Uusimmat

Plantera menettelee parin illan täyteviihteenä (PC)

22.03.2016 14:00 Niklas Isberg

planteraTekijä: Varagtp
Julkaisija: Varagtp
Testattu: PC
Saatavilla: PC
Pelaajia: 1
Muuta: Hinta 2,99 euroa
Pelin kotisivu: http://store.steampowered.com/plantera
Arvostelija: Niklas Isberg

plantera_arv_02

 

Kasvimaalta kuuluu kummia, kun naposteltavaa hakemaan tullut jänöjussi parkaisee jäädessään kiinni. Taivaalla vaanivat variksetkaan eivät jätä satoa rauhaan ja syöksyvät tuulispään lailla herkkuja päin. Maajussi on vihdoin oivaltanut, ettei selviä touhusta yksin ja asettaa vahtikoirat pellon laidoille. Variksenpelättimet sen sijaan pitävät lentävät paholaiset kaukana marjoista.

Heinähattuilun makuun päästään Plantera-nimisessä pelissä, joka muistuttaa hyvin paljon muun muassa Farmvilleä. Toimeksiantona on kasvien istutus, sadon kypsymisen odottaminen ja maatilan laajentaminen. Syötävien noukintaa edeltävä aika on pitkälti halikkoon nojailua, vaikka tempo ei olekaan Farmvillen tasolla.

Vihannekset kypsyvät aika nopeasti, ja sen luulisi edellyttävän pikaista toimintaa. Planterassa sillä ei ole kuitenkaan mitään merkitystä, koska herkut eivät pilaannu lainkaan. Myöskään maahan unohdetuista hedelmistä ei tarvitse kantaa huolta, sillä apuna toimivat siniset oliot korjaavat sadon, mikäli itse on syventynyt tihulaisten karkottamiseen.

Vaikka apulaiset auttavatkin sadonkorjuussa, voi tilipussinsa paisumista nopeuttaa klikkailemalla itse muun muassa puusta putoavia appelsiineja. Apureiden keräystahti on nimittäin aika verkkainen, ja touhun seurailu käy nopeasti tylsäksi. Luulinkin aluksi, että kasviksien klikkailu on pakollista, ja naksuttelin jopa niin kovasti, että jännetupintulehdus oli lähellä. Onneksi tajusin myöhemmin, ettei tiluksia tarvitse vartioida yötä päivää. Harmillisesti Plantera ei kerro tästä. Monet muutkin asiat jäävät pelaajan ratkaistaviksi.

Plantera

Sessioiden aikana saakin usein käyttää maalaisjärkeä, sillä Varagtp ei ole kokenut ohjeiden antamista tarpeellisena osana peliään. Pelattavuus nojaakin vahvasti symboliikkaan, jonka avulla tapahtumien kulun hahmottaminen helpottuu. Opastavat ikonit ovat ymmärrettävissä, ja puuhastelu on lopulta aika helppoa. Vinkkilaatikot olisivat silti parantaneet käytettävyyttä huimasti.

Automatisoitua farmailua

Maatilan hoito Planteran parissa on yksinkertaista, eikä touhussa ole oikeastaan minkäänlaista haastetta. Peli jatkaa eloaan, vaikka sen sulkisikin välillä. Siniset apulaiset työskentelevät itsenäisesti ja kerryttävät pankkitiliä. Työ jatkuu johtajan ollessa poissa aluksi muutaman tunnin ajan, mutta ostettavien parannusten avulla päivää voi pitkittää jopa kahdeksalla tunnilla.

Apurit käyttävät työaikansa täydentämällä varastoa herkuilla. Yön aikana tavaraa kertyy helposti niin paljon, että rahaa riittää ostamaan lähes kaikki parannukset. Niiden avulla muun muassa tuotantonopeus kaksinkertaistuu.

Plantera

Kerätyt kasvikset nostavat myös pelaajan tasoa, mikä avaa uusia syötäviä kuten mustikoita ja kurpitsoja. Korkeampi taso antaa lisää työvälineitä ja erilaisia vaihtoehtoja maatilan kasvattamiselle.

Tiluksilleen voi ostaa muun muassa vahtikoiria, variksenpelättimiä, lehmiä, lampaita sekä possuja. Koirat ja pelättimet huolehtivat siitä, etteivät petoeläimet pääse kasvimaalle, kun taas esimerkiksi possut etsivät maasta kallisarvoisia tryffeleitä. Jokainen eläin on painonsa arvoinen kullassa, sillä ne tuovat tuohta pöytään varsin kiitettävästi. Rahaa tarvitaan lopulta paljon, koska uudet hankinnat maksavat kerta kerralta enemmän.

Plantera

Söpö, mutta mieleenpainumaton

Visuaalinen puoli taipuu pikselitaiteeksi, mikä saa Planteran näyttämään söpöltä. Eläimet ovat persoonallisia ja värimaailma on kohdallaan. Taustalla soiva täytekappale ei rasita aivoja liikaa, sillä sessiot eivät kestä kovin kauaa. Peruskaavaan kuuluu oikeastaan uusien kasviksien istuttaminen, parannusten ostaminen ja pelistä poistuminen.

Halvan hintansa vuoksi Plantera on mukiinmenevää täyteviihdettä mutta ei jaksa kiinnostaa paria iltaa pidempää. Maatilatouhu tarjoaa mobiilipelimäistä naksuttelua pirteässä ja värikkäässä ympäristössä. Tekele saattaa kuitenkin unohtua varsin nopeasti Steam-kirjaston laajaan valikoimaan.

 

Lisää aiheesta

Loot Hero DX (PC)

Renowned Explorers: International Society (Mac, PC)

Superhot on yhden illan juttu – mutta hyvä sellainen (PC)

The Flame in the Flood – armoton selviytymisretki villillä joella (Mac, PC, Xbox One)

This War of Mine: The Little Ones on karmaisevan realistinen sotapeli (PS4, Xbox One)