan sisällä on tapahtunut kehitystä.

Kenties pelisarjan ystävien mieltymyksistä kertoo jotain se, että Coalitionin tuunaukset ja uudistukset kohdistuivat moninpeliin, johon sitten hämmentävästi niitä uudistuksia myöhemmistä osista otettiinkin mukaan. Moninpeli myös pyöri paremmin kuin yksinpeli: yksinpelaajat olivat lukittuina 30 FPS:n nopeuteen kun taas moninpeli pyörähti 60 FPS:n vauhdilla.

Gears of War Ultimate Edition

Tässä olisi ollut mainio paikka tuoda Gears of War Ultimate Editioniin muitakin tuunauksia ja lisäyksiä, joita sarjan myöhemmissä osissa nähtiin. Miten hienoa olisikaan ollut päästä pelaamaan vaikka Horde Moden tapaista co-op-tilaa! Mutta haaveeksi jäi. Niinpä tuomio oli tyly: jos ei ole moninpelin suunnaton ystävä ja siinä jo erittäin hyvä, peli kannatti jättää hyllyyn. Yksinpeli ei ollut pyydetyn hinnan arvoinen kokemus ja netissä peliseura on tahkonnut Gears of Wareja uskonnollisesti vuosien ajan, joten tuoreeltaan mukaan hyppäävä ei saa kuin haulikosta naamaansa uudelleen, uudelleen ja uudelleen.

PC-versio ei muuta tätä asetelmaa pätkääkään, mitä nyt peliseura netissä on ehkä aavistuksen vähemmän julmaa. Mutta uudistuksia, tuunauksia ja muutoksia on turha odottaa: tämä on Gears of War Ultimate Edition näppyineen päivineen.

Mutta hei. Ainakin se sitten näyttää aivan järkyttävän hyvältä, eikö?

Gears of War Ultimate Edition

Grafiikkaa kovalla hinnalla

Voi olla, että jos pöydän alla hyrrää Jeesuksen itsensä taivaasta lähettämä muskelikone, Gears of War Ultimate Edition loksauttaa leuat ja räjäyttää tajunnan. Oma koneeni ei ole mitään aivan huipputasoa, mutta sellaista rautaa kuitenkin, että pelien luulisi pyörivän. Varsinkin kun peli käyttää kovasti kehuttua DirectX 12 –rajapintaa.

Niinpä yllätyinkin melkoisesti, kun Gears of War vienosti ehdotti, että mitäs jos laitettaisiin ne detailit medium-tasolle. Tämä osoittautui hyväksi ratkaisuksi, sillä medium-tasolla peli pysyy suunnilleen siinä 30 FPS:n nopeudella. Enimmäkseen. Jos graafisia herkkuja vääntää kehiin enemmän, peli alkaa tökkimään.

Näin koettuna tarjolla ei ole mitään suunnatonta graafista herkkua ja herutusta, vaan sellainen perustason nätti PC-peli. Läheltä katsottuna tekstuurit ovat vähän suttuisia ja vaikka hahmomallit ovatkin ihan komeita, vähän enemmän tuijottamalla kyllä huomaa pelaavansa kiillotettua vuoden 2005 peliä. Maassa ei ole niin paljon roinaa ja roipetta kuin moderneissa peleissä, eivätkä filtterit ja shaderitkaan ole ihan sitä tasoa. Niinpä Gears of War tuntuu graafisesta loistostaan huolimatta jotenkin yksinkertaiselta peliltä. Mikä ei toki ole ihme.

Gears of War Ultimate Edition

Gears of War Ultimate Edition onkin sellainen virkamiesmäisen pätevä perusräiskintä. Ohjaimet toimivat suoraan kiinni heittämällä – ainakin Microsoftin omat ohjaimet – ja pelaaminen on ihan kivaa. Koko ajan on kuitenkin sellainen fiilis, että Gears of War olisi kaikkien puheiden ja mainostusten jälkeen ansainnut enemmän. Enemmän tuunauksia, enemmän uudistuksia, enemmän lisukkeita. Enemmän jotain.

Nyt käsiin jää pelikokemus, joka on kyllä varmasti moninpelaajien mieleen, mutta jättää yksinpelaajan vielä kylmemmäksi kuin Xbox One –versio viimeksi.

 

Gears of War Ultimate Edition

 

Lisää aiheesta

Gears of War (Lautapeli)

Gears of War (PC)

Gears of War 2 (Xbox 360)

Gears of War 3 (Xbox 360)

Gears of War Ultimate Edition (Xbox One)

Gears of War: Judgment (Xbox 360)

Pelikopteri #013- seikkailuja ja roolipelejä haudan takaa (Checkpoint)