Uusimmat

Serious Sam Collection (Xbox 360)

25.08.2013 16:00 Juho Anttila

Tekijä: Croteam, Mommy’s Best Games
Julkaisija: Devolver Digital
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360
Pelaajia: 1, verkossa yhteistyössä 2-4, verkossa vastakkain 2-8
Pelin kotisivu:http://www.serioussam.com/
Arvostelija: Juho Anttila

 

Aaaaaaaaaaaaargh! Jos tiedätte, mihin tämä viittaa, tunnette myös Serious Samin. Vanhoista peleistä tuttu toimintasankari on hahmona ehkä jonkinlainen kevyt-Duke, mutta toiminnan puolesta ei ole koskaan tarvinnut hävetä.

Croteamin klassikko on pelannut aina rempseällä menolla, veriroiskeilla ja aivan huimilla vihollislaumoilla. Pelejä on vuosien varrella julkaistu useampiakin. Nyt Xbox 360 -pelaajat voivat hankkia kaikkein oleellisimmat Serious Sam -julkaisut yhdessä paketissa.

The Serious Sam Collection niputtaa samalle levylle alkuperäisen Serious Samin uudelleenlämmittelyt, Serious Sam HD: The First Encounter ja Serious Sam HD: The Second Encounter. Itseoikeutetusti mukana on myös Serious Sam 3: BFE lisäsisältöpakettinsa kera. Erikoisempana bonuksena levylle on mahtunut sivulta kuvattu Serious Sam Double D.

Pelattavaa riittää siis paljon, vaikka listalta puuttuukin muutama julkaisu. Näistä merkittävin on vuoden 2005 Serious Sam II, josta ei ole Xbox 360 -versiota. Ehkäpä tämäkin puute korjataan vielä, kunhan sarjan seuraava osa, Serious Sam 4 näkee päivänvalon.

Klassikot

Vaikkei ihan Doomin ja Quaken kaltaisista menestyksistä voidakaan puhua, on kaksikko Serious Sam: The First Encounter ja Serious Sam: The Second Encounter silti syytä nimetä klassikoiksi. Oikeastaan kyse on yhdestä kaksiosaisesta pelistä, sillä tarina jatkuu saumattomasti julkaisusta toiseen eivätkä pelillisetkään erot ole kummoisia.

Nykypäivän pelaajalle kulttuurishokki voi olla melkoinen, kun ensimmäinen Serious Sam pärähtää käyntiin. Ulkoasu on HD-versioissakin karu ja pelattavuus vanhanaikaista. Retroparta tosin pitää viimeksi mainittua vain ja ainoastaan positiivisena asiana.

Liekö kyse sitten nostalgianhakuisuudesta vai peräti tarkemmin määrittelemättömästä magiasta, mutta Serious Samien parissa viihtyy yhä tänäkin päivänä. Meno on mutkatonta, roisia ja suoraviivaista tuntuen silti persoonalliselta. Kukkulan takaa päälle vyöryvä kamikazepommittajalauma on yhä tänäkin päivänä ikoninen näky. Aaaaaaaaaaaargh!

Rehelliseksi kun heittäydytään, on pakko myöntää, ettei Serious Samilla silti ole mitään sanaa moderneja räiskintöjä vastaan. Kuten niin monen HD-version kohdalla on nähty, uusintaversioinnit seisovat harvoin omilla jaloillaan ilman pahimmat tekniset puutteet anteeksi antavaa nostalgiaa. Hyviä pelejä aikanaan ja yllättävän viihdyttäviä vieläkin, mutta nykypelien tekniseen tasoon tottunut voi katsoa näitä hehkuttavaa vähän vinoon.

Uudelleenlämmittely

Vuonna 2011 julkaistu Serious Sam 3: BFE yrittää tuoda pelisarjan aidosti nykypäivään. Juonellisesti esiosana toimiva pläjäys pyörii uudella pelimoottorilla ja esittelee joitakin uusia pelillisiäkin kikkoja.

Ilahduttavasti pelattavuutta ei ole viety liian moderniin suuntaan, vaan meno on silti retroa parannuspakkauksineen ja kerättävine panssaribonuksineen. Tämä kunnianosoitus ensimmäisen persoonan räiskintöjen perintöjä kohtaan on BFE:n pelastaja, sillä muutoin peli jää hieman väliinputoajaksi.

BFE viljelee viittauksia edellisiin osiin kuin todistaakseen, että samaa vanhaa Serious Samia tässä tarjoillaan yhä, mutta uusissa kuorissa. Yllä kuvattu kamikazekohtaus lyödään pöytään jo ensimmäisessä kentässä eikä tuttujen vastustajien esittelemisessä ujostella. Jotain jää kuitenkin puuttumaan.

Tekniikka on sarjan ensimmäisiä osia paremmassa kuosissa, mutta ei kuitenkaan aivan nykypäivän tasolla. Ehkä peliä olisi voinut uudistaa rohkeamminkin. Nyt päällimmäiseksi jää mielikuva siitä, että BFE on vain yritys tarjota lisää samaa vanhaa uusilla kuorilla. Niille, joille tämä peli maistuu, on tarjolla silti myös alun perin ladattavana lisäsisältönä julkaistu Jewel of the Nile -seikkailu.

Kirsikka kakun päälle

Paketin outolintu, Serious Sam Double D XXL, onkin sitten jotain aivan muuta. Double D XXL on sivulta kuvattu räiskintäpainotteinen tasohyppelypeli. Vaikka genre onkin muuttunut rajusti, ei yhdestä asiasta ole epäilystäkään: Serious Sam Double D XXL on täysipainoinen Serious Sam -kokemus.

Vastaan vyörytetään välillä jopa bullet hell -peleistä muistuttava määrä tuttuja vihollisia. Aaaaargh! Kyllä, tämäkin kuullaan taas, monta kertaa. Ruutu suorastaan pullistelee vihollisia, luoteja, räjähdyksiä ja veriroiskeita. Pelattavuus, joka aluksi tuntuu hieman liiankin ilmavalta, osoittautuu pienen totuttelun jälkeen erinomaiseksi.

Serious Sam Double D XXL on muutakin kuin puolivitsillä väsätty sujuva räiskintäkokemus. Mukaan on mahtunut myös hyviä uusia ideoita. Näistä merkittävimpänä voidaan mainita mahdollisuus yhdistellä aseita.

Reitiltä löytyy lisävarusteita, joiden avulla aseita saa pultattua yhteen. Näin muodostuu yhä absurdimpia tappovälineitä. Haulikkomoottorisaha? No tämähän ei ole vielä mitään verrattuna haulikon, kahden moottorisahan ja kranaatinheittimen yhdistelmään. Kun aseisiin saa pultattua vielä erikoisia lisäominaisuuksia, riittää mahdollisuuksia tappovälineidensä kustomoimiseen lähes loputtomasti. Kerrassaan mainio oivallus, joka istuu Serious Samin hurmeiseen meininkiin mitä parhaiten.

Serious Sam Double D XXL on lähes luvattoman hauska ja rempseä pikkupeli ja samalla The Serious Sam Collectionin ainoa peli, joka seisoo täysin omilla jaloillaan ilman nostalgian mukanaan tuomaa lisänostetta. Vaikka kokoelma ei kiinnostaisikaan, kannattaa Double D XXL katsastaa vaikka erikseen.

The Serious Sam Collection poikkeaa monista markkinoilla löytyvistä HD-kokoelmista tarjonnan suurella määrällä. Paketissa riittää pelattavaa huomattavan paljon eikä varsinaisia hutilaukauksia ole mahtunut mukaan lainkaan. Okei, BFE on korkeintaan keskinkertainen ja alkuperäisten Serious Samien HD-versiot ovat peleinä aika rouheita, mutta sellaista se tuppaa olemaan uusintaversioiden kanssa.

Jos Serious Samit ovat jääneet kokematta tai tahtoo lämmitellä kauniita muistoja uudelleen, on The Serious Sam Collection laadukas ja muhkea paketti. Kyllähän nämä oikeastaan kuuluvat itseään kunnioittavan pelaajan yleissivistykseen.

 

Lue myös

New Super Luigi U (Wii U)

Saints Row 4 (PC, PS3, Xbox 360)

Animal Crossing: New Leaf (3DS)

Mario & Luigi: Dream Team Bros (3DS)

Papers, Please (Mac, PC)