Uusimmat

Train Model Simulator EEP 5.0 (PC)

05.11.2010 16:10 Lasse Haverinen

Tekijä/Julkaisija: Trend
Testattu: PC (Windows 7, Core 2 Duo E6550, 2Gt muistia, Radeon 4870)
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows 2000/XP/Vista (vain 32 bit), 2GHz prosessori, 512Mt, Per-Pixel-Shader versiota 1.1 tukeva näytönohjain, 600 Mt kiintolevytilaa, hiiri ja näppäimistö, äänikortti
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.eep4u.com
Lasse Haverinen

 

Kukapa ei olisi joskus haaveillut omasta pienoisrautatiestä, jonka ääressä seurata junien ja vaunujen vipellystä halki uljaiden itse tehtyjen vuorien ja metsien? Saksalaiset, nuo iloiset veikot nahkahousuissaan, ovat keksineet toteuttaa tämän haaveen tietokoneen ruudulle.

On aika kaivaa Tuomas Veturin kokoelmalevyt kaapista ja hypätä pienoismallijunien ihmeelliseen maailmaan!

Leipäteksti ja väliotsikot

Train Model Simulator EEP 5.0 tulee todella näyttävässä metallisessa laatikossa ja poikkeaa edukseen tylsien DVD-koteloiden joukosta. Avatessani pakettia ajattelin nyt olevan käsissä jotain todella erikoista, kun esillepanoon on selvästi satsattu tavallista enemmän.

Asennusohjelmassa näkyi hieno käsin piirretty taustakuva junasta maalaismaisemassa, joka nostatti tunnelmaa vielä entisestään. Vanhana Railroad Tycoonin ja Transport Tycoonin pelurina olin jo aivan täpinöissäni, kunnes käynnistin itse ohjelman.

All work and no fun makes Jack a dull boy

Hyvin nopeasti kävi selväksi, ettei tämä todellakaan ole peli. Kyseessä on ohjelma, jolla voi mallintaa pienen maastoalueen, rakentaa sinne rauta- ja tieliikenneverkoston ja laittaa muutaman ajoneuvon liikennöimään. Lisäksi maailmaan voi asetella kameroita, joista sitten voi seurata ajoneuvojen liikettä eri kuvakulmista. Mukana ei ole minkäänlaista pelillistä elementtiä. Eikä siinä itsessään ole mitään pahaa, joskus on vain mukava rakennella omaa maailmaa ja toteuttaa itseään.

Rakentaminen voisi olla mukavaa, jos käyttöliittymä vain ei olisi niin uskomattoman takkuinen. Käyttömukavuus on tyypillisen keskisuuren yrityksen matkalasku- ja tuntikirjausohjelmistojen tasolla. Eli aivan surkea.

Luulisi että edes niin perustavaa laatua oleva asia kuin junaradan rakentaminen olisi tehty helpoksi, mutta ei. Nyt jokainen pala pitää erikseen noutaa valikosta, asetella kartalle ja tähdätä huolellisesti edellisen palan kiinnityspisteeseen tai muuten rata ei yhdisty. Pientäkin rataa varten näitä paloja pitää latoa peräkkäin kymmeniä kappaleita. Miksi, oi miksi, en voi vain klikata edellistä palaa, jolloin uusi pala lisättäisiin automaattisesti radan jatkoksi? Miksi en voi vetää pitkää rataa kerralla?

Joka ainoa pelimaailman osanen laitetaan paikoilleen samalla logiikalla eikä mitään ole tehty helpoksi. Optioita ja erilaisia toimintoja on valtaisa määrä, mutta kaikki on niin vaikeaa ja sekavaa, että harvoin olen nähnyt moista. 

Tuulahdus menneestä

Audiovisuaalinen puoli ei myöskään vakuuta. Grafiikka on todella yksinkertaista ja äänet koostuvat muutamasta maaseudun linnunlaulusta ja junien perusäänistä. Musiikkia ei ole. Yleisilmeeltään TMS EEP 5.0 näyttää siltä kuin se olisi vuosikausia vanha. Tarkempi tutkiskelu paljastaa tämän olevan totta.

Jostain syystä tänä syksynä julkaistaan Suomessa Train Model Simulator EEP 5.0 vuodelta 2008. Hieman ihmetyttää, jotta minkä takia yli kaksi vuotta vanha peli tuodaan tarjolle nyt? Vielä merkillisempää on se, että pelifirman omassa nettikaupassa kaupataan jo versiota 7.0 täyttä höyryä. Uusimmassa versiossa on mainoskuvista päätellen satsattu ainakin grafiikkaan, mutta käyttöliittymästä ei pysty sanomaan mitään.

Pelifirman nettikaupassa on tarjolla myös maksullista ladattavaa lisäsisältöä kuten uusia vetureita. Hinnat näyttävät pyörivän muutaman euron tienoilla.

Jos junailuhammasta kolottaa ja oikeat pienoismallirautatiet eivät ole vaihtoehto, niin esimerkiksi ilmainen Open Transport Tycoon Deluxe on paljon parempi vaihtoehto kuin tämä. En suosittele Train Model Simulatorin tätä versiota kenellekään.

 

Lue myös

Aces High II (PC)

Achtung Panzer! Kharkov 1943 (PC)

Blade Kitten (PC, PS3, Xbox 360)

Civilization 5 (PC)

Dead Rising 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Disciples III: Renaissance (PC)

Fallout: New Vegas (PC, PS3, Xbox 360)

Medal of Honor (PC, PS3, Xbox 360)

Recettear: An Item Shop’s Tale (PC)