Uusimmat

Peliarvostelukilpailu: parhaat Gran Turismo 5 -arvostelut

08.02.2011 14:12 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Polyphony Digital
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella), 2-16 (netissä)
Pelin kotisivu: http://www.gran-turismo.com

Domen Gran Turismo 5 -peliarvostelukilpailun parhaat lukija-arvostelut ovat lopultakin tässä! Finaaliin hyväksyttiin neljä arvostelua, jotka kirjoittivat  Jari Ronkainen, Erkki Pasanen, Toni Sormunen ja Jukka Antonen.

Osanotto oli siinä määrin runsasta, että lukija-arvostelujen lukeminen ja jatkoon päässeiden tekstien kevyt editoiminen kesti paljon odotettua enemmän. Osa osallistujista oli tosin liikenteessä vitsimielellä, ja jotkut tuntuivat kuvittelevan kisaa arvonnaksi. Ei ollut arvonta, sori.

Arvostelu 1

Gran Turismo 5. Todella kauan odotettu peli saapui vihdoin kauppoihin ja ennakkotilaajana sain sen ensimmäisten joukossa. Odotukset olivat todella korkealla kun avasin pelipakettia. Aikaisemmat Gran Turismot läpipelanneena tiesin suurin piirtein mitä odottaa. Toki uusia elementtejä oli luvassa, sillä lopultakin sarjaan oli luvassa autojen myös vahinkomallinnukset.

Sitten peli koneeseen ja eikun pelaamaan….. mitä?? Ei pääsekkään pelaamaan ennen kuin peli on asennettu koneelle. Siis ladattu… Eihän konsolipelejä tarvitse asentaa. No tämä tarvitsee ja aikaa menee noin 40 minuuttia.

Asentamisen jälkeen sitten lopultakin saan pelin auki. Alkuvalikko on aika selkeä ja pääsen peliasetuksien kimppuun. Asetukset on aika helppo valkata mieleisekseen ja sitten pelaamaan. Olen aina tykännyt pelata Gran Turismoja uramoodissa ja sinne suuntaan nytkin oikopäätä. Täällä valikko ei olekaan enää niin helpon oloinen ja menee hetki, ennen kuin kaikki selviää.

Ensimmäisenä täytyy ostaa auto, että pääsee kisaamaan. 20 000 kreditillä ei saa kummoista ajopeliä, ja sitä pitäisi vielä viritellä että kisoissa on mahdollista pärjätä. Kuten sarjan muissakin peleissä, kisat on luokiteltu tietyn mallisia autoja varten. Ja sitten vielä on ajajan luokituspisteet, jotka määrittävät minkä tasoisiin kilpailuihin voit päästä mukaan. Luokitukset tuovat peliin sekä hyviä, että ärsyttäviä puolia. Varsinkin autoluokitukset ovat välillä ärsyttäviä. Saattaa olla, että et voi osallistua johonkin alkupään kisaan kun ei ole sopivaa autoa eikä varaa hankkia sellaista.  Sitten kun sinulla on varaa niin kisat tuntuvat jo liian hidastempoisilta, kun olet tottunut paljon tehokkaampiin kilpureihin.

Ja sitten ne lisenssit. Kaikki lisenssit ovat läpäistävissä kohtuudella ainakin pronssitasolla, kunhan vähän perehtyy. Mutta jos haluaa saada testeistä kultaa, alkaa se puuduttava uudestaan uudestaan -vaihe. Itse en ole vielä jaksanut läpäistä testejä kuin hopeatasolla. Jos lisenssien läpäistyä luulee testien olevan ohi, niin erehtyy raskaasti. Peliin on lisätty paljon testimäisiä osioita, joita ovat karting-ajot, Nascar-ajot, rallit ja jonkinlainen Italian ympäriajo. Mielestäni testejä on liikaa ja ne ovat aika puuduttavia.

Onhan pelissä toki hyviäkin puolia. Grafiikat ovat loistavat ja asfalttikisoissa autojen käyttäytyminen on aivan uskottavan tuntuista. Autot spinnaavat helpommin kuin edellisissä peleissä. Seiniin ei kannata paljon nojailla. Se nimittäin hidastaa monesti vauhtia ratkaisevan paljon.

Rata-ajoista peli saa täydet pinnat.

Sitten taas vähän moitteita. Ralli ei edelleenkään ole tämän pelisarjan vahvuus. Autot liitelevät aivan holtittomasti eikä ajosta tahdo tulla mitään, varsinkaan lumella. Rallitiet ovat ihmeellisen leveitä ja autot jotenkin kelluvat teiden päällä.

Ja sitten tämä jo aikaisempiin peleihin kaivattu vahinkomallinnus. Tässä ei ole onnistuttu aivan kuten olisi pitänyt. Jos autolla ajaa 200 km/h seinään pitäisi ajamisen loppua siihen paikkaan. Mutta ei. Autoon tulee pieni nirhauma ja matka jatkuu kuten ennenkin. Ajettavuus ei muutu millään lailla. Mutta jos keskittyy oleelliseen eli rata-autoiluun niin kyllä GT5 on autopelien ehdotonta huippua. Kisat ovat mielenkiintoisia ja autot käyttäytyvät kuten pitääkin.

Kaikki pelin plussat ja miinuksen laskettuna peli on autopelifanin pakkohankinta. Arvosana 9-

Jari Ronkainen

Arvostelu 2

Kului monta vuotta odotellessa GT5:ta. Aina sai lukea turhia lupauksia julkaisupäivistä ja Gran Turismo Prologue tuli kahlattua läpi moneen otteeseen. Tuntui ettei odotus pääty koskaan, kunnes postiluukusta tipahti autopelien kuningas. Ainakin jos puhutaan konsolipeleistä.

Harvemmin kolmekymppiä lähestyvä miehenalku on ollut näin innoissaan. Ei muuta kuin muovit roskiin, kotelo auki ja levy sisään. Kuten Gran Turismo 5:n elämänkaareen kuuluu, taas saa odottaa. Peli asentuu PS3:lle hitaasti mutta varmasti. Asennuksen kesto on miinus, mutta minulla on aikaa.

Nyt se alkaa. Ikimuistoinen ajokokemus, joka kestää taas vuosia niin kuin aikaisempienkin Gran Turismojen parissa. Tai ainakin sellaiset ovat ennakkotunnelmat ja odotukset.

Ensikosketus peliin on tuttu. Samankaltaiset ”väsyneet” valikot kun aikaisemminkin. Niiden kanssa on vaan opittu elämään. Ostan ensimmäisen auton. Nyt pääsee päristelemään sielunsa kyllyydestä. Alku on aikalailla tuskaa vauhtia rakastavalle rattikeisarille, kun autojen tehot eivät vastaa ratojen vaatimuksia. Peli näyttää hienolle ja kuulostaa hyvälle. Uran alkutaipaleella on aikaa katsella maisemia, sillä vauhti ei päätä huimaa. Vauhdin tuntu on kuitenkin parempi kuin aikaisemmissa osissa.

Pelistä löytyy perinteinen arcade mode ja Gran Turismo World. Suurin osa ajasta menee Gran Turismo -maailman parissa keräten autoja ja kisoja voittaen. Tekoäly on yhtä mitäänsanomaton kuin aikaisemminkin, mutta senhän tietävät kaikki, jotka ovat peliin aikaisemmin rakastuneet. Gran Turismo World -tilassa on perinteinen a spec mode, jossa kruisaillaan niin kuin ennenkin. Peliin on myös ilmestynyt b-spec-uratila, jossa voit käskyttää valitsemaasi kuskia ajamaan autoillasi voitoista. Mielestäni ihan hyvä lisä, jos ei jaksa itse ajaa ja haluaa katsella kun alaisesi runttaa autoasi kilparadoilla.

Mukana on myös perinteinen ajokoulu sekä special-osio. Special-pelitila on hyvä lisä. Siellä tapaa esim. erään rallikuninkaan ja nascar-rattikeisarin. Mukana on myös aiemmista osista poiketen mikroautot.

World tilassa on mahdollista ajaa netissä tuttuja ja tuntemattomia vastaan haluamillaan autoilla ja radoilla. Ihan kivaa kavereiden kanssa, mutta minulle nettipeli on pettymys. Siitä ei saa kerättyä rahaa eikä kokemuspisteitä. Nettiajelu on vain taistelua kunniasta. Olisin toivonut jotain syvempää. Pelin ikää olisi saatu lisättyä helposti kehittelemällä edes hiukan paremman nettipelitilan.

GT5:ssä ajettavuus on ”rautaa”. Parasta mitä on tarjolla. Auton paino tuntuu mutkissa, kiihdytyksissä ja jarrutuksisssa. Jokainen auto on yksilö ja näinhän sen kuuluukin olla. Ratojen yksityiskohdat siirtyvät vaivattomasti ohjaimeen. Pomput tuntuvat.

Itse pelaamisessa ei ole paljon moitittavaa. Ainut asia mikä häiritsee on törmäykset kilpakumppanien tai ratavallin kanssa. On älytöntä ajaa kilpatoveria päin ja kuuluu vain tumps-ääni ja matka jatkuu kuin ei olisi mitään tapahtunut.

Peliä voi suositella ratti-poljin yhdistelmälle kuin myös ohjaimelle. Parhaimmillaan GT5 on ratilla ja polkimilla.

Pelissä on yli tuhat autoa. Mukana ovat ralliautot, Nascar-autot ja liuta automaailman nelirenkaisia.. Osa autoista on mallennettu millintarkasti ja osa ei niin tarkasti. Itse tykkään ajaa kuvakulmasta jossa ei näe autoa ollenkaan, joten näen auton vain uusinnoissa. Gran Turismoissa uusinnat ovat olleet aina autopornoa ja niin nytkin. Autot on mallinnettu hienosti sisätiloista ja ulkoisesti. Valitettavasti kaikkia autoja ei ole tehty valmiiksi. Keskeneräisyys vaivaa, mutta vain siihen asti kun pääsee ratin taakse.

Kun olen pelannut yli kymmenen tuntia, peli puhkeaa kukkaan. Autotalliin on kertynyt liuta ratojen kuninkaita ja vauhtikin tuntuu. On mahtavaa ottaa alleen vaikka Ferrari 458 Italia ja käskyttää sitä Laguna Secassa. Ratoja on riittävästi eivätkä kilpailut kaadu ratojen puutteeseen.

Gran Turismo on peli joka tarvitsee aikaa ja ymmärrystä. Ajettavuus on kohdallaan hipoen täydellisyyttä. Valikot ovat yhtä huonoja kuin aikaisemmissakin osissa. Musiikki on normaalia GT-kamaa, joka ei lämmitä juuri ketään. Onneksi sitä ei tarvitse kuunnella. Valikoista saa musiikin kytkettyä pois päältä. Osa autoista on mallinnettu hipoen täydellisyyttä ja osa autoista on kuin viime vuosisadan videopeleistä. Peli ei ole läheskään täydellinen, mutta tärkein asia toimii. Ajettavuus. Jos olet joskus rakastunut Gran Turismoon tulet pitämään GT5:stä. Vanha GT-peluri osaa elää huonon tekoälyn kanssa ja muidenkin pikkuvikojen kanssa. Anna GT5:lle aikaa, niin takaan ja allekirjoitan, että tulet saamaan monta ikimuistoista ajokokemusta. Vaikka GT5 tuottaa aluksi pienen pettymyksen pitkän odotuksen jälkeen, niin pettymys häviää kymmenien tuntien pelaamisen jälkeen.

8,5/10 + ajettavuus + grafiikka + äänet + osaksi hyvin mallennetut autot + b-spec tila (joku tykkää) + sulavuus + radat + yli 1000 autoa + nascar kisat – valikot – musiikki – osaksi huonosti mallennetut autot – vauriomallennus – b-spec tila (joku ei tykkää) – nettipelaaminen – rallikisat

Erkki Pasanen

Arvostelu 3

Pelihän ei oikeastaan anna paljoa uutta GT-pelien genreen. Himotuunaajat jäävät kaipaamaan autojen ulkomuodon laittamista. Itse hämmästyin kuinka helppoa pelissä on kerätä rahaa uusien autojen ja muiden kilkkeiden ostoon. Ehkä hieman liiankin helppoa.

Grafiikka on hyvää ja peli näyttää hyvältä, kuten myös kuulostaa. Mutta onko peli niin hyvä, että sitä on kannattanut odottaa viisi vuotta? Onhan ajaminen viihdyttävää, jos et viritä autoa ylivoimaiseksi. Pelissä onkin miinuspuolena, että autoa voi melko vapaasti virittää kilpailuun, joihin voi sitten osallistua liian ylivoimaisella autolla. Tähän jotkut sanovat, että miksi edes laittaa sellainen auto? Kiusaushan käy välillä ylivoimaiseksi.

Verkkopelissä jäin ihmettelemään, että miksi en pysty kutsumaan ystävääni suoraan kilpailemaan, vaan on ensin kerrottava hänelle missä minä odotan ja toivoa ettei Hans Gruber Saksasta kerkeä ennen häntä kilpakumppaniksi.

Peli on hyvä, vaikkakin pieniä epäkohtia on jäänyt kummittelemaan. Ehkä jos olisivat vielä pari vuotta hioneet peliä niin niihinkin olisi voineet tehdä muutoksia. Jäädään odottelemaan GT6-peliä, josko siihen saataisiin jo muutosta.

Toni Sormunen

Arvostelu 4

Silloin kun Gran Turismo 5 toimii, se toimii fantastisesti. Yksityiskohtaiset maisemat rullaavat ruudulla silkinpehmeästi ja vauhti välittyy auton ohjaksiin pelottavan autenttisena. Harmi vain, ettei laatu pysy samalla tasolla halki koko pelin, johon on yritetty änkeä likipitäen kaikki mahdollinen.

Gran Turismo 5 sisältää kymmeniä erilaisia ratoja, joihin lukeutuu sekä perinteisiä että keksittyjä kilparatoja. Autojen tavoin radat on toteutettu kaksijakoisesti. Siinä missä esimerkiksi legendaarinen Nordschleife, Tsukuba ja Lontoon katurata tuntuvat riemastuttavan loistavilta, jättävät Laguna Seca, Monza ja osa mielikuvitusradoista toivomisen varaa. Vaikka asfaltin epätasaisuudet on huomioitu hyvin, ympäristöt ovat heikoimmillaan liian karuja ja kuolleita – aivan kuin PlayStation 2 -peliin suunniteltuja.

Pitkälti automatisoitu rataeditorikaan ei anna luoda kovin kummoisia pätkiä.

Realistisen kamerasuunnittelun ja näyttävyyttä lisäävien erikoistehosteiden ansiosta kilpailujen katsominen ei juuri poikkea TV-lähetyksestä.

Ajaminen näyttää uskottavalta. Samalla tilaääni luo olohuoneeseen moottoriurheilun henkeä. Ei olekaan suuri ihme, että kilpailun katselusta on tehty myös pelillinen ominaisuus.

Erillisessä B-Spec-uratilassa ideana on luoda oma suojatti, jonka otteita seurataan ja kehitetään tallipäällikön tossuissa. Kilpailun aikana kuljettajalle voi antaa yksinkertaisia komentoja, kuten kiihdytä tahtia tai yritä ohitusta, jotka toisaalta lisäävät stressiä ja voivat johtaa virheisiin.

Sarjalle ominaista autopornoa löytyy runsain mitoin myös viidennestä osasta. Autot näyttävät parhaimmillaan uskomattoman hienoilta, mitä realistisenoloiset sisätilat, kaunis valaistus ja upeat heijastukset korostavat.

Grafiikka on kuitenkin myös yksi pelin kaksijakoisimmista puolista. Suurin osa autoista on mallinnettu vasemmalla kädellä, eikä vanha Civic ei ole saanut samaa kohtelua kuin tuliterä Ferrari. Monien niin sanottujen kauppakassien ulkoasu onkin varsin pelkistetty, sillä niistä puuttuvat pellin uurteet ja ovenkahvat, jotka on vain korvattu hämmentävän suttuisilla tekstuureilla. Kaikissa autoissa ei myöskään ole sisäkuvakulmaa tai vauriomallinnusta.

Jukka Antonen

 

Parhaaksi arvosteluksi ja siten Gran Turismo 5 -erikoisversion voittajaksi valitsimme arvostelun numero 4 Jukka Antoselta. Antosen arvostelu oli kielellisesti ja ideallisesti omaperäisin ja pohdiskelevin, vaikka pituutta olisi saanut olla enemmänkin.

Onnea voittajalle ja kiitoksia kaikille osallistuneille!

Lisää aiheesta

Gran Turismo 5 (PS3)

Asetetut odotukset eivät ole täysin perusteettomia, sillä vuosien varrella pelin kehittäjä Polyphony Digital on lupaillut sullovansa peliin proverbiaalisen tiskialtaankin. Mukaan on heitetty niin rataeditoria kuin kartingiakin yli tuhannen auton ja 71 ratavariaation lisäksi.

Gran Turismo -sarjan isä Kazunori Yamauchi haastattelussa

Yamauchin rakkaus autoihin ja autourheiluun on tehnyt ajelupelejä jo ensimmäisestä vuonna 1994 julkaistusta luomuksestaan lähtien. Ja jo 1997 ilmestyi se todellinen merkkipaalu PlayStationien autopelihistoriassa: Gran Turismo. Kazunori Yamauchi kertoo haastattelussa niin Gran Turismo 5 -pelin kehityksestä kuin sen tulevaisuudesta.

Gran Turismo 5 – katso videoreportaasit ja Kazunori Yamauchin haastattelu pelin julkaisujuhlasta

Domen videokoosteissa esillä niin fiiliksiä julkaisujuhlasta, JOKin öinen pyrähdys Madridin kaduilla sekä monen monta otosta Polyphony Digital -studion toimitusjohtajasta ja GT-pelisarjan luojasta Kazunori Yamauchista.

Gran Turismo 5 julkaistiin Madridissa superautojen ja Yamauchin säihkyessä 

Sonylle ja tietenkin tekijästudio Polyphony Digitalille pitkän projektin valmistuminen oli tietysti huiman juhlan paikka. Ja mitenkäs muuten ajopeliä juhlittaisiin, kuin upeiden urheiluautojen sävyttämänä. Dome.fi todisti tapahtumaa paikan päältä, Espanjan Madridissa.

Gran Turismo (PSP) 

Gran Turismon pienoispainoksesta huokuu viimeistely. Peliin on käytetty paljon aikaa ja vaivaa. Ajomalli on lainattu suoraan Gran Turismon tulevasta viidennestä osasta, tosin sitä on sovellettu paremmin taskukonsolille sopivaksi muun muassa ohjauksen palautuksen osalta. Radat puolestaan ovat tuttuja pelisarjan neljättä osaa pelanneille tai Tourist Trophyn parissa viihtyneille.