Uusimmat

Truth or Lies: Someone Will Get Caught (PS3, Wii, Xbox 360)

15.02.2011 17:16 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Imagination/Big Ant Studios
Julkaisija: THQ
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PlayStation 3, Wii, Xbox 360
Pelaajia: 1-8
Pelin kotisivu: http://www.someonewillgetcaught.com
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Totuus tai tehtävä ja pullonpyöritys ovat varmasti kaikille tuttuja kotibileiden spontaaneja riemastuttajia. Kunniaa, häpeää, yllättäviä romansseja ja muuta jännittävää tarjoavalle pikku hupailulle ei äkkiseltään kaipaisi tietokoneversiota, mutta jonkunhan sitäkin on yritettävä.

Truth or Lies on kevennetty versio Totuus vai tehtävä-leikistä. Nöyryyttäviltä tehtäviltä vältytään, sen sijaan peli haastaa pelaajat vastaamaan kysymyksiin ja päättää, valehteliko pelaaja vaiko puhuiko hän totta. Idea on kaunis mutta miten on toteutuksen laita?

Truth or Lies: Someone Will Get Caughtin toimintaperiaate on kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä: peli esittää kullekin pelaajalle vuorollaan kysymyksiä, joihin näiden on vastattava erikseen ostettavaan mikrofoniin. Koko homman idea on se, että peli väittää tunnistavansa valehtelun vastaajan äänenpainosta.

Ikävä kyllä metsään mennään jo alkumetreillä. Äänentunnistus ei nimittäin toimi. Vaikka peli tarjoaakin suhteellisen kattavan, joskin vapaaehtoisen kalibraatiomahdollisuuden erikseen jokaiselle pelaajalle, tuntuu peli päättävän totuuden tai valheen täysin sattumanvaraisesti.

Tämä oli helppo testata: ensimmäisellä kerralla kerrottu totuus tuomittiin valheeksi, sama toistaen olikin yhtäkkiä totta. Pelin täysin surkea yritys valheiden paljastamiseen jaksaa naurattaa noin kolmen kysymyksen verran, sen jälkeen peli kiinnostaakin lähinnä kiertävänä lasinalusena.

Sama homma toistuu jatkuvasti, ja meininki tuo mieleen pelin, jossa tuomari itse ei osaa sen sääntöjä. Kun tähän lisätään vielä kuuluttaja joka on tympeydessään vielä ärsyttävämpi kuin Buzzin leukamonsteri, ei pelata kovin vahvoilla.

Tragikoomisen surullista

Peli, joka käytännössä pelaa äänentunnistuksella, joka ei kuitenkaan toimi, ei ole pelille mikään erityisen vahva lähtökohta. Valitettavasti tämä on vain jäävuoren huippu. Truth or Lies olisi nimittäin surkea tekele joka tapauksessa.

Syy tähän on se, että koko konsepti on epäonnistunut. Pelin kysymykset ovat ympäripyöreitä ja typeriä tyyliin ”onko kapitalismi hyvä juttu”, ilman noloja ja likaisia yksityiskohtia. Raamattupiireissäkin saadaan varmaan aikaiseksi kovemmat bileet kuin mihin Truth or Lies antaa eväät.

Lyhyesti ja vähemmän kauniisti sanottuna Truth or Lies on yksinkertaisesti peli, jonka ei pitäisi olla olemassa. Sen pelimekaniikka ontuu, sen audiovisuaalinen toteutus on surkea ja bilepelinä se on fundamentaalisesti epäonnistunut. Se on yksinkertaisesti kallis ja huonompi vaihtoehto tyhjälle kaljapullolle.

Koska yleensä pitäisi edes keksimällä keksiä jotain positiivista sanottavaa, Truth or Liesin kohdalla se voisi olla helpot Gamerscore-pisteet. Käytännössä pelin kaikki achievementit ovat nimittäin saavutettavissa hyvin pienellä panostuksella.

Summa summarum: älkää hyvät ihmiset tuhlatko rahaa tällaiseen roskaan. Ja jos tuhlaatte, älkää varsinkaan pelatuttako tätä missään juhlissa. On nimittäin melko hyvä mahdollisuus, että juuri tällä pelillä juhlat saadaan tehokkaasti pilattua.

 

Lisää aiheesta

Scene It? Twilight (PC)

Pekko-Pirkkoa ahdistaa mahdottomasti, kun naapuriluokan kaunis Mirkku kokee kummaa kutkaa tosimiesten seuran sijasta metroseksuaalivampyyrin kylmässä syleilyssä. Leffat kihihihityttävät kohdeyleisöään ja suututtavat muita, mutta miten maistuu niiden pohjalta tehty visailupeli?

Lue myös

Mario Sports Mix (Wii)

Michael Jackson: The Experience (DS, PSP, Wii) 1

SingStar Dance (PS3)

Trivial Pursuit (PS2, PS3, Wii, Xbox 360)