Uusimmat

Kokeilu Google Play Games päästää pelaamaan mobiilipelejä tietokoneella

20.06.2023 18:00 Eelis Tuulenmäki

Google Play Games

Google kokeilee ja kehittää nyt paljon. Isoin työ on tällä hetkellä Google Bard -tekoälyavustimen kanssa, mutta mielenkiintoisia kokeiluja tulee julki koko ajan. Näistä uusin on Google Play Gamesin betaversio, jolla pystyy pelaamaan mobiilipelejä suoraan Windows-tietokoneelta oman Google-tilin kautta.

Google Play Gamesin betaversio on ensimmäinen Suomessa toimiva virallinen Android-emulaattori. Pelipalvelun käyttöönotto on melko yksinkertaista, mutta siinä on yksi epätyypillinen vaihe: tietokoneesta täytyy käydä laittamassa virtualisointi päälle emolevyn BIOSin kautta. Tämä mahdollistaa koneen ja Play Gamesin yhteyden muodostamisen pilvipalveluun, josta pelit latautuvat.

Miten virtualisointia kutsutaan BIOSissa vaihtelee tietokoneessa olevan suorittimen mukaan, ja säädön sijainti puolestaan vaihtelee emolevyvalmistajien kesken. Intelin suorittimilla virtualisoinnin saa käyttöön painamalla päälle “Intel Virtualization Technology” -nimisen säädön. AMD:n vastaava on nimeltään joko AMD-V tai SVM.

Kun tietokone on käynnistetty uudelleen, ohjelma ladataan Googlen sivuilta. Vaatimuksena on kymmenen gigatavua vapaata tilaa, kahdeksan gigatavua keskusmuistia ja Windows 10 tai 11. Asennuksen jälkeen Googlen tilitiedot syötetään palveluun, ja sitten pelejä voikin jo alkaa ladata ja pelata.

Google Play Games

Kun Google Play Gamesin betan pelejä alkaa selata ensimmäistä kertaa läpi, tulee helposti pettymyksen tunne. Pelejä oli jutun kirjoitushetkellä noin 130 kappaletta, ja niistä harvat ovat isoja hittejä. Esimerkiksi suomalaisten pelistudioiden, kuten Rovion tai Supercellin pelejä, ei ole tarjolla lainkaan. Onneksi beta-vaiheessa olevaan ohjelmaan pelejä ilmestyy lähes päivittäin lisää.

Ohjelman käyttöliittymä on perinteistä Googlea. Valikot ovat selkeät ja ohjelma on todella yksinkertainen. Vasemmalta löytyy hallintapaneelit ja etusivulla näkyvät pelisuosituksia, oma kirjasto ja kaikki pelit -valikko, josta näkee pelikirjaston kokonaisuudessaan.

Alhaalla näkyvät lataukset ja Google-tili.

Pelien etsiminen eri kategorioista on yksinkertaista, eikä niiden lataaminen vie tilaa tietokoneelta, kiitos pilvipalvelun.

Google Play Games

Google Play Gamesin pelit käynnistyivät nopeasti ja toimivat hyvin AMD Ryzen 2600 -suorittimen ja Nvidia GeForce RTX 3050 -näytönohjaimen sisältävällä testilaitteistolla. Peleistä testiin pääsivät kevyt klassikko Jetpack Joyride, sekä raskaampi ja graafisesti puhelinpeliksi hieno Asphalt 9. Minkäänlaista viivettä tai pätkimistä ei ollut havaittavissa Jetpack Joyridessa. Asphalt sen sijaan nyki hiukan, mutta oli silti täysin pelattavissa.

Oikeastaan ainoa pelikokemusta haittaava seikka oli pelien grafiikat.

Pelit on suunniteltu pienille näytöille ja heikommille komponenteille, joten ne näyttävät puuromaisilta jo 24-tuumaisen Full HD -resoluution näytöllä pelatessa. Hyvänä puolena pelit eivät vaadi koneelta paljoa, ja täten niitä pystyy pelaamaan vanhemmillakin läppäreillä. Google Play Games tukee myös 60 hertsiä suurempia virkistystaajuuksia, ja tämä toimii suurempaa virkistystaajuutta tukevissa peleissä.

Google Play Games

Mobiilipelien ohjaaminen on tietokoneella helppoa, jopa joissain tapauksissa helpompaa kuin itse puhelimella. Hiirellä ja näppäimistöllä liikkeitä saa tuotettua joskus nopeammin kuin lasia painamalla, joten mitään moittimista siltäkään suunnalta ei pysty sanomaan.

Google on onnistunut tuomaan toimivan konseptin, jota voi vielä kehittää erityisesti saatavilla olevien pelien osalta. Muilta seikoilta Google Play Games on positiivinen yllättäjä, huomioiden se olevan vasta beta-asteella. Odotin itse pelien toimivan heikosti ja käyttöliittymän olevan epäselvä ja korjauksia vaativa, mutta ohjelma vaikuttaa nykyisellään jo yllättävän valmiilta.

Järjestelmävaatimukset:

  • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 (versio 2004) ->
  • Tallennustila: SSD-massamuisti ja 10 Gt tallennustilaa
  • Grafiikka: Intel UHD Graphics 630 ‐grafiikkasuoritin tai vastaava
  • Prosessori: 4 fyysistä suoritinydintä (tiettyihin peleihin tarvitaan Intel-suoritinta)
  • Muisti: 8 Gt RAM-muistia
  • Laitteiston virtualisoinnin on oltava päällä
  • Lisätietoja täältä

Hyvää

  • Selkeä käyttöliittymä
  • Pelien suorituskyky
  • Lisää pelejä säännöllisesti
  • Pelien ohjaus helppoa hiirellä ja näppäimistöllä
  • Pelit eivät vie tietokoneen tallennustilaa

Huonoa

  • Heikko pelikirjasto (artikkelin kirjoitushetkellä)
  • Ei saatavilla Apple/Linux-laitteille