Uusimmat

Sniper Elite Nazi Zombie Army (PC)

30.04.2013 14:54 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Rebellion
Julkaisija: Mastertronic
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX285
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows Vista tai uudempi, tuplaydinprosessori, 256 Mt näytönohjain, 2 Gt muistia, 5 Gt levytilaa
Pelaajia: 1, 2-4
Pelin kotisivu: http://www.nazizombiearmy.com
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

Harvan pelin nimi on näin täydellinen. Katsokaa nyt. Sniper. Elite. Nazi. Zombie. Army. Oletteko ikinä kuulleet mitään näin kaunista? Mutta kuten B-luokan Ö-elokuvissa, nimi on enne. Upean nimen alle ei kätkeydy teosta, joka olisi ehdolla Oscar-gaalassa tai Golden Joysticksissä. Sniper Elite V2:n pelimoottorin ympärille kietaistu zombieräiskintä on kehno tekele, jossa piilee kuitenkin jonkin verran viihdearvoa.

Tarina on kaikessa kauneudessaan lumoava. Adolf Hitler kyttää bunkkerissaan vuonna 1945. Berliini on piiritetty eikä lopullinen voitto ole soittanut. Niinpä Hitler käskee: toteuttakaa Operaatio Z. Sen avulla liittoutuneet on vielä mahdollista nujertaa.

Ja kas, yhtäkkiä Saksa on täynnä zombeja, jotka tekevät selvää liittoutuneiden armeijoista. Ja ilmeisesti myös saksalaisesta kantaväestöstä, mutta mitä heistä, hehän eivät olleet jumalaisen Hitlerin arvoisia.

Ja jossain siellä natsizombiejoukkojen keskellä on yksi sotilas. Sinä. Jonka täytyy raivata tiensä Saksan halki Berliiniin, tuhota zombiejoukkojen lähde ja näin voittaa sota. Runollista.

 

Vitsilisäristä tehtiin peli?

Zombieräiskintä on omituinen paketti. Se tuntuu hämmentävältä lisälevyltä, joka voitaisiin myydä Sniper Elite V2:een viiden euron hintaisena digilisärinä tai mieluummin antaa 1.4. ilmiaseksi. Mutta sitten siitä onkin tehty itsenäinen peli. Outo peli. Jos esikoisteos oli hiippailuun painottuva stealth-fps, jonka pääosassa oli pelaajan tarkkuuskivääri, niin zombeilussa kaikki hiiviskely ja taktisuus on poistettu. Ja kun vastustajina on aivottomia zomboja, joiden ainoa mieliteko on syödä pelaajan aivot, niin vihollisille ei tarvita tekoälyäkään. Hiippailun ja tekoälyn ohessa pelistä hukattiin myös kaikki kenttäsuunnittelu, mutta ainakin tilalle sentään läimäistiin ehtaa maailmanlopun meininkiä tekemällä kaikesta oikein harmaata, ankeaa ja elämätöntä.

Lopputulos on… Tuplasti omituinen. Se on peli, jossa tekniikka ja pelattavuus on Sniper Elite V2:n perintönä kohdalleen hiottua, mutta sisältö on näkökulmasta riippuen lystiä, viihdyttävää, tylsää ja kamalaa.

 

Zombailevassa verisyydessään meno jaksaa naurattaa hetken, sillä onhan elävien kuolleiden tappaminen toisen ja kolmannenkin kerran ihan lystiä. Luotikamerat, zombien nivusten murskaaminen ja hidastuksilla esitetty luotien monen zombin läpi lentäminen naurattaa karuudessaan aikansa, mutta sitten tylsä suoraviivaisuus jo rassaa. Kentät ovat putkia, viholliset sananmukaisesti aivottomia ja toiminnan kaavamaisuus pistää vihaksi. Jokainen kenttä toistaa samaa Left 4 Dead -peleistä tuttua kaavaa, jossa pelaajan pitää päästä kentän toisessa päässä odottavaan turvahuoneeseen, jossa voi taas täyttää ammuslippaat ja vaihtaa aseitaan. Paitsi että Left 2 Deadeissä se kaava oli sentään jännä ja monipuolinen. Nyt ulos astuessaan tietää, että ensin edessä on kova tappelu, tauko, kevyempi tappelu ja todella vittumaisen vaikea lopputappelu. Ja sitten taas turvahuoneeseen.

Natsizombeilussa masentaa moni asia, mutta ehkä eniten itse zombit. Ne ovat tylsiä. Ne vain örisivät ja mönkivät kohti, paitsi ne, jotka juoksevat kohti ja räjähtävät. Sinne tänne on viskattu jotain vähän erikoisempaa otusta, mutta nekään eivät oikein iske. Lopputaistelutkaan eivät ole hauskoja, vaan enemmänkin turhauttavia, mistä iso kiitos sekä tärkeää tietoa panttaavasta käyttöliittymästä että suoranaisen julmasta suunnittelusta. Lopulta pelaajalle jää vain tunne, että hänelle vittuillaan.

 

No, hetkittäin Nazi Zombie Army viihdyttää, pari kertaa naurattaakin. Mutta suurimman osan ajasta se on väritön, ärsyttävä ja raivostuttava. Se on peli, johon ei ole jaksettu käyttää mielikuvitusta tai vaivaa. Se on vain pläjäys, johon on vain heitetty jokunen tylsä natsizombieklise, ilman niitä lisukkeita joilla natsizombeistakin saisi aikaan hauskan paketin. Katsokaa vaikkapa norjalaisten Dead Snow -natsizombiesplatter, niin tiedätte.

Yksi juttu kuitenkin: ei tämä sentään täysihintainen peli ole. Kun peli irtoaa kaupan hyllyltäkin noin 13 eurolla, niin siinä ei paljoa köyhdy. Tällä hinnalla natsizombienkin teurastamista voi harkitakin totaalisen aivottomana välipalaviihteenä.

 

Sniper Elite V2 (PC, PS3, Xbox 360)

Sniper Elite V2 olisi voinut olla erinomainen peli. Siltä se alunperin vaikuttikin, kun näytti siltä, että peli olisi melkein kuin toiseen maailmansotaan sijoittuva Hitman. Vapautta tehdä, mitä haluaa. Vapautta mennä, mihin haluaa. Vähän hiippailua ja sitten hauskaa sniputusta. Mutta ei.

 

Lisää aiheesta

Hitman: Sniper Challenge (Xbox 360)

Sniper: Ghost Warrior (PC, Xbox 360)

Sniper: Ghost Warrior 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Lue myös

Ace Combat Assault Horizon – Enhanced Edition (PC)

Army of Two: Devil’s Cartel (PC, PS3, Xbox 360)

Dead Island: Riptide (PC, PS3, Xbox 360)

Dungeons & Dragons: Neverwinter -ennakko (PC)

Lords of Football (PC)

Luigi’s Mansion 2 (3DS)

Soul Sacrifice -ennakko (PSV)

Special Forces: Team X (PC, Xbox 360)