Uusimmat

Panzer Corps (iOS)

03.03.2014 15:57 Miikka Lehtonen

Tekijä: Slitherine Software
Julkaisija: Matrix Games
Testattu: iPad Air
Saatavilla: iOS, PC
Pelaajia: 1, 2 (PBEM)
Pelin kotisivu: Panzer Corps (iOS)
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Mobiililaitteille on julkaistu vuosien varrella useita strategiapelejä, joista suurin osa ei sisällä sormustimen vertaa oikeaa strategiaa. Mutta onpa mobiiliin julkaistu asiallisia ja oikeita strategiapelejäkin. Ja nyt niitä on yksi lisää.

Arvostelun voisi suunnilleen tiivistää nimittäin näin: iOS:n Panzer Corps on Panzer Corps. Piste.

Toisin kuin monet muut väitetyt mobiilistrategiat, Panzer Corps ei näytä tai tunnu siltä, kuin sen olisi ideoinut lauma myyntilukuja ja markkina-analyyseja tuijottaneita markkinointipeeloja, mikä tietenkin johtuu myös siitä, että se ei ole mobiilistrategia. Tai oikeastaan edes mobiilipeli. Ehei, se on uskollinen ja tarkka käännös PC:llä ihastuttaneesta strategiapelistä. Siitä, joka tarjosi modernisoidun kokemuksen 90-luvun parhaimmistoon kuuluneesta Panzer Generalista.

Toki tämän kaiken kääntöpuolena taitaa käydä niin, että Panzer Corps tulee väistämättä jättämään aika monet mobiilipelaajat jääkylmäksi. Mutta pelille kannattaa silti antaa tilaisuus.

Blitzkrieg Bop

Slitherinen Panzer Corps on todellakin ihan oikea strategiapeli. PC:llä se oli sangen kepeä, mutta mobiililaitteilla aika passeli pelikokemus. Tarjolla on valtava määrä toisen maailmansodan kalustoa ja sen verran pelattavaa, ettei tekeminen lopu kesken pitkiin aikoihin.

Pitkä ja rönsyilevä kampanja sisältää erinomaisia ideoita, kuten tehtävästä toiseen mukana kulkevat ydinyksiköt, jotka sodan aikana muuttuvat keltanokista kivikoviksi veteraaneiksi. Sodan alkuvaiheen kämäiset panssarit paranevat pisteitä panostamalla kovemmiksi sotakoneiksi, jalkaväki muuttuu moottoroiduksi ja niin edelleen. Mutta tietenkin vain, jos ne selviävät taisteluista. Voi sitä suunnatonta harmituksen määrää, kun Puolasta asti mukana ollut yksikkö kaatuu pelaajan oman töpin seurauksena. Siinä on ragequit aika lähellä.

Pelimoottori itsessään on myös ihan ehtaa ja oikeaa strategiaa. Vaikka mukana on luonnollisesti pientä kivi, paperi, sakset -meininkiä (jos hyökkäät panssareilla PST-patteriston kimppuun, saat, mitä ansaitsetkin), taistelun lopputulokseen vaikuttavat aina lukemattomat tekijät. Puolustuslinnoitteet, maasto, yksiköiden kokemuserot ja monet muut tekijät täytyisi ottaa huomioon kun miettii, lähteekö hyökkäykseen vai ei.

Tämä kaikki kuulostaa tietenkin PC-pelureille itsestään selvältä, mutta pitää korostaa, että Panzer Corps on todellakin se prikulleen sama peli kuin PC:kin. Tämä on siis ihan oikeaa strategiaa, jossa huolehditaan – kevennetysti toki – yksiköiden huoltamisesta, tankkaamisesta, ylläpidosta ja monista muista tekijöistä.

Tekoäly ansaitsee myös hatunnoston, sillä vaikeustasoa säätämällä niin nyypät kuin Panzer Generalista asti pelanneet veteraanitkin saavat itseään miellyttävän pelikokemuksen. Itse jouduin vääntämään mittaria hieman alakanttiin, kun jo alun puolalaiset potkivat Wehrmachtin valiojoukkoja perseelle läpi elokuun. Ei siis kannata kuvitella, että tarjolla on joku tusinapelureille tarkoitettu nössöstrategia.

Pelillisestä sisällöstä kiinnostuneiden kannattaa tutustua Domen PC-originaalin arvosteluun, sillä turha sitä kaikkea on uudelleen naputella. Samat kehut kun pätevät yhä. Puhutaan siis iOS-käännöksestä.

Tablettisotaa

Jos Panzer Corps voitokseen on sisällöltään prikulleen sama kuin PC-versio, samaa voi sanoa myös käyttöliittymästä. Ja se ei ehkä olekaan ihan niin kiva juttu. iPad Airin ruudulla käyttöliittymä on sangen pikkuinen ja suuren nappularivistön tökkiminen voi aluksi tuntua uhkaavalta. Mukana on hyvä harjoitteluosio, joka selittää perusteet ja pelimekaniikat, joten siihen pelaaminen ei kaadu.

Panzer Corps näyttää myös iOS:llä sangen muikealta. Pääasiassa. Maisemat ja UI ovat ihan retina-resoluutioisia ja näyttävät täten tarkoilta ja mukavilta. Yksiköt taas näyttävät siltä kuin ne olisi alun perin suunniteltu VGA-resoluutiolle ja sitten skaalattu suuremmiksi. Hirveää pikselimössöä, josta kyllä nyt toki näkee, mistä on kyse, mutta vaikutelma on silti turhan karu.

Mobiilipelurit voivat kauhistua myös hintalappua. Tai oikeammin hintalappuja. Peruspeli kustantaa 20 euroa, millä saa 26 tehtävän mittaisen kampanjan. Tarjolla on myös runsaasti lisäsisältöä, jonka kohdalla ei voi puhua mikromaksuista . Vitosen kampanjat, 15 euron lisäosat ja 60 euron ”koko roska” -tyylinen paketti kertovat, että tässä myydään pelejä ihan pelien hinnalla.

Mutta tiedättekö mitä? Se on ihan okei, sillä Panzer Corps on oikea peli. Siis sellainen, jota ei ole suunniteltu pelattavaksi viiden minuutin sessioissa pytyllä tai bussissa, vaan sellainen, jonka parissa voi ihan hyvin hukata vaikka koko iltansa. Tarjolla olisi myös versioiden välillä ristiin toimiva play-by-email-moninpeli, joka jäi testiseuran puutteessa kokeilematta, mutta tarjoaa toki ehdottomasti lisäsyyn ostokseen, jos sattuu käymään sähköpostitse sotaa Ranskan ja Puolan herruudesta: onhan se ihan kiva purkittaa vuorojaan vaikka sitten siellä aiemmin mainituissa lokaaleissa ilman, että tarvitsee PC:tä raahailla.

Rehellisesti sanottuna pelaisin itse edelleen rankat strategiani PC:llä, sillä kyllä hiiri on sormea kivempi näissä kekkereissä. Mutta jos sama kokemus matkaversiona kiinnostaa, tässä se on. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen, jos kunnollinen strategia kiinnostaa.

Lisää aiheesta

Panzer Corps: Afrika Korps (PC)

Panzer Corps: Allied Corps (PC)

Panzer Corps: Wehrmacht (PC)

Toimituksen suosikkipelit 2012: Jukka

Lue myös

Castle Doctrine (PC)

Disney Infinity Toy Story Playset (PC, PS3, Wii, Wii U, Xbox 360)

Hearthstone: Heroes of Warcraft –ennakko (Mac, PC)

The Last of Us: Left Behind DLC (PS3)

Thief (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Tryst (PC)