Uusimmat

Uncharted: The Nathan Drake Collection (PS4)

15.10.2015 12:30 Miikka Lehtonen

uncharted_nathandrake_collection_arv_0kansiTekijä: Bluepoint Games / Naughty Dog
Julkaisija: Sony
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PlayStation 4
Pelaajia:  1
Pelin kotisivu: PlayStation.fi
Arvostelija: Miikka Lehtonen

uncharted_nathandrake_collection_arv_045

 

Uncharted-pelisarja on Sonyn rakastetuimpia yksinoikeuksia, eikä suotta. Tiukan elokuvamaista seikkailua ja toimintaa tarjoilevat pelit viihdyttivät lukemattomia pelaajia PlayStation 3:lla ja nyt on uuden tulemisen aika.

Se neljäs Uncharted-seikkailu siirtyi ensi vuoteen, mutta sitä ennen voi fiilistellä niiden sarjan kolmen aiemman pääpelin parissa.

Uncharted: The Nathan Drake Collection on paperilla vaikuttava teos: kolme Uncharted-peliä 1080p-resoluutiolla ja 60 FPS:n nopeudella. Tarvitseeko sitä oikeastaan kamalasti enää muuta sanoakaan? Jaa tarvitsee vai? No, yritetään.

uncharted_nathandrake_collection_arv_01

Triplamäärä seikkailua

Uncharted-trilogia kertoo tarinan Nathan Drakesta, onnenonkijasta ja aarteenmetsästäjästä. Mystiset huhut ja vihjeet vievät Nathania ja tämän sekalaista seuraajakuntaa eri puolille maailmaa milloin minkäkin kadonneen kaupungin tai aarteen perässä. Yleensä käy ilmi, että monet muutkin tahot haluavat saada kyseiset herkut näppeihinsä ja sitten räiskitään, kiipeillään ja paetaan sortuvilta, palavilta tai räjähtäviltä jutuilta koko rahan edestä.

Pelit ovat yhdistelmä kolmannen persoonan räiskintää, tasohyppelyä ja kepeää ongelmanratkontaa. Kuin Tomb Raider –pelejä konsanaan, siis. Naughty Dogin väki on alusta saakka hanskannut elokuvamaisen toteutuksen ja meno onkin usein kuin suuren budjetin Hollywood-leffoista: tarina vie Nathania hienosta huippuhetkestä toiseen. Spektaakkelista pitävät saavat sitä kympillä, mutta kyse ei ole pelkästä tykityksestä, sillä mukaan mahtuu rauhallisempiakin hetkiä, jolloin saa tutkia paikkoja, etsiä aarteita ja löytää kätkettyjä juttuja.

Trilogian peleistä se ensimmäinen on selvästi heikoin. Kaikesta näkee, että Naughty Dog vielä hioi taitojaan: vihollisten tekoäly ei ole niin tiukka kuin myöhemmissä, grafiikka on uudistuksista huolimatta vähän yksinkertaista ja pelisuunnittelukin vielä vähän kankeaa. Ei se alkuperäinen Unchartedkaan huono peli ole, mutta se on nyt vain levyllä kahden PlayStation 3:n parhaimmistoon kuuluvan pelin kanssa, joten vertailu ei ole sille oikein eduksi.

Ne kaksi myöhempää peliä ovat kestäneet ajan hampaan puraisun aika täydellisesti. Grafiikka näytti jo aikanaan törkeän hyvältä ja näyttää siltä edelleen. Pelisuunnittelu on huippuluokkaa ja tunnelma katossa. Kaikki kolme peliä samalla levyllä tarjoaa aika ällistyttävän määrän vastinetta rahalle.

Mutta puhutaan hieman siitä modernisoinnista.

uncharted_nathandrake_collection_arv_02

uncharted_nathandrake_collection_arv_04

Tarkkuutta ja laatua

Normaalissa HD-uusintaversiossa pelin resoluutio väännetään 1080P:hen, tekstuureita ehkä vähän tuunaillaan ja sitten toivotaan, että uudet konsolit jaksavat pyörittää pelejä suunnilleen kunnolla. Uncharted menee askeleen pitemmälle.

Pelit ovat kaikki 1080P:tä ja pyörivät vakaasti 60 FPS:n nopeudella. Muistan edelleen elävästi, miten Naughty Dogin väki julkaisi joskus Uncharted 3:n aikoihin demovideoita, joissa peli oli esirenderöity pyörimään 60 FPS:llä. Miten silkkisen sujuvaa kaikki olikaan, miten pehmeästi animaatiot pyörivät ja miten ällistyttävältä Uncharted 3 näyttikään. No, niin ne näyttävät nytkin. Jo ensimmäisen Unchartedin ensihetkistä lähtien silkkisen pehmeä ruudunpäivitysnopeus ihastuttaa, eikä se efekti siitä mihinkään katoa.

Modernisoinnista vastannut Bluepoint Games on tehnyt peleihin muitakin tuunauksia. Unchartedien suurin kompastuskynnys oli perinteisesti se, että ohjaustuntuma oli vähän kömpelö. On vaikea sanoa, johtuiko se puhtaasti PlayStation 3:n analogitikuista vai myös Naughty Dogista. Ehkä molemmista. Oli mitä oli, Bluepoint on ratkaissut ongelman: räiskintä tuntuu vihdoin hyvältä! Toki pelien loppupuolella homma yhä kärsii siitä, että Naughty Dogin porukoiden mielestä panssaroitujen vihollisten heittäminen pelaajan niskaan alati kasvavissa aalloissa edustaa kivaa pelisuunnittelua, mutta minkäs teet.

uncharted_nathandrake_collection_arv_03

Ja jos sattui pitämään Unchartedien moninpelistä, edessä on huonoja uutisia: kokoelmasta ei moninpeliä löydy. Itse en sitä kaipaa, sillä minusta kyseessä ei koskaan ollut mikään erityisen huikea moninpeli ja on fiksumpaa käyttää sen tuunailuun vaadittu aika yleisen paketin virittelyyn. Moninpeliä kaipaavat saavat pakettinsa mukana koodin, joka oikeuttaa pelaamaan Uncharted 4:n moninpeliä sitten kun se aukeaa myöhemmin tänä vuonna.

uncharted_nathandrake_collection_arv_0suosittelemme2Rehellisesti sanoen en löydä Uncharted: The Nathan Drake Collectionista hirveästi todellista valittamista, vaan paketti on niin hyvä kuin se realistisesti voi olla. Se ensimmäinen Uncharted on vuosien varrella vähän nahistunut, eivätkä uudistukset siitä mitään suosituspeukun arvoista peliä vieläkään tee. Mutta Uncharted 2 ja 3 olivat sitä jo alkujaankin ja ovat edelleen.

Kokonaisuutena kyseessä on hämmentävän hyvä paketti: kaksi PlayStation 3:n parhaisiin kuuluvaa peliä ja kolmas hyvä seikkailu vielä päälle? Hitto vie, jos kotoa PlayStation 4 löytyy, ostakaa.

 

Uncharted 1 remasteroituna

Uncharted 2 remasteroituna

Uncharted 3 remasteroituna

 

Lisää aiheesta

Aarteenmetsästystä Jordaniassa osa 1: turvatarkastuksia ja beduiinitunnelmaa

Aarteenmetsästystä Jordaniassa osa 2: kamelin selkä ei katkea

Uncharted 3 – pelin näyttelijät kertovat haastattelussa miten homma hoituu

Uncharted 3 on nykypelien suurinta seikkailua

Uncharted 3: Drake’s Deception (PS3)

Uncharted 2: Among Thieves (PS3)

Uncharted: Drake’s Fortune (PS3) 

 

uncharted_nathandrake_collection_arv_05