Uusimmat

Gran Turismo 5 Prologue (PS3)

02.04.2008 12:13 Mikko Rekola

Kierros Suzukan kilparadalla, PlayStation 3 ja Ferrari F2007 ovat joillekin ne kolme toivetta lampun hengeltä. Kaikki edellä mainitut toteutuvat Gran Turismon uusimman prologin avulla. Peli tarjoaa laajan ennakkopaketin noin vuoden kuluttua ilmestyvästä sarjan viidennestä osasta.

Faktojen perustella odotukset vajaan 40 euron hintaista ennakkopakettia kohtaan ovat korkeat. Peräti 71 tarkasti mallinnettua autoa, 16 pelaajan verkkomoninpeli, teräväpiirtografiikka ja kourallinen kilparatoja vaikuttavat hyviltä missä tahansa mainospuheessa. Tunnelma latistuu kuitenkin nopeasti, sillä kiekon pyörähtäessä ensimmäisen kerran koneessa peli vaatii asentamista. Alkudemo pyörähtää käyntiin lähes vartin kestävän piinan jälkeen – ja leikki voi alkaa.

Ensimmäinen pelikerta on pienoinen shokki, sillä uusittu päävalikko vaatii tutustumista. Pelaajalle lyödään käteen 35 000 krediittiä ja kyseisellä summalla pitäisi ostaa ensimmäinen auto. Vasta auton valinnan jälkeen pääsee tutustumaan suljettuina odottaviin valikoihin. Ensimmäinen vierailu autokauppaan tuottaa päänvaivaa, sillä valinnanvaraa löytyy runsaasti. Valikoimalle täytyy nostaa hattua, vaikka suurin osa autoista on turhan arvokkaita aloittelijan kapealle kukkarolle.

Autonvalmistajista mukana nähdään muun muassa Aston Martin, Ford, Ferrari, Jaguar, Subaru ja MINI. Pääosa menopeleistä on 2000-luvulta, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Uudet autot ovat omalla tavallaan kiehtovia ja mielenkiintoisia, mutta vanhempien vuosimallien ystävät joutuvat pettymään tiukan ikäpolitiikan seurauksena. Suurimpana timanttina odottaa Kimi Räikkösen viime vuoden mestaruusauto tähtitieteelliseen kahden miljoonan krediitin hintaan.

Lähtökiihdytys ja ensimmäinen mutka

Pelimuodot rajoittuvat haasteisiin, yksittäisiin arcadekisoihin, verkkopeliin tai moninpeliin kotikoneella kahden henkilön voimin. Arcadesta kiinnostuneet hämmästelevät pelin ankaraa linjaa kaluston suhteen. Yksittäisissä kisoissa tarjotaan käyttöön ainoastaan uran puolella hankittuja menopelejä. Näin kenellekään ei sallita oikotietä huippumenopeleihin.

Haasteet on ryhmitelty tasoittain pelisarjan aiempien osien tapaan. Pelaaja aloittaa pohjalta nousten kohti huippua kilpakumppanien ajotaidon ja palkkiorahojen kasvaessa potenssiin. Suurin osa kisoista on perinteistä radan kiertämistä lentävien lähtöjen voimalla. Vaihtelua tuovat vaihtoehtoiset kilpailut. Tehtävä voi olla esimerkiksi parhaan mahdollisen kierrosajan tykittäminen aika-ajoissa tai koko autoletkan ohittaminen yhden ratakierroksen aikana. Monipuoliset vaihtoehdot tarjoavat kaivattua vaihtelua.

Kilpaileminen vastaa edellisten osien menoa, mutta tarjoaa myös uusia näkökulmia. Halutessaan voi valita kahdesta erilaisesta fysiikkamallinnuksesta. Ensimmäinen on arcademainen, mutta kuitenkin simulaatioon pohjaava. Se antaa anteeksi pieniä virheitä ja sopii hyvin aloittelijoille.

Jälkimmäinen taas on suunnattu astetta vakavammin ajamiseen suhtautuville ratinkääntäjille. Haastavuudeltaan se nousee kerralla konsoleilla tapahtuvan kilpa-autosimulaation kärkipäähän. Perfektionistit muokkaavat autonsa radan profiilia ja omaa ajotyyliä vastaavaksi kattavilla asetuksilla.

Tuntumaa on luonteeltaan yllätyksetön, mutta tarkka. Arvostelua varten kokeilin peliä Logitechin G25:lla, DualShockin kolmannella inkarnaatiolla ja konsolin mukana tulleella ohjaimella. Yllättäen Logitechin malliston lippulaivalle ei löytynyt monien muiden rattimallien tavoin valmiita asetuksia. Se ei kuitenkaan haitannut menoa, vaan ratin kera peli on muihin ohjaimiin verrattuna omalla tasollaan.

Takasuora, neulansilmä ja varpaat jarrulle

Menestys kilpailuissa vaatii nopeuden ja varmuuden tasapainottelua. Uran alussa on varaa kurvailla parissa mutkassa korokkeen väärältä puolelta tai unohtaa omat jarrumerkkinsä, mutta vastustajien ja kaluston kehittyessä on keskittymisen noustava korkeammalle tasolle. Vaikeimmissa kilpailuissa edes täydellinen tarkkaavaisuus ja luontainen nopeus eivät välttämättä riitä voittoon, jos rouva Fortuna kääntää selkänsä.

Tekoälyn käyttäytyminen on kokenut muodonmuutoksen. Nyt kilpailijat osaavat painostaa pelaajaa. Varsinkin ohittaminen on hankaloitunut, kun edessä jarrutteleva kuski pystyy lyömään liinat kiinni ja pakottamaan pelaajan radan pientareelle. Paras ominaisuus on kuitenkin inhimillisyyden vahvistuminen. Konekuljettajat tekevät virheitä oikeiden ihmisten tavoin. Parannettavaa olisi kuitenkin tekoälyn persoonallisissa ominaisuuksissa, sillä nyt kilpaveljet vaikuttavat toistensa kopioilta.

Esiversion suurin heikkous löytyy vauriomallinnuksen puutteesta. Pelti pysyy muodossaan kovissakin kontaktitilanteissa. Toistaiseksi epävirallisina pysyttelevät huhut lupailevat Prologiin päivityksenä avautuvaa vauriomallinnusta, mutta viralliset kommentit eivät ole vahvistaneet huhuja. Moderni ajosimulaatio vaatii kunnollista vauriomallinnusta, sillä se toisi ratkaisevan annoksen autenttista kisahenkeä. Kilpailevista tuotteista vauriomallinnus löytyy, joten viimeistään kokoversioon ominaisuus on saatava mainospuheiden puolustelevista linjoista huolimatta.

Tilanne on huomattavasti parempi audiovisuaalisen kokonaisuuden osalta. Liikkuva pelikuva näyttää fotorealistiselta. Varsinkin autot ovat millilleen esikuviensa mukaisia, jokaista lovea ja syvennystä myöten. Kilpailujen uusintoja kelpaa esitellä, sillä kunnon näytöltä ihailtuna kyseessä on kaikkien aikojen näyttävin ajopeli. Ympäristön ja menopelien välinen harmonia jättää parhaimmillaan sanattomaksi. Aivan virheetön ulkoasu ei sentään ole vaikkapa katsojien osalta, mutta ne eivät onnistu juurikaan laskemaan viimeistellyn työn arvoa.

Viimeinen mutka ja ruutulippu

Äänimaailma ei yllä aivan graafisen tykityksen tasolle. Autojen äänet renkaista pakoputken paukkumiseen on mallinnettu täsmällisesti, mutta kolareita seuraavat kolahdukset ja taustamusiikki eivät yllä toivotulle tasolle. Varsinkin musiikki on tasapaksua rokkia. Pari hittikappaletta olisivat tulleet tarpeeseen. Toki musiikki on pitkälti makuasia ja ärsyttäviksi nykyisiäkään kappaleita ei voi luonnehtia.

Nopeimpien pelaajien käsissä haasteet ovat selvitetty alle viikossa. Vaikka pelistä löytyy uusia driftauskisoja ja mahdollisuus ajaa yksittäisiä arcadekilpailuja, niin  katseet kannattaa kääntää nettipelin suuntaan. Ihmiskuskeista näet voidaan ottaa mittaa verkonkin välityksellä, ensimmäistä kertaa Turismojen historiassa.

16 pelaajan kilpailuissa on kaivattu intensiivisyyttä ja yksinpelin puolelta puuttuvia haasteita. Harmittavasti verkkokoodi ei ollut aivan optimaalinen, sillä hitaammat yhteydet omaavat pelaajat onnistuivat sotkemaan koko kilpailun tapahtumia verkkoviivepiikeillään. Kotimaisia pelaajia vastaan pelatessa suurempia ongelmia ei havaittu.

Viidennen Gran Turismon ensinäytös on yksi alkuvuoden tapauksista ajopelirintamalla. Se tarjoilee salonkikelpoista grafiikkaa ja verrattomia kokemuksia. Myyntihintaan nähden pakettia voi kuitenkin pitää rajoitettuna, sillä etenkin kuuden radan valikoima kaipaisi täydennystä pitkäaikaisen mielenkiinnon takaamiseksi. Kokonaisuutena paketti on laadukas ja odotetun vahva.

 

Tekijä: Polyphony Digital
Julkaisija: SCEE
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1-2, verkossa 1-16
Pelin kotisivu: http://www.granturismoworld.com

 

 

 

Lue lisää eDomesta

Gran Turismo 4 vastaan todellisuus

Gran Turismo 5 Prologuen täydellinen autolista

Gran Turismo 5 Prologuessa myös Eurooppa-erikoisominaisuuksia

Gran Turismo HD bittitaivaaseen

Gran Turismo online?

GT Advance 3: Pro Concept Racing (GBA)

Jeremy Clarkson ja Top Gear -porukka mukaan Gran Turismoon

Logitechiltä uusi Gran Turismo 5 –brändätty rattiohjain Pleikkareille

Polyphony Digital julkaisi pelattavan demon Gran Turismo 5 Prologue –ajopelistä

Tourist Trophy (PS2)

Army of Two (PS3, 360)

Burnout Paradise (PS3, 360)

Need for Speed ProStreet (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Uncharted: Drake’s Fortune (PS3)