Uusimmat

Ni No Kuni: Wrath of the White Witch -ennakko (PS3)

13.12.2012 16:00 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Level-5 / Studio Ghibli
Julkaisija: Namco Bandai
Testattu: PlayStation 3
Tulossa: PlayStation 3
Pelin kotisivu: http://ninokunigame.com
Testaaja: Tero Lehtiniemi

 

Japanin kovimpiin roolipelitehtailijoihin kuuluva Level-5 on viime vuosina ajautunut ongelmiin. Firman hartaasti työstämä White Knight Chronicles osoittautui karvaaksi pettymykseksi, eikä jatko-osakaan onnistunut pelastamaan sarjaa keskinkertaisuudelta. Viime vuosina firman talous onkin ollut mainioiden, mutta hieman itseään toistavien Professor Layton -seikkailujen varassa.

Nyt Level-5 yrittää takaisin roolipelimaailman kärkeen, oikein toden teolla. Firma on näet lyönyt hynttyyt yhteen Studio Ghiblin kanssa. Pelkkä Japanin kuuluisimpiin lukeutuva animaatiostudio ei vielä takaa hyvää roolipeliä, mutta ainakin pikaisen testin perusteella on todettava, että yhteistyön hedelmä Ni No Kuni: Wrath of the White Witch näyttää todella, todella hyvältä.

Ni No Kuni jatkaa JRPG-genressä hyväksi havaitulla lapsisankarilinjalla. Päähenkilö on kolmetoistavuotias Oliver, jonka elämä kokee kovia muutoksia. Ensin äiti kuolee mystisesti, ja sen jälkeen tältä lahjaksi saatu nukke paljastuu taikaolennoksi, joka vie Oliverin mystiseen Ni No Kuni -rinnakkaismaailmaan.

Graafisessa ulkoasussa ja animaation laadussa Studio Ghiblin kädenjälki näkyy selvästi. Firmaa on kiittäminen sellaisista anime-klassikoista kuten Totorosta, Porco Rossosta ja Tales of the Earthseasta. Erityisesti Totoro-vaikutteet näkyvät pelissä vahvasti, mikä sopii taianomaiseen satuhenkisyyteen kuin pokémon taskuun. Mikään lastenpeli tämä ei silti ole, vaikka ulkonäkö siihen suuntaan ensin saattaa viitatakin.

Ni No Kuni on pohjimmiltaan melko perinteinen japanilainen roolipeli, joka tosin sisältää kevyitä seikkailupelillisiä elementtejä. Tämä ongelmanratkaisumekaniikka pelaa pitkälle Oliverin taikakykyjen varassa. Oliver osaa esimerkiksi siirtää ihmisten sydämissä olevia tunteita toisiin, mikä on ymmärrettävästi melko hyödyllinen ominaisuus.

Maailma on kirja

Maailman tutkiminen tapahtuu sekä varsin laajoissa maastoissa ja luolastoissa, että maailmankartalla, joka on valehtelematta hienoin koskaan näkemäni. Värikäs maailma on pullollaan elämää ja se suorastaan houkuttelee tutkimaan. Sekä maailmankartalla että varsinaisilla alueilla viholliset ovat näkyvissä, joten tyhjästä alkavia satunnaistaisteluita ei ole.

Taistelu on sekin mukaansatempaavaa. Oliver kumppaneineen voi ystävystyä erilaisten hirviöiden kanssa, ja käyttää näitä pokémon-henkisesti apuna taistelussa. Sankarit voivat tosin astua kentälle myös itse, mutta yleensä eri luonnonelementteihin perustuvat taikahirviöt ovat sekä kestävyydeltään että lyöntiteholtaan kyvykkäämpiä. Sekä päähenkilöt että hirviöt keräävät kokemusta, ja tasojen myötä ne oppivat uusia ominaisuuksia.

Taistelu ei suinkaan ole monotonista paikallaan seisomista, vaan sijoittautumisella on väliä esimerkiksi erilaisten hyökkäysten väistämisessä tai heikkoihin paikkoihin osumisessa. Myös yleensä ylenkatsottu puolusta-komento on painonsa arvoinen kultaa, koska jokaisella pomohirviöllä on tehokkaita erikoishyökkäyksiä, joiden torjuminen on taistelussa selviämisen elinehto. Pirtsakan ja yksinkertaisen ulkokuoren alla piilee siis paljon taktikointia sisältävä ja monotonisesta hyökkää-nappulan takomisesta armottomasti rankaiseva järjestelmä.

Ni No Kuni on erityisesti nykyisen huonon JRPG-tilanteen vuoksi todella iloinen valonpilkahdus. Se vaikuttaa pikaisen testiversion perusteella tarjoavan kaikkea mitä lajityypin ystävä kaipaa: kiinnostavan tarinan, paljon tekemistä, mielenpainuvia hahmoja ja runsaasti tutkittavaa kauniin näköisessä, hyvältä kuulostavassa paketissa. Näillä eväillä en voi sanoa muuta kuin sen, etten meinaa pysyä housuissani lopullista versiota odotellessani.

 

 

Lisää aiheesta

Inazuma Eleven (DS)

Professor Layton and the Lost Future (DS)

Professor Layton: Spectre’s Call (DS)

White Knight Chronicles II (PS3)

Lue myös

Call of Duty: Black Ops 2 -moninpeliarvostelu (PC, PS3, Xbox 360)

Epic Mickey 2: The Power of Two (PS3, Xbox 360, Wii, Wii U)

Football Manager 2013 (Mac, PC)

Mass Effect 3: Omega DLC (PC, PS3, Xbox 360)

New Super Mario Bros. U (Wii U)