Uusimmat

Harvest Moon: Sunshine Islands (DS)

03.02.2011 18:30 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Marvelous Interactive
Julkaisija: Rising Star Games
Testattu: DS
Saatavilla: DS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: –
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Harvest Moon -farmipelisarjan elo on osasta toiseen melkoista kuunkiertoa. Perusmeininki pysyy lähes järjestäen samana, kun pelaaja pistää ällösöpön pikku-ukkonsa tahi akkansa leikkimään maajussia. Jolle jossain välissä hankitaan myös morsian.

Vaikka peruspilarit ovatkin pysyneet sarjasta toiseen samana, on peli osa toisensa jälkeen onnistunut uudistumaan juuri sen verran, että ainakin sarjan kovimmat fanit ovat tyytyväisiä. Näin on tehty myös sarjan uusimmassa, Sunshine Islands -nimellä kulkevassa osassa.

Kuten nimestä ehkä voi kuvitella, tällä kertaa viljelyksillä raadetaan raikkaassa saari-ilmastossa. Suurin osa alueen saarista on mystisesti vajonnut mereen, ja niiden ylös nostaminen vaatii ympäriinsä leviteltyjen aurinkokivien metsästämistä. Osa kivistä on ripoteltu maastoon, osa taas toimii muilta pelihahmoilta saatavina palkintoina. Vaikka näiden palkintojen saamiskriteerejä ei juuri selitelläkään, yleensä tavoitteet liittyvät jollain tavalla pelin luonnolliseen etenemiseen ja kertyvät ikään kuin itsestään.

Harvest Moon -sarjan pelit on kaikessa söpöydessään helppo mieltää lastenpeleiksi, mutta erityisesti Sunshine Islandsin suhteen ei pahemmin voisi mennä vikaan. Pelin tärkein uudistus on nimittäin täysin uusi sääjärjestelmä.

Vanhoissa Harvest Mooneissa oli nimittäin hauska kikka, eli tallentaa pelinsä säännöllisesti ja ladata tilanne, mikäli kulloinenkin satunnaisesti tuleva sää ei miellyttänyt. Sunshine Islands lyö näille tallennekikkailijoille nauriin kurkkuun. Uusi sääjärjestelmä nimittäin päättää saariston sään yli viikoksi eteenpäin, joten talletuskikkailun sijasta kaikkien pelaajien on tällä kertaa selvittävä siitä, mitä säiden herra kulloinkin taivaalta suoltaa.

Etenemisen tunnetta

Sunshine Islandsien yksi kerrallaan merestä nousevat uudet saaret tuovat peliin myös sellaista etenemisen tunnetta, mihin yleensä suhteellisen pienelle alueelle lukituissa Harvest Mooneissa ei ole totuttu. Tuttua rahan, materian ja puolison haalimisen pyhää kolminaisuutta piristetään suorastaan seikkailupelimäisellä meiningillä.

Vaikka aurinkokivien piilopaikkoja ei suurin surminkaan voi sanoa kovinkaan vaikeiksi, tarjoaa uusi aktiviteetti mukavaa vaihtelua arkiselle puurtamiselle. Varsinkin kun saaret vielä ovat oikeasti hyödyllisiä. Ne tarjoavat pelaajalle erilaisia etuja, jotka yksinkertaisimmillaan ovat uusia kyläläisiä ja aurinkokiviä, mutta myös uusia ja parempia resurssiesiintymiä.

Kun kaikkeen tähän lisätään vielä lemmikkieläinten kasvatusta, reseptien keruuta, kalastusta ja vastaavaa, välillä tuntuu että tekemistä olisi ihan liiankin kanssa.

Harvest Moon: Sunshine Islandsin suurin ongelma onkin ehkä se, että se on Harvest Moon. Peli ei ole mitenkään erityisen aloittelijaystävällinen, tarjoten ainoastaan lyhyet opetusosiot. Kun tähän vielä yhdistetään se tosiasia että uuden sääjärjestelmän ja laajemman alueensa puolesta kyseessä on sarjan vaikein peli, voidaan puhua jo hienoisesta ongelmasta.

Lopputulokseen on siis hieman vaikea suhtautua. Sunshine Islands on ominaisuuksiensa puolesta selkeästi paras sarjan peli, mutta samalla myös vaikein. Mikäli Harvest Moonit eivät ole aikaisemmin tuttuja, on hieman vaikea suositella tätä ensimmäisenä kokeiltavaksi. Mikäli näin kuitenkin haluaa tehdä, sinnikkyys kyllä palkitaan. Mutta älkää sitten tulko ovelle itkemään jos ällösöpöfarmilla tulee äitiä ikävä ja tippa linssiin.

 

Lisää aiheesta

Harvest Moon DS (DS)

Valtaosa pelijulkaisuista on helppo sulloa johonkin genreen joko ykskantaan tai lajityyppien päänimikkeitä yhdistelemällä. Aina löytyy lukemattomia viitteitä ja vertauksia toisiin peleihin ja kolme viidestä peliarvostelusta voisi kirjoittaa vain kertomalla mitä ominaisuuksia peliin on muista tekeleistä sosialisoitu. Peliala kierrättää teemoja ja tyylejä kuin tehokanala konsanaan. Mitä nyt välillä sekoitetaan uutta maustetta muutoin tuttuun soppaan.

Sitten on pelejä kuten Harvest Moon.

Harvest Moon: Island of Happiness (DS)

Harvest Moonit ovat usein alkaneet yksinkertaisesti siten, että pelaaja on perinyt kuolleen sukulaisen farmin tai vain muusta syystä päättänyt muuttaa maaseudulle, mutta tällä kertaa alku on hieman dramaattisempi. Pelaajan alter ego huomaa laivamatkansa päättyvän lyhyeen kovan myrskyn takia. Ennen kuin hän huomaakaan, laiva uppoaa ja hän herää seuraavana aamuna ajautuneena autioituneen saaren rantaan. Saarelle on ajautunut myös muita ihmisiä laivalta, jotka auttavat pelaajan alkuun saarelta löytyvän maatilan pyörittämisessä.

Siitä eteenpäin Island of Happiness etenee samalla tavalla kuin ennenkin. Aluksi maatila on surkeassa kunnossa ja saari on tyhjillään, mutta kovalla työllä sinne saa hankittua karjaa ja saari alkaa houkutella muitakin asukkaita. Tiettyjen avainhenkilöiden muuttaessa saarelle pelaaja pääsee myös tutkimaan uusia alueita esteiden hävitessä.

Lue myös

Marvel Super Hero Squad: Infinity Gauntlet (PS3, Wii, Xbox 360)

Michael Jackson: The Experience (DS, PSP, Wii)

Professor Layton and the Lost Future (DS)

SingStar Dance (PS3)